Petek gözlerine depolanan salgılar hem arıların besin ihtiyacını karşılar hem de lezzetli bir bal türüne dönüşür. Çam balı fiziksel yöntemlerle süzülerek süzme bal halini alır. Pastörizasyon ve ısıl işlemlerden geçmeden süzülen çam balını ham bal (çiğ bal) olarak da tarif edebiliriz.
Çam balında düşük miktarda glikoz ve fruktoz vardır. Gün içerisinde vücudun ihtiyacı olan potasyum, protein, sodyum, demir ve su ihtiyacını karşılamaktadır. Kansızlığa iyi gelen salgı balı, romatizma hastaları tarafından da kullanıldığında faydası görülmektedir.
Çam balının en önemli özelliği kıvamı bozulmadan veya donmadan yıllarca saklanabilmesidir. Bu nedenle pazarlaması da kolaydır. Rengi çiçek ballarının ekseriyetinden daha koyudur. Besin değeri biraz daha düşük olmakla birlikte, özellikle boğaz rahatsızlıklarına çok iyi gelir.
Çiçek balı ile çam balının besin değeri karşılaştırıldığında; çam balının daha faydalı olduğu gözlemlenir. Çam balını tüketirken, damağınızı rahatsız eden bir tat oluşmaz. Çam balının tadı, çiçek balına göre daha hafiftir. Her iki bal türü de sağlık için faydalıdır.
Çam balının glikoz miktarı çiçek balına göre daha düşüktür. Bu durumda çam balı çiçek balına göre daha az tatlıdır. Boğazda yakıcı bir his bırakmaz. Çam balı çiçek balına göre daha fazla mineral, enzim ve antioksidan madde içermektedir.
İlgili 32 soru bulundu
En iyi bal sıralaması yapılacak olursa başlıca olarak Meşe Balı (siyah bal), Anzer Balı, Kestane Balı, Ihlamur Balı gibi seçenekler sayılabilmektedir. En iyi bal çeşidi olarak da yine Meşe, Anzer, Kestane gibi türlerin adı sıklıkla doktorlar tarafından tavsiye edilmiştir.
Ilık su içerisine eklediğiniz bal, çözünmeden kalıyorsa gerçektir. Gerçek bal, kaşığınıza aldığınızda uzama yapar, eğer katı bir şekilde kaşığınızda kalıyorsa sahtedir. Gerçek bal, şekerlenir. Buzdolabında uzun süre bekletildiğinde krem, tereyağ kıvamına geliyorsa gerçektir.
Çam balının bilinen en önemli faydası öksürüğü kesmesidir. Öksürüğü kesen çam balı daha iyi hissetmenizi sağlar. Ayrıca öksürüğe bağlı olarak boğazda oluşan iltihabı da yine çam balı ile doğal bir şekilde tedai edebilirsiniz. Çam balı en faydalı bal türlerinden birisidir.
Çam Balının Genel Özellikleri
2- Rengi koyudur ve rengi ile ayırt edilir. 3- Yumuşak bir tadı vardır. 4- Diğer bal çeşitlerine göre daha az tatlıdır. 5- Aminoasit ve enzim bakımından zengindir.
·Nezle, öksürük, astım, grip gibi hastalıklara iyi gelir. ·Akciğer dostudur.
3. ÇAM BALI NASIL TÜKETİLİR? Çam balı, tıpkı çiçek balı gibi istenen her şekilde tüketilebiliyor. Tek başına rahatlıkla tüketilebilecek olan çam balı, çeşitli yiyecek ve içeceklere de eklenebiliyor. Çam balı, içim sıcaklığındaki çeşitli bitki çaylarına ve sıcak süte de gönül rahatlığıyla ilave edilebiliyor.
Çam Balı Türkiye'de sadece Muğla-Marmaris-Aydın-Kuşadası ve yakın yöresi ile Çanakkale ili ve Kaz Dağları'nın belirli bölgelerinde üretilmektedir. Bunun sebebi de çam ağacında basurayı salgılayan çam pamuklu koşnilinin sadece bu yörelerde yaşayabiliyor olmasıdır.
Çünkü siyah bal, öksürük ve hırıltıyı önlemeye yardımcı olabileceği gibi göğsünüzdeki gerginliği de giderebilir. Tüm ballar akciğer ve solunum yolları ile ilgili rahatsızlıklarda kişiye yardımcı olur, ancak daha zengin bir içeriğe sahip olmasından dolayı koyu renkli ballardan çok daha fazla fayda sağlayabilirsiniz.
Donma ve şekerlenme yapmayan bu bal, uzun yıllar boyunca muhafaza edilebilir. Bu nedenle çam balı donar mı diye bir endişeniz olmasın. Çünkü hakiki çam balı donma yapmaz. Çiçek balı ile kıyaslandığında glikoz ve fruktoz oranı çok düşüktür.
Doğal balın şekerlenme denilen yarı katı hale geçmesi son derece normaldir. Doğal ortamı olan kovandan çıkan bal kovanda bulunan koruyucu madde ve ideal şartlardan uzaklaşmış olmaktadır. Bu durum ise balın daha katı bir kıvam alarak kristal şeker görünümünü almasını sağlamaktadır.
Yorgunluğa iyi gelen çam balını günde 2 kaşık olarak tüketebilirsiniz. Düzenli olarak tüketilmesi uzmanlar tarafından önerilen çam balı, kahvaltılarda, bitki çaylarına aroma ve tat vermek için, kaymakla birlikte tüketilebilir.
Gerçek ve en iyi organik balı anlamanın yolu organik sertifikaya sahip olup olmadığını kontrol etmeniz gerekmektedir. Sertifika da incelemeniz gereken biri kimyasal analiz başlığının altında “prolin analizi” değeridir. Prolin vücudunuz için gerekli ve sadece orijinal ballarda olan bir proteindir.
Ayrıca çam balı tüketimi, 1 yaşından küçük çocuklar için önerilmez. 1 yaşından sonra da doktor önerisiyle oldukça çok az miktarda tüketilebilir. Alerjik durumu kontrol edilerek de devam edilebilir. Genel anlamda tüketiminde ise en çok kahvaltılı zamanı tercih edilir.
Çam balı, yorgunluk ve bitkinliğe iyi gelir, enerji verir. Demir eksikliğine bağlı anemi tedavisine yardımcı olur. Saç, tırnak, cilde parlaklık ve güç katar. Grip, nezle, bronşit gibi hastalıklara karşıdır, balgam sökülmesine yardımcı olur.
Bal vücuttaki milkrop üremesini önler. Bal göğsü ve ciğerleri temizler. Balın hazmı kolay, atığı yoktur. Bal miğde yaraları (Ülser) için faydalıdır.
Hangi bal öksürüğe faydalıdır? Kara buğday balı öksürük için daha etkilidir. Kara buğday balının kuvvetli bakteri öldürücü özelliği vardır. Özellikle enfeksiyonlara bağlı öksürüğe balın faydası olabilir.
Balparmak'ın tüketicilerine sunduğu ballar, Türkiye'nin yedi bölgesinden toplanan balların harmanlanması ile elde edildiği için özellikle belli bölgelerden bal edilemediği senelerde tüm doğal ürünlerde olduğu gibi Balparmak ürünlerinde de farklılıklar gözlemlenebilir.
Balı Buzdolabına Koymak Doğru mu? Bal buzdolabında düşük sıcaklıkta serleşeceği ve ekmeğe sürmek zorlaşacağından, balın buzdolabında saklanması tavsiye edilmez. Buzdolabında balın kristalleşmesi de çok hızlanacağından gene balın şekerlenmesine yol açar. Sonuç olarak buzdolabında balı saklamak doğru değildir.
Süzme Çam Balı (2 kg) - 490,00 TL - TKV Bal.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri