Gayya, sözlüklerde "cehennem çukuru" olarak geçen, rivayetlerde ise en tehlikeli ve can alıcı bölüm olarak ifade edilen yerdir. Ancak, bu çukur 'dünya' dahilindedir. Yani, insan tabiatına aykırı olan hertürlü fiil ile muhatap olan bireylerin içinde bulunduğu yıkıcı durumdur.
Kur'an-ı Kerim'de Gayya Kuyusu. Bütün alemlerin yaratıcısı Allah, yeryüzüne gönderdiği son kitap olan Kur'an-ı Kerim ve son peygamber olan Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'i insanlığa rehber olarak göndermiştir.
GAYYA KUYUSU. Halk arasında “Gayya Kuyusu” deyimi çok olumsuz, ümitsiz, çıkılması ya da aşılması zor durumlar anlamında kullanılan bir terimdir.
Ruhlar Kuyusu (Arapça: بئر الأرواح Biʾr al-Arwaḥ; İslam inancında Ruhlar Çukuru, Erbah Kuyusu, Ruhlar Mağarası veya Ruhların Mağarası olarak da adlandırılır), ayrıca Hıristiyanlık ve Yahudilikte Kudüs Krallığı zamanında "Kutsalların Kutsalı" olarak da bilinirdi, kısmen doğal, kısmen insan yapımı bir mağaradır.
Bu yüzden sapıklıklarının cezasını çekecekler. Onlardan hemen sonra [salât]ı (namazı/ibadeti) ziyan eden ve şehvetlere uyan bir nesil geldi. [*] İleride bir cehennem çukuru [*] ile karşılaşacaklardır. Bu ayet A'râf 7:169. ayetle birlikte okunmalıdır Burada sözü edilen [ğayy] kelimesi cehennemin bir çukurudur.
İlgili 38 soru bulundu
Cehennemdeki azap ateş, duman, susuzluk ve karanlık şeklinde olacaktır. Bazı yahudi bilginleri âhirette kefâret ödeyerek günahtan arınmanın ve âhirette azaptan kurtulmanın mümkün olmadığını savunurlar. Ancak bazı metinlere göre yaşayanların dua ve sadakaları ölüyü cehennemden kurtarabilir.
Gezegenin yaklaşık 2 bin 700 santigrat dereceye ulaşan gündüz sıcaklığı ve yaklaşık 2 bin 300 santigrat dereceye yaklaşan gece sıcaklığı var. Atmosferinde hiçbir canlının hayatta kalamayacağı sıcaklığa sahip gezegenin gece sıcaklığı, şimdiye kadar ölçülen en yüksek 2'nci sıcaklık durumunda.
sozcuk anlami, cehennemde hutemenin icindeki kuyudur. mecaz anlamda, belali ve karmasik yerdir.
Gayya kuyusu TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,mecaz Karmaşık işlerin döndüğü yer veya çok çapraşık durum, gayya.
Gayya TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Gayya kuyusu. isim,din bilgisi Cehennemde bulunduğu varsayılan bir kuyunun veya derenin adı
İki mukaddes beldeden birisi olan Medine-i Münevvere'de, geçmişi ve hatırası Asr-ı Saadet'e kadar giden kuyuların başında gelir Gars Kuyusu.
Gars kuyusu بئر غرس Medîne'ye dörtbeş kilometre mesafedeki Kûba köyündeki Gars kuyusudur, Resûlullah (S.A:V) devesini orada indirmiş, sudan içmiş ve: هِىَ عَيْنٌ مِنْ عُيُونِ الْجنَّةِ “Bu, cennet gözelerinden bir gözedir” buyurmuştur.
Berehut Kuyusu, diğer adıyla "Cehennem Kuyusu" için bir ilk gerçekleştirildi. Ummanlı mağara keşifleri, Yemen'deki 112 metrelik "Cehennem Kuyusu"nun dibine inen ilk insanlar oldu.
Cehennemin ilk ve en yüksek katı “Cehim” adını taşır. Bu kattaki cehennem ehli, azap eden taşlar üzerine oturur ve onların beyinleri sıcaklığın şiddetinden kaynar. 2. İkinci kat “Lazi” dir.
Kur'ân-ı Kerîm'in yetmiş yedi âyetinde yer alan cehennem kâfirlerin, münafıkların, zalimlerin, gerçeğe boyun eğmeyenlerin azap görecekleri yer olarak tasvir edilir.
mealindeki ayette bu gerçeğin altı çizilmiştir. - Cehennemde azap olarak sadece ateş yoktur. Ateşle birlikte birçok azap çeşidi vardır.
Fikret'in hayattan nefret ve karamsarlık temalarını sembolik bir tarzda ve benzer göstergelerle ele aldığı “Hande-i Bûm” ve “Gayyâ-yı Vücûd” şiirleri gerek dönemle gerekse de şairin mizacı ile ilgili birçok ortak unsur barındırmaktadır.
Türkçe Sözlükte ise “cehennem: 1. Dinî inanışa göre dünyada günah işleyenlerin öldükten sonra ceza görecekleri yer, tamu. 2. Çok sıkıntılı yer” anlamları ile yer almaktadır.
Sözlükte "aynı soydan gelen, töre, dil ve kültürleri bir olan insan topluluğu" anlamına gelen kavim (kavm) "ırk, millet" mânasında da kullanılır. Yeni bir kavram olan kavmiyye de (kavmiyetçilik) "milliyetçilik, ırkçılık" anlamındadır.
LEYLİM (DUYGU KÖSE)
Selma'nın hiçbir kalıba sığmayan, kendine has, kız kardeşi Ley kızı. Ablası gibi hayalci. O kadar ki bazen hayalle hakikat yer değiştirir. Van'da ablası tekvandoya yazdırmış.
Leylim Ley, Zülfü Livaneli'nin 1975 tarihli “Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz” albümünde yer alan bir türküdür. Bestesi Zülfü Livaneli'ye aittir.
Sabahattin Ali anısına... "...Tam bu sırada kekik kokuları ve ince çıtırtılarla dolu. havayı hafiften gelen bir saz titretti.
"Üç kişinin gözünü cehennem ateşi yakmaz: Allah yolunda kaybedilen göz, Allah yolunda nöbet bekliyerek geceleyen göz, Allah korkusundan yaş akıtan göz." [Ravi: Hz.
Elan mevcut olan cehennem kâfirler, cennet ise muttaki mü- minler için hazırlanmıştır. Cehennem cezalandırma, cennet ise ödüllendirme yeridir. Cennet de cehennem de dünya gibi sonlu değil, sonsuzdur. Kâfirler cehennemde ebedî kalırlar.
Bin yıl yandıktan sonra sarı bir hal aldı." "Sonra cehennem bin yıl daha tutuşturuldu. Ve simsiyah bir hal aldı. O şu anda karanlık ve simsiyahtır. Seni peygamber olarak gönderen Allah'a yemin olsun ki, eğer cehennem ateşinden bir köz parçası dünyaya düşecek olsa dünya halkının tümünü yakardı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri