kıymetli evrakın doğumuna neden olan asıl hukuki ilişki, kıymetli evrakı etkilemez. poliçe, bono ve çek illetten mücerret senetlerdir. bu tür senetlerde asıl borç ilişkisi geçersiz ise, bunu ispat etme yükü borçludadır. fakat asıl borç ilişkisinin geçersizliği senedi iyiniyetle kazanan kişilere karşı ileri sürülemez.
Poliçeler ödeme aracı iken, çekler kredi aracıdır. Poliçelerde ödeyecek olan keşideci iken, çeklerde ödeyecek olan muhataptır. Temelindeki hukuki nitelik poliçelerde havale iken, çeklerde mücerret ödeme vaadidir.
Mücerret kıymetli evrak, senedin tanzimine sebep olan asıl borç ilişkisinin senetten anlaşılmasının mümkün olmadığı kıymetli evraktır. Başka bir deyişle, senetle, senetin oluşumuna sebep olan arkadaki hukuki ilişki arasında bağ bulunmamaktadır. Hakkın hukuki nedeni senette açıklanmamaktadır.
TTK m. 670 vd. düzenlemelerine göre çek de poliçe ve bono gibi bir kambiyo senedi olup TTK'nın 780 ila 818. maddeleri, bu kambiyo senedine tahsis edilmiştir.
İlgili 27 soru bulundu
Çek ile bono arasında bilinen en önemli fark, çekte muhatabın mutlaka bir banka olması gerektiğidir. Bonoda ise muhatap yoktur. Bu iki kambiyo senedi arasındaki bir diğer önemli fark ise bononun kredi aracı olarak ,çekin ise ödeme aracı olarak kullanılmasıdır.
Türk Ticaret Kanunu'nda belirtilen hükümlere göre düzenlenen çek, bir bankaya hitaben yazılıyor ve belirli bir kişi adına ya da hamiline ödenmek üzere şeklinde yazılıyor. Bir kambiyo senedi olarak çek, bir havalenin ödenmesi için çıkarılan teyit emri anlamına geliyor.
Çek yalnızca bir bankaya hitaben yazılabilen kanuni şekil şartlarına tabi, kıymetli evrak sayılan özel bir havale senedidir. Çekin poliçede olduğu gibi nitelikli bir havale olduğu kabul edilmektedir. Çek kanunen emre yazılı senetlerden olması nedeniyle ciro ve zilyetliğin geçirilmesi yoluyla devredilir.
Kişiler aralarında gerçekleştirdikleri ilişkiden doğan borçları kıymetli evraka bağladığında oluşan kıymetli evrakta borcun sebebi, aralarında kurulan ilişki ayırt edilebiliyorsa bu tür kıymetli evraklara illi(sebebe bağlı) kıymetli evrak denmektedir.
Emre düzenlenemeyecek kıymetli evraklar pay senetleri, ipotekli borç senetleri, irat senetleri, rehinli tahvil ve katılma intifa senetleridir.
Poliçe, bono ve çekte ortak olarak zorunlu olan unsurlar, kayıtsız şartsız bir borç ikrarı, kambiyo senedinin adının senet metninde bulunması, muhatap veya keşidecinin adı, keşidecinin imzası, kime veya kimin emri havalesine ödeneceği ibaresi, düzenleme yeri ve tarihidir.
Senet, kelime anlamı itibariyle “Bir kimsenin yapmaya veya ödemeye borçlu olduğu şeyi göstermek için imzaladığı resmî kâğıt, belgit.” olarak tanımlanmıştır. Toplumda “senet” olarak bilinen, esas adıyla bono veya emre yazılı senet kambiyo (ticaret) senetlerinin bir türüdür.
Bono, Türk Ticaret Kanunu'nda düzenlenen bir kıymetli evraktır. Genellikle yaygın olarak “senet” olarak bilinen bono, poliçeden farklı olarak bonoda muhatap yoktur, senedi düzenleyen ile ödeme yapacak olan kişi aynıdır.
Mücerret kıymetli evrak, senedin tanzimine sebep olan asıl borç ilişkisinin ( temel borç ilişkisi ) senetten anlaşılmasına imkân bulunmayan kıymetli evraktır.
Kulun Hakk'ın dışındaki her şeyi terketmesi anlamında bir tasavvuf terimi. Nefis terbiyesi anlamında bir tasavvuf terimi.
Kambiyo senetleri sebepten illi (mücerret) kıymetli evraklardır. Buna göre senedin temelinde yer alan hak, senede konu temel borç ilişkisinden bağımsızdır. Ancak genellikle kambiyo senedi verilmesinin temelinde taraflar arasında bir borç ilişkisi bulunmaktadır.
Bu açıklamalar ışığında kambiyo senetleri alacak senetleri içerisinde yer alırken makbuz senetleri eşyayı temsil eden senetler içerisinde yer almaktadır.
Poliçede asıl borçlu muhataptır. Muhatap ad/soyad veya unvanı, poliçenin herhangi bir yerine yazılabilir. Kambiyo senedi düzenleme ehliyeti olan herkes poliçede muhatap olarak gösterilebilir. Poliçeyi düzenleyen keşideci kendisini muhatap gösterebilir (TTK.m.585).
(1) Başvurma hakkı olan herkes, poliçede aksine şart bulunmadıkça, kendisinden önce gelen borçlulardan biri üzerine çekeceği ve bu kişinin yerleşim yerinde, görüldüğü anda ödenmesi şart olan ve “retret” denilen yeni bir poliçe aracılığıyla başvuruda bulunabilir.
9.2.2.
Belli bir kişinin adına yazılı olup da “emrine” kaydını içeren senetlerle, kanunen emre yazılı senetlerden sayılan kıymetli evraktır. Bu tanım TK m. 824'te şu şekilde ifade edilmiştir: Emre yazılı olan veya kanunen böyle sayılan kıymetli evrak, emre yazılı senetlerdendir. Bono, poliçe ve çek kambiyo senedidir.
Çek Türk Ticaret Kanununun 692. ve 735. maddeleri arasında düzenlenmiştir. Çek kanunen emre yazılı bir kambiyo senedidir. Hukuki niteliği bakımından bir ödeme aracıdır. Çekte kayıtsız şartsız bedelin ödenmesi emri vardır.
Çek, bir kişinin bankadaki hesabından, belgede yazılı miktar kadarının belgede adı yazılı olan kişiye veya onun belgeyi havale ettiği kimseye veyahut belgeyi taşıyana ödenmesi için düzenlediği, biçim ve özellikleri belirli bir ödeme aracıdır. Çekin, yasal açıdan bakınca vadesi bulunmaz.
Sizin yazdığınız çekleri tedarikçileriniz, sizin çalıştığınız banka şubesinden tahsil eder. Eğer çekin tahsilatı için başka bir bankaya verir ise çek takasa girer ve süreç 1-2 gün uzayabilir. Elinizde müşteri çeki var ise tahsil için çekin üzerinde yazılı olan bankaya vermeniz, size zaman kazandıracaktır.
Çekler banka ile ilişkili olduğu için daha güvenilirdir. Senet de ödeme borçlu kişi tarafından yapılırken, çek de ödeme banka tarafından yapılmaktadır. Çek üzerinde belirtilen tarihte ödenirken, senette ödeme tarihi tarafların kararı neticesinde ileriye veya geriye çekilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri