Arapça cbr kökünden gelen cabr جبر "1. kırık kemiği kaynaştırma, 2. sentez, matematikte cebir, 3. güç, zor, şiddet" sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Arapça cabara جبر "1. birleştirdi, kaynaştırdı, 2. güç kullandı" fiilinin masdarıdır.
Türk Dil Kurumu cebir kelimesi için karşılık olarak, 'Zora başvurma, zor kullanma ve zorlayış' anlamlarını sunuyor. Aynı zamanda 'parçalanmış ve birleşmesi zor olan ancak bir araya getirilmesi gereken' şekilde ifade etmek mümkün.
Cebir ve Sayılar Teorisi, matematikteki cebir ve sayıların yapısı, özellikleri ve ilişkileri üzerine yoğunlaşan bir alt dalıdır. Bu dal ayrıca, cebir ve sayıların uygulamalarını da kapsar. Örneğin, kriptografi gibi günümüzde önemli bir rol oynayan alanlarda cebir ve sayıların kullanımı önemlidir.
Cebir suçunda, fiziki güç (maddi zor) kullanan fail, mağduru belli bir davranışta bulunmaya zorlamaktadır. Örneğin, bir kimsenin kolu bükülerek veya tokatlanarak sosyal medya hesaplarının şifresinin zorla alınması cebir suçu oluşturur.
Artı ve eksi gerçek sayılarla, bunların yerini tutan harfler yardımıyla nicelikler arasında genel bağlantılar kuran matematik kolu.
İlgili 25 soru bulundu
Hesab-ül Cebir vel-Mukabele adlı kitabı, matematik tarihinde, birinci ve ikinci dereceden denklemlerin sistematik çözümlerinin yer aldığı ilk eserdir. Bu nedenle Harezmî (Diophantus ile birlikte) "Cebir'in babası" olarak da bilinir.
Cebirse İfade:
Değişkenler, parametreler veya sabitler ile birlikte bunların toplamını, farkını, çarpımını, bölümünü veya kökünü içeren fakat içerisinde =, <, >, , ≤ ≥ gibi karakterler bulunmayan ifadelere birer “cebirsel ifade” denir. Örnek: x + a, 2x+3, x 2 7 - + birer cebirsel ifadedir.
İslâm matematik tarihinde denklemlerin düzenlenme, incelenme ve çözümlenmesine verilen ad. Klasik kaynaklarda “ilmü'l-cebr ve'l-mukābele” terkibi içinde kullanılan el-cebr, Arapça'da “kırık kemiği yerine koyma, düzeltme; zorlama” gibi mânalara gelmekte ve kelimenin Batı dillerine algebra şeklinde geçtiği görülmektedir.
Mu'tezile'ye göre Cebriyye, kullara ait bütün fiillerin önceden belirlenmiş bir plan (kader) dahilinde gerçekleştiğini ve bu tür fiillerin, kulun kısmî tesiri söz konusu olsa bile ilâhî irade ve kudretten bağımsız olarak meydana gelmesinin mümkün olmadığını kabul eden grupların adıdır.
Kulların bütün fiillerini ilâhî irade ve kudretin zorlayıcı tesiriyle yaptıklarını ifade eden kavram. İnsanlara ait ihtiyarî fiillerin ilâhî irade ve kudretin zorlayıcı tesiriyle meydana geldiğini savunan grupların ortak adı.
Cebirin Babası olarak bilinen ve matematik bilimine yaptığı önemli katkılarla bilinen kişi Harizmi'dir. Harizmi aynı zamanda sıfır rakamını ve x bilinmeyenini de ilk kullanan kişidir? HARİZMİ KİMDİR? Hârizmî ya da tam adıyla Ebû Ca'fer Muhammed bin Mûsâ el-Hârizmî, (d.
Cebirde kullanılan harfler varılan sonuçları genelleştirmek İçindir. Herhangi bir problemin genelleştirilmiş şeklinden elde edilene «formül» adı verilir. Aritmetikteki toplama, çıkarma, çarpma, bölmeden ibaret olan dört temel işlemle, oran ve orantı, çarpanlara ayırma vb. gibi işlemler cebirde de yapılır.
Cebir Öğrenmenin Önemi
Cebir, değişkenlerle işlem yapmayı diğer yöntemlere kıyasla çok daha kolay kılar ve eğrilerin grafiğini çizmek gibi problemleri çözmek için yepyeni alanlara kapı açar.
Cebir ve tehdit kavramları için daha önce belirtilenler burada da geçerlidirler. Mağdurun düşünme, karar verme, icraata koyma ve hareket etme kabiliyetini ortadan kaldıran herşey cebirdir. Yargıtay mağdura bir daha Adem'i yanında görürsem seni de Adem'i de öldürürüm sözünü suç saymıştır.
Cebir, hukukta 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun Hürriyete Karşı Başlıklı Suçlar başlıklı bölümünün 108. maddesi'nde düzenlenmiştir. Bu anlamda cebir suçu, bir şeyi yapması ya da yapmaması için bir kişiyi zor kullanmak hatta bununla birlikte kasten yaralama eylemlerini gerçekleştirmektir.
Cebr, baskı, şiddet ve zorlama manasına gelirken cebren de karşı tarafın rızası ve isteği olmadan, zor kullanarak demektir. Bu kelime, günlük hayatta sıklıkla kullandığımız birçok tamlamanın ve kalıp ifadenin içinde de yer alır. Örneğin cebren ve hile ile hem zorlayarak hem de kandırarak anlamına gelir.
Aritmetikle cebir arasında köprü vazifesi gören cebir öncesi kavramı, öğrencilerin mevcut aritmetik ve geometrik bilgilerini kullanmalarına imkân tanıyarak cebirsel kavramları ve prosedürleri informal olarak anlamlandırmalarına fırsatlar sağlayabilmesi sürecidir (Kieran ve Chaloug, 1993).
Özet. Kelam literatüründe kulun gerçekleştirmiş olduğu fiillerde seçme hürriyetinin olmaması anlamında kullanılan cebir ve irade özgürlüğü anlamına gelen ihtiyar kavramları İslam düşünce tarihinde cebir ve ihtiyar meselesi olarak yıllarca tartışılagelmiştir.
Cebirsel ifadelerde sayıları temsil eden harflere değişken ya da bilinmeyen denir. ÖRNEK : Bir sayının 3 katının 5 fazlası ifadesini cebirsel ifade olarak yazalım. Cebirsel ifademiz: 3x + 5 olur. Bu cebirsel ifadede “x” bilinmeyendir.
Ehl-i Sünnet itikadınca kul, fiillerinde bir cebr (zorlama) altında değildir. İrade ve ihtiyar sahibidir. Ancak Kaderiyye'de olduğu gibi, bunlar yüce Allah'ın bilgisi ve iradesi dışında değildir.
Cebir yapı, bağlantı ve miktar üzerine uğraşan bir matematik dalıdır. Bilinmeyen değerlerin, işaret ve harflerle sembolize edilerek kurulan denklemlerle bulunması (yada bilinmeyenlerin arasındaki bağlantının bulunması) esasına dayanır.
Cebriye. Cebriye, insan fiillerinde “mutlak cebri” ifade eden anlayışın genel adıdır. Onlara göre kulların iman-inkâr, hidâyet-dalâlet, itaat-isyan cinsinden yaptığı bütün fiillerini dileyen Allah'tır.
Cebir öğrenme alanına ilişkin kazanımlar ilk olarak 6'ncı sınıfta öğrencilerin karşısına çıkacak.
Cebir. Cebir, kümeler ve belirli aksiyomları karşılayan bu kümeler üzerinde tanımlanmış işlemlerden oluşan cebirsel yapılar hakkındaki çalışmaları içerir. Cebir alanı ayrıca hangi yapının çalışıldığına göre bölünmüştür; Örneğin, grup teorisi grup adı verilen bir cebirsel yapısı ile ilgilidir.
Harezmi, Tam adı Ebu Abdullah Muhammed Bin Musa el-Harezmi olan bu büyük bilim adamı, Horasan'ın az kuzeyinde Harezm bölgesinin Hive şehrinde 780 yılında doğmuştur. Harezmi, Harzem Türküdür ve müslümandır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri