- Peygamber Efendimiz'den (asm) sonra Cebrail'in (a.s) yeryüzüne inmesi: - Peygamber efendimiz: Cebrâil'e sordum, benden sonra bir daha yeryüzüne inecek misin? - Cevaben dedi ki: Evet on defa daha ineceğim ve her gelişimde bir şeyi kaldıracağım.
Resûlullah'a peygamberliği süresince 26.000 defa vahiy getirmiştir.
Peygamber (asm) Hz. Cebrail'i iki defa asli suretinde görmüş.
“Ya Muhammed! Bana İslâm'ın ne olduğunu söyle” dedi. Rasûlullah (s.a.s.): “İslâm; Allah'tan başka ilâh olmadığına, Muhammed'in de Allah'ın Rasulü olduğuna şehadet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman ve gücün yeterse Beyt'i hac etmendir” buyurdu.
Bir sonraki âyetten de meleklerin ve Cebrail'in, o gece tan yeri ağarıncaya kadar yeryüzünün esenliğine ve yeryüzüne yayılan rahmete şahitlik ettiğini anlıyoruz. Böylece Cebrail'in (as) bir vazifesinin yeryüzüne rahmet, sekinet, huzur ve esenlik indirmek olduğunu anlıyoruz.
İlgili 30 soru bulundu
Melekler kendilerinin melek olduğunu gizlemedikleri sürece peygamberler genel olarak melekleri görebilmektedirler. Peygamber meleği gördüğü halde beraberindeki insanlar onları görememektedirler. Bazı durumlarda melekler insan kılığına bürünerek hem peygamberlere hem de diğer insanlara görünebilmektedirler.
Meryem'e göründüğü gibi aslî suretinin dışında da görülmüştür. Allah katında değerli ve şerefli; insanlar yanında da saygın bir elçidir. Anahtar Kelimeler: Cebrâil, Vahiy, Kur'ân, Meryem, Temessül.
Onu muazzam kuvvetlere, üstün bir akıl ve dirayete sahip Cebrail öğretti ki, kendisine gerçek suretiyle görünmüştür. O, ufkun en yukarısında idi. Sonra indi ve yaklaştı. Nihayet kendisine iki yay kadar, hattâ daha da yakın oldu.
“Yâ Muhammed! Bu duânın adı Bedî'dir (Celcelûtiye). İçinde en yüksek kasem ve İsm-i Azam vardır.
Cebrâil, Hz. Azrail ile birlikte geldi. Resûl-i Kibriyâ Efendimizin hâl ve hatırını sordu. Sonra, "Ölüm meleği Azrail içeri girmek için izin ister." dedi.
Muhammed'dir (asm). Peygamber Efendimiz (asm) “dünya gözü ile ahirette” Cenab-ı Hakk'ı görmüştür.
Ayrıca en son ölecek ve ilk dirilecek olan da Cebrail aleyhisselamdır. 600 tane kanadı vardır. Vahiy Meleği Hazret-i Cebrail'in Görevi Nedir?
Ankaragücü dönemi sonrası hem Cebrail hem de Altay, Süper Lig'e dönerlerken başarılı sağ bek performansıyla dikkat çekmeyi başardı. Altay'ın 27 yaşındaki sağ beki Cebrail Karayel, 2021-22 sezonunun başı itibariyle takımıyla 8 maça çıkarken 3 asist yapmayı başardı.
Değerli kardeşimiz, Bu dünyada yaratılan insanlar ve diğer mahlukat, ahirette yeniden yaratılacağı gibi melekler de ahirette yeniden yaratılacaktır. Meleklerin özel görevleri olduğu gibi, her zaman yaptıkları zikir ve tesbihleri vardır.
Dıhye, Medineliydi. Asıl ismi “Dıhye bin Halife” idi. Fakat o, “Dıhyetü'l-Kelbî” ismiyle meşhur olmuştu. Sima olarak Ashâbın en güzel olanıydı. Cebrail birkaç defa Peygamberimize onun suretinde geldi.
Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cebrail'e (a.s) sordu: “Ey Cebrail, hiç 7 kat semadan yeryüzüne korku ve dehşet içinde hızlıca indiğin oldu mu?" Cebrail (a.s): “Evet ya Resulullah (s.a.v) 3 kere yeryüzüne korku ve dehşetle indiğim oldu.”
-Cebrail bana dediki:“Ey Muhammed,kim ömründe bir kere bu duayı okursa,Allah´u Teala onu,kıyamet gününde yüzü ayın ondördü gibi parlak haşreder. Hatta bütün insanlar onu,bir peygamber veya melek sanırlar. Ben ve sen onun kabrinin üzerinde dururuz.
Cebrail'in isimleri, Cibril, Ruh, Rûhü'l-Kudüs, Rûhü'l-Emin, Rûhullah, Rûhü'l Hak, Namus-u Ekber'dir. Araplar ise Cibrîl kelimesini sekiz ayrı şekliyle de söylemişlerdir. Bunlardan en meşhuru dörttür.
Her ne kadar Arapça kökenli bir isim olsa da ebeveynler çocuklarına Cebrail ismini koymaktadır. Erkek bebekler için Cebrail ismi kullanılmaktadır.
Peygamber Efendimiz (asm) “dünya gözü ile ahirette” Cenab-ı Hakk'ı görmüştür.
Allahü teâlânın kıdem sıfatı da vardır. Yani evveli yoktur, yaratık, yani mahlûk değildir. Allah'ın yarattığı her şey mahlûk olur. (Allah, evveli olmayan, yani kıdem sıfatlı bir varlık, yani bir ilah yaratabilir mi?) demek tenakuz [çelişki] olur. Yaratılan şey yaratıktır, mahlûktur.
Allah'ı (cc) rüyada görmek
Ehl-i sünnet âlimlerinin büyüklerinden İmâm Âmidî ve Saadettin Teftazanî; rüyada Allah'ı (cc) görmeye hiçbir engel olmadığını fakat bu görüşün bir çeşit gözlem olup, göz ile değil kalp ile olduğunu belirtmişlerdir.
Enokyan alfabesi; büyü alfabesi şeklinde de bilinen Melek dilinin, insanlara olağan dışı varlıklar tarafından indirildiğine inanılmaktadır. Edward Kelley ile John Dee ile ortaya çıkarılmış olan Melek alfabesi, 1580'li senelerden bugüne dek atif bir şekilde geçerliliğini korumuştur.
Mekânı göklerde olup on iki kanadı vardır. Ölüm anında kılıcını çekmiş olarak kişinin baş ucuna gelir.
Melekler insanlara gözükür mü? İnsanların melekleri görmesi mümkün müdür? Peygamber Efendimiz (asm) Cebrail'i (as) gerçek suretiyle görmüş müdür? Melekler insanların duyu organlarıyla algılanamayacak nitelikte olan nuranî, latif maddelerden yaratıldıkları için asli suretleriyle görmemiz mümkün değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri