Kemik çatlağının iyileşme süresi; yaşa göre farklılık göstermektedir. Kemik çatlaklarının genellikle 4 ile 6 hafta arasında değiştiği belirtilebilir. Bu süre zarfında çatlak kemik, eski haline kavuşacak ve herhangi bir ağrı söz konusu olmayacaktır.
Kırık kaynama süresi, kırığın yerine, kişinin yaşına ve kırık kemiğin büyüklüğüne göre 45-90 gün arası sürebilir. Bazı durum ve kırıklarda 3-6 ayı bulabilir.
Çatlak Kemiğin İyileşme Süresi
Çatlak kemiklerde iyileşme süresi kişilerin yaşına göre değişkenlik göstermektedir. Genellikle bir çatlağın iyileşmesi ortalama 4 - 6 haftasında seyretmektedir. Bu süre içerisinde çatlağın oluştuğu kemik kaynamaya başlar ve oluşan ağrı süre içerisinde geçer.
💬Çatlak bir kemiğin iyileşme süresi yaşa göre. değişiklik göstermektedir. İyileşme süresi genel olarak 4. ile 6 hafta arasında değişmektedir.
Vücutta oluşan çatlakların tedavisi, krem, dermarol ve mezoterapi yöntemleriyle yapılabileceği gibi lazerle çatlak tedavisi yöntemiyle yapılabilir. Sıklıkla bacak, kol, koltuk altı, bel, kalça, göbek ve meme bölgesinde oluşan çatlakların tedavisinde kullanılan lazer yönetiminde ağrı ve acı hissi son derece azdır.
İlgili 18 soru bulundu
Ortopedi de kırık ve çatlak diye gerçek anlamda bir anlam yoktur. Kemik bütünlüğünün bozulması vardır. Halk arasında ve bazen de hekimlerin kullandığı çatlak tabiri küçük ayrışmamış bir kırık için kullanılır. Özetle çatlak kırıktan daha iyidir.
👉🏻 Çatlak kemik, kendiliğinden iyileşebilen bir durum değildir. Bir uzman doktor tarafından tedavi yapılması gerekmektedir. Doktor tarafından uygulanan çatlak tedavisi kısa süre içerisinde etkisini gösterecektir. Hastanın durumuna, çatlağın yerine ve boyutuna göre tedavi süresinde değişkenlikler olabilmektedir.
İyileşme süresi genel olarak 4 ile 6 hafta arasında değişmektedir. Bu süre zarfında çatlak olan kemik eski haline kavuşabilir ve herhangi bir ağrınız kalmaz. İlk zamanlar şişlik oluşan ve ağrı ortaya çıkan bölge tedavi süresi geçtikçe normale dönmeye başlar.
Kemik çatlağının iyileşme süresi; yaşa göre farklılık göstermektedir. Kemik çatlaklarının genellikle 4 ile 6 hafta arasında değiştiği belirtilebilir. Bu süre zarfında çatlak kemik, eski haline kavuşacak ve herhangi bir ağrı söz konusu olmayacaktır.
Eğer kırık yer değiştirmemiş, basit iki parçalı ve yer değiştirme potansiyeli yok ya da çok az ise kırık alçı ile sabitlenerek tedaviye başlanır. Ortalama 4-6 hafta alçıda kalır. Yerinden ayrılmış kırıkların tedavisinde izlenecek yol ise şu şekildedir.
Çatlakların onarılması ile izlerde %70-90 aralığında azalma gözlemlenir. Bu oran kişiden kişiye değişiklik gösterebilmektedir. 1 saat süren çatlak tedavisi 21 gün aralıklarla seanslara bölünerek uygulanır.
Cilt üzerinde oluşmuş bulunan çatlakların kendiliğinden geçmesi gibi bir durum söz konusu olamaz. Bununla birlikte ergenlik döneminde oluşmuş veya kilo alımı ve hamilelik sonucunda oluşan çatlaklarda azalma dahi gözlenmez.
Bir kemik kırıldıktan sonra özel tedaviler ile genellikle 6-8 haftada iyileşir. Fakat bu süre kemik türüne göre değişir. Örneğin el veya el bileği kemikleri 4-6 haftada iyileşirken, kaval kemiği 20 hafta veya daha fazla bir sürede iyileşir. Bazı durumlarda ise kırık kemik kaynama gerçekleşmediği için iyileşemez.
Pek çok kişi fark etmeden çatlak diş sendromunun belirtilerini yaşıyor olabilir. En güç teşhis edilen ağız ve diş sağlığı sorunlarından biri olan çatlak diş sendromunda tanı; ancak kapsamlı bir muayene, röntgen filmleri, kişinin ağız ve diş sağlığı hakkındaki geçmişinin dinlenilmesi ile konulabilir.
Ergenlik döneminde ise hormonal değişikler, hızlı büyüme, uzama ve kas yapısının gelişimi deri çatlağına yol açmaktadır. Bununla birlikte aşırı kilo alıp vermek ve vücut geliştirme sporlarında ağırlık kaldırmalar da çatlak sebepleri arasında bulunmaktadır. Bazen de hiçbir neden olmaksızın cilt çatlağı oluşabilmektedir.
Alçı Çıktıktan Sonra uzun süren alçı uygulamalarında kemik ve kaslar uzun süre hareketsiz kaldığı için zamanla tembelleşir ve zayıflar. Alçı çıkarıldıktan sonra bazı şikayetlerin görülmesi normaldir.
Yoğurt, süt ve peynir gibi besinler sürece destek olur
Yapılan çalışmalarda; balık yağı, havuç ve domateste bulunan likopen, maydanoz, yabanmersini, siyah çay, kakao ve yerfıstığında bulunan flavonoidlerin tüketilmesinin kırıkların iyileşmesinde önemli role sahip olduğu tespit edilmiştir.
* Kırık yerin üzerine havluya sarılı buz torbası konur. Bu sırada yaralı kısmın kalp seviyesinden yukarıda olmasına özen gösterilir. Yaralının üzeri örtülerek sıcak tutulur. * Açık kırıklarda kanamayı durduracak önlemler uygulanır.
İlk evresinde kırmızı olan çatlaklar daha sonra beyaz renge dönüşür. Oldukça can sıkıcı olan bu durum ilk oluştuğu evrede basit ve kolay tedavi yöntemleriyle giderilebilmektedir. İleri zamanlarda küçük çatlaklar zamanla geçebilmekte fakat büyükleri kendi kendine iyileşme göstermemektedir.
Eğer konservatif tedavi yapılacaksa, kırığın pozisyonunun düzeltilmesi sonrası; 3-4 hafta uygun pozisyonda özel bir alçıda kalması sağlanır. 7-10 gün aralarla röntgen kontrolü sonrası alçı çıkarılır ve egzersizlere başlanır. Eğer gerekli olursa takipte fizik tedaviden de yararlanılır.
Çatlak tedavisinde erken dönemde 8-10 seanslık tedaviler yeterli olabiliyor. Fakat geç dönem çatlaklarda 15-20 seanslık tedaviye hatta bazı vakalarda ek seanslara gereksinim oluyor. Çatlak tedavisinde haftada ortalama 2 seans bazen 3 seanslık tedaviler uyguluyoruz.
Çatlaklar, hızlı doku büyümesi yaşayan vücudun herhangi bir yerinde görünebilir ve çoğunlukla karın, kalçalar, uyluklar, göğüsler ve kalçalarda bulunur. Düzenli egzersiz, çatlaklardan kurtulmanın en etkili yollarından biridir.
Çatlakların görünümünü önemli ölçüde hafifleten bu tedavi çatlakların durumuna göre 3-6 seans olacak şekilde uygulanır. Seanslar 3-4 hafta arayla yapılır.
Genetik anlamda göğüs yada vücudun farklı bir yerinde çatlakların oluşması çok doğal bir durumdur. Çatlakların da renk olarak birçok çeşidi bulunmaktadır. Öncelikle ergenlik döneminde su bazlı yani cildi nemli tutacak çatlak önleyici kremler ya da doğal yağlar kullanmanızı öneririm.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri