Candela (cd) Işık şiddetinin birimidir. Her doğrultuya göre düzgün bir şekilde ışık yayan ve 1 steradyan'lık uzay açısı içinden bir lm'lik I
Güneş, yıldızlar, şimşek, yıldırım, ateş böceği ve fener balığı gibi bazı balıklar doğal ışık kaynağıdır. İnsanlar tarafından üretilen ışık kaynaklarına yapay ışık kaynağı denir. Ampul, mum, fener, gaz lambası, trafik ışıkları, kandil ve meşale yapay ışık kaynağıdır.
İnsanlar tarafından yapılan ve yakıldığında çevresine ışık yayan kaynaklardır. Işık yaymak için başka bir yapay enerji biçimine ihtiyaç duyarlar. Örnek: Araba, meşale, trafik lambası, gaz lambası, deniz feneri, ampul, mum, kandil, ampul, bilgisayar ekranı vb… Kendiliğinden çevresine ışık yayan kaynaklardır.
Bunlar; Ampul, mum, trafik ışıkları, el feneri yapay ışık kaynaklarına örnektir. Normalde ışık yaymadıkları halde ortamda ışık yayıyormuş gibi görünen cisimler Işık kaynağı değildir. Ayna, alüminyum folyo, metal kaşık gibi varlıklar ışık kaynağı değildir.
Işık Kaynağı: Farklı özelliklere sahip olarak Işık yayan ve çevresini aydınlatan nesnelere ışık kaynağı denir. Dünyamızın en büyük ışık kaynağı güneştir. Gündüzleri güneş sayesinde etrafımız aydınlanır ve her yeri görme şansı elde ederiz.
İlgili 33 soru bulundu
ÖRNEK: Cep telefonu ekranı, ampul, trafik lambası, mum, meşale, bilgisayar ekranı ve el feneri yapay ışık kaynaklarından bazılarıdır.
➣ Dünya'nın en büyük ışık kaynağı Güneş'tir. En önemli doğal ışık kaynağımız, Güneştir. Güneş ışınları dünyamıza 8 dakikada ulaşır. Güneş sayesinde dünyadaki yaşam devam eder.
Güneş, yıldızlar, şimşek, yıldırım ve ateş böceği doğal ışık kaynaklarına örnektir. Bilinenin tersine Ay bir ışık kaynağı değildir. Ay sadece Güneş'ten aldığı ışığı yansıtır.
Ampul: Hayatımızda vazgeçilmez yapay ışık kaynaklarından olan ampul elektrik enerjisi veya pil enerjisi ile birlikte çalışan yapay ışık kaynağıdır. Mum: Yapay ışık kaynağı olan Mum da enerji veya pile ihtiyaç duymaz. Ateşe ihtiyaç duyar ve o şekilde aydınlatır.
Cevap. Işık kaynakları doğal ışık kaynakları ve yapay ışık kaynakları olmak üzere ikiye ayrılır.
Işığın yayılım gösterebilmesi için maddesel ortama ihtiyaç bulunmaz. Işığın saydam ortamda ya da boşlukta da yayılım gösterdiği bilinmektedir. Çevreyi aydınlatan ve çevreye ışık yayan cisimler ışık kaynağı olarak isimlendirilmektedir.
El feneri noktasal kabul edilir çünkü sadece tam gölge oluşturur.
Okyanusta yaşayan bazı balık, ahtapot, karides, denizanası, denizyıldızı, alg, köpekbalığı türleri gibi birçok canlı biyolüminesans özelliğe sahiptir. Tatlı sularda yaşayan çok az sayıda canlı ışık yayabilir. Ateşböceği ve mantar ise biyolüminesans yapabilen kara canlılarındandır.
El feneri, ışık vermesi amacıyla saydam bir maddeden yapılmış ya da bir parçası olan ve içinde bir ışık kaynağı bulunan bir alettir. El fenerinin içindeki ampul pilden aldığı elektrik enerjisini, ışık enerjisine dönüştürür ve bu sayede ampulden ışık gelir.
Ay ve gezegenlerin doğal ışık kaynağı olup olmadığı birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Ancak ay doğal bir ışık kaynağı değildir. Ay, geceleri parlamasından dolayı bir ışık kaynağı zannedilebilir. Ancak ay, güneşten aldığı ışığı dünyaya yansıtmaktadır.
Doğal ışık kaynaklarına örnek olarak Güneş, Ateş böceği, Fener balığı, Lav, Kuzey ışıkları ve Şimşek gösterilebilir.
Yerkürenin iç katmanlarında bulunan potasyum-40, uranyum-238, uranyum-235 ve toryum-232 gibi radyoaktif atomlar, daha kararlı bir çekirdek yapısına ulaşmak için ışıma yapar. Yerküredeki ısının yaklaşık %90'ının kaynağının bu radyoaktif ışımalar olduğu düşünülüyor.
- Soğuk ışık kaynakları yaydıkları ışık ile birlikte ısı yaymayan ışık kaynaklarıdır. Isı yaymamaları nedeni ile bu ışıklara SOĞUK IŞIK KAYNAĞI adı verilir. Florasan lambalar, neon lambalar ve ateş böcekleridir. Soğuk ışık kaynakları elektriksel ya da manyetik kaynaklar tarafından üretilir.
Yapay Işık Kaynakları: Ampul, trafik lambası, meşale, mum, televizyon bilgisayar ekranı, cep telefonu ışığı, el feneri.Doğal ve Yapay ışık kaynaklarını birbirlerinden ayırt etmek için şunu düşünmeliyiz; örneğin el fenerinden yayılan ışığın elde edilmesi için insan eli değmiş mi, enerjisini nereden alıyor, nasıl meydana ...
Ateş, kendi ışık enerjisini kendisi ürettiğinden dolayı doğal ışıktır.
Bununla beraber ateşböceği ya da fener balığı gibi canlılar yaşamını devam ettirebilmek için kendiliğinden ışık yayarlar. Elbette bir takım doğal unsurlarla oluşması üzerinden meydana gelen şimşek, lav ya da kuzey ışıkları gibi doğal ışık kaynakları da bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri