Doç. Dr. Ahmet Güler, balın 43 derecenin üzerinde ısıya maruz kalması halinde besin değerini yitirdiğini, bu derecenin üzerinde süt veya çaya konulan balın tatlandırıcıdan öteye geçmeyeceğini söyledi. Balı, sıcak süt veya çaya karıştırmayın!
Balın sıcak içeçeklere katılarak tüketiminde temasın bir sakınca yoktur. Balın çaya, bitki çaylarına, sıcak suya katılması balın bozulmasına sebep olmaz. Balın bozulmasına ve değer kaybetmesine sebep olan etkiler daha uzun süreli sıcaklıklardır.
Bal ilavesinin, antioksidan özelliği yüksek olduğu bilinen yeşil çay, beyaz çay ve siyah çayda antioksidan etkide 3 ile 4 misli artış sağlarken, ıhlamur çayının antioksidan etkisini 60 misli arttırdığını gözlemledik.
Kahvenize ya da çayınıza sağlıklı olduğunu düşünerek bal eklemeniz aslında gereksiz, bu sadece gelip geçici bir trend. ' Özet olarak aslında çaya bal ya da şeker koymanın arasında sağlık açısından çok da bir fark yok. Sıcak içeceklerin tümünü şekersiz tüketmek elbette en sağlıklı seçenek.
Isı kaliteyi bozar ve bal enzimlerini, besin maddelerini kaybeder. Isıtılmış bal aslında vücutta kötü etkiler yaratabilir ve hatta ölümcül olabilir. Balın 40 dereceye kadar ısıtmak, tadının da acımasına sebep olan bazı kimyasal reaksiyonlar oluşturur. Ayurveda'ya göre bal, pişirildiğinde şifasal değerini kaybeder.
İlgili 32 soru bulundu
Balın kimyasal özelliklerini koruyabilmesi için uzun süre boyunca yüksek sıcaklıklara maruz kalmaması gerekiyor. Balın 2 ila 3 saat boyunca 80 derece ve üstü sıcaklıkta tutulması, bazı zararlı yapısal bozulmalara yol açabiliyor.
Ballı ılık su içmenin vücuda etkileri
Ballı ılık su içmek bulaşıcı hastalıklardan korur. Bal, çocuklarda öksürük sıklığını ve şiddetini azaltır. Ilık su boğazınızı yumuşatırken bal da boğazınızın ince bir tabakayla örtülmesini sağlar. Bu yumuşatıcı etki ile birlikte öksürüğün giderilmesine yardım eder.
Diğer taraftan, gerçek balın kuvvetli antioksidan ve antimikrobiyal etkileri nedeniyle çaya şeker yerine bal ilave edilmesinin özellikle adaçayı, ekinezya, ıhlamur, limon/zencefil gibi soğuk algınlığı tedavisinde yararlandığımız bitki çaylarının soğuk algınlığı şikayetlerinin giderilmesindeki etkinliğine de önemli bir ...
Kanser riski olanlara faydalı
Çünkü bal içerisindeki doğal enzimler ve antioksidanlar sayesinde çaya eklendiğinde eriyerek çayda bulunan antioksidan kapasitesini yaklaşık yüzde 50 kadar artırıyor. Çayınıza kanseri tetikleme potansiyel etkisi olan şeker yerine bal eklemenin fayda sağlayacağı görülüyor.
Eğer çayınızı şekersiz içemiyorsanız, şeker yerine mutlaka bala geçmelisiniz. Bunun dışında hazırlayabileceğiniz hemen hemen her tatlıda kullanabilirsiniz. Agave şurubu Meksika bölgesinin en büyük tarım kaynaklarından biri olan Agave kaktüsünden elde edilir.
Vatandaşlar çaya tat veren bu bitkimizi aktarlarda rahatlıkla bulabilirler.”dedi. Bu bitkinin bulunamaması takdirde kış çayına bal katılabileceğini ifade eden Yalvaç, “Yalnız dikkat edilmesi gereken balın çaya çok sıcakken katılmamasıdır. Yani çayın hafif soğumasını bekleyip, daha sonra çaya bal katmalıyız.”dedi.
Bu nedenle tarifte yer alan şeker miktarından daha az kullanılmalıdır. Tarifte sıvı varsa her bir bardak bal için diğer sıvılar 3-4 yemek kaşığı azaltılmalı, sıvı yoksa her bir bardak için 3-4 yemek kaşığı un ilave edilmelidir.
Ballı kış çayı, kışın sık tüketilen bitki çaylarının karışımından oluşan ve bal ile tatlandırılan bir sıcak içecek çeşidini oluşturuyor.
Sıcak suda çayı 5-7 dakika demleyip sürahiye aktarın. İçine tarçın, karanfil ve nane yapraklarını atın, limonu sıkın. 5-7 dakika aromaların karışması için dinlendirin. Daha sonra balla karıştırıp en son 750 ml su ekleyerek çayınızı hazırlayın.
Metabolizmayı hızlandıran ballı limonlu su ayrıca kabızlığa karşı etkilidir. Bağırsak dostudur, sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur. İçerisindeki bal şekere alternatiftir. Tatlı isteğini bastırır.
Bal, binlerce çiçeğin, bitkinin besleyici değerlerini ve şifasını taşır. Kişinin beslenme ve enerji ihtiyacına büyük ölçüde katkı sağlar. 100 gram balda, yaklaşık 304 kalori(kcal) vardır. Öte yandan bal, antioksidan ve antibakteriyel özelliğiyle, vücudun direncini güçlendirir. Sağlığı korumaya yardımcı olur.
Balın sağlık üzerine etkilerinden bahsedebilmek için yetişkinlerin günlük 3-5 yemek kaşığı ya da 6-10 tatlı kaşığı bal tüketmeleri gereklidir. Bu miktar yaklaşık olarak 50-80 gr.'a denk gelmektedir. Çocukların ise kilo başına ortalama 1 gr. bal tüketmesi uygundur.
Aslında bu tamamen doğal bir olaydır ve bal kristalleşmiş, yani katılaşmış hali ile de tüketilebilir. Sadece fiziksel bir değişim olan bu durumu engellemek için ballara pastörizasyon dediğimiz, 65-76 santigrat derece aralığında 15-30 dakika boyunca yüksek sıcaklık işlemi uygulanır.
Ballı ıhlamur, ıhlamur çayına bal ilave edilerek kolayca hazırlanabilen sıcak bir içecek çeşidini oluşturuyor. Kış aylarında sık tüketilen ıhlamur çayı, rafine şeker yerine bal ilave edilerek yapıldığında hem daha yoğun lezzetli hem de daha güvenilir içerikli oluyor.
Balın bir kaşıktan fazlası zarar bile verebilir demek, bir kaşıktan azı yararlıdır anlamına gelmez. Denetlemenin olduğu ülkelerde bal ambalajlarında hatta satıcılarının internet sitelerinde dahi günde bir kaşıktan fazla alınmaması önerilir. Sebebi çok basit; ŞEKER SAĞLIĞA ZARARLIDIR.
Bağışıklık Sistemini Güçlendirir
Bu özelliği ile bakteri, mantar ve virüs gibi mikroorganizmaların neden olduğu enfeksiyonlarla vücudun mücadele etmesini kolaylaştırır. Doğal bağışıklığı artırmak için geceleri birer kaşık bal tüketilebilir.
Bal içerdiği enzimler sebebiyle şişmanlığı önler. Bilhassa ılık bal şerbetinin zayıflatıcı özelliği vardır. YARA İLTİHAP GİDERİR: Bugün modern tıpta ameliyat yaralarında bal kullanıldığı bilinmektedir.
Balın antiseptik etkisi midenin asit derecesini düşürür. Ballı su içmek kalın bağırsağınızın susuz kalmasını önler; böylelikle kabızlık, şişkinlik sorunlarına da iyi gelir. Ballı su içtiğinizde gaz, mide ağrısı ve yanması gibi problemlerinizin de geçtiğini görürsünüz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri