Nakit yükümlükler bankalar tarafından Takasbank nezdinde açılan CEKTK mutabakat hesabına en geç saat 12:00'a kadar gönderilir.
Çek, düzenlendiği yerde ödenecekse on gün. Düzenlendiği yerden başka bir yerde ödenecekse bir aydır.
Buna mukabil, çekin üzerinde yazılı düzenleme tarihinden önce ödenmek için bankaya ibrazı, 2009 yılından bu tarafa yapılan kanuni düzenlemelerle yasaklanmıştır.
Çekin bir takas odasına ibrazı da ödeme için ibraz yerine geçer. İbraz süreleri hak düşürücü sürelerdir. İbraz sürelerinin önemi bu süreler içerisinde çek ibraz edilmediği takdirde çekin kambiyo senedi özelliğini yitirmesinden ileri gelir. İbraz süresi geçmişse, banka çek bedelini ödemekle mükellef değildir.
Bilgileri eksiksiz bir şekilde yazılan çek, takasa gönderilir. Takasa gönderilmesi, takas edilmesinin onaylanmasını beklemek anlamına gelir. Çekin takası onaylandıktan sonra, ödeme alacaklının hesabına 1-2 gün içerisinde geçer.
İlgili 15 soru bulundu
- Bir çek, düzenlendiği yerde ödenecekse 10 günde muhatap bankaya ibraz edilmelidir. - Çekin keşide yeri ile ödeme yeri farklı yerlerde ise, ibraz süresi bir aydır. - Çekin keşide yeri ile ödeme yeri farklı kıtalardaki ülkelerde olması halinde, ibraz süresi, üç ay olarak öngörülmüştür.
MADDE 795- (1) Çek görüldüğünde ödenir. Buna aykırı herhangi bir kayıt yazılmamış hükmündedir. (2) Düzenlenme günü olarak gösterilen günden önce ödenmek için ibraz olunan çek, ibraz günü ödenir.
Vadesi CUMARTESİ gününe gelen senetler en geç ÇARŞAMBA günü 15:00'e kadar ödenir. Vadesi PAZAR gününe gelen senetler en geç ÇARŞAMBA günü 15:00'e kadar ödenir. Vadesi PAZARTESİ gününe gelen senetler en geç ÇARŞAMBA günü 15:00'e kadar ödenir. Vadesi SALI gününe gelen senetler en geç PERŞEMBE günü 15:00'e kadar ödenir.
İbraz ve çeke ilişkin başkaca işlemler için kanunca belirlenen sürelerin son günleri pazar gününe veya başka bir tatil gününe denk geldiğinde, süreler onu izleyen ilk iş günü kapsayacak şekilde uzar. Son gün hariç arada kalan tatil günleri süre hesabına dahil edilir.
Çek Kanunu'nun geçici 3'üncü maddesi gereğince, 31/12/2020 tarihine kadar, üzerinde yazılı düzenleme tarihinden önce çekin ödenmek için muhatap bankaya ibrazı geçersizdir. Eğer bu tarih uzatılmaz ise, 31/12/2020 tarihinden sonra düzenlenme tarihinden önce ibraz edilen çek için karşılıksızdır işlemi yapılabilecektir.
Dolayısıyla vadesi hafta sonuna denk gelmekte olan bir senedin hafta sonu ödenme imkânı olmadığı zaman, senet ödenmemiş senet durumuna düşmez. Bunun haricinde senedin ödemediği durumda karşı taraf protesto çekebilmektedir. Bu durumda karşı taraf haftanın başlangıcının sonrasında 2 gün boyunca beklemek zorunda olur.
Sonuç itibariyle 5941 sayılı Çek Kanunu'nun geçici 3.maddesinin beşinci fıkrasında yapılan değişiklikle 31.12.2023 tarihine kadar ileri tarihli keşide tarihi olan çeklerin üzerinde yazılan tarihten önce muhatap bankaya ibraz edilmesi yasaklanmıştır.
Çek kural olarak muhatap bankaya veya şubesine ibraz edilir. Çek hesabında kısmi miktar olsa dahi banka bu miktarı ödemek zorundadır. Çekin karşılığının olması durumunda banka çek bedelini ödeyecek ve çek hamili de çeki bankaya ciro eder. Çekin bankaya ciro edilmesi makbuz hükmündedir.
Bankaların takasa ibraz ettiği çekin üzerine keşide edildiği hesabın müsait olması halinde çeki ibraz eden bankaya bilgi veriliyor. Ancak çek bedeli hesabın bulunduğu banka tarafından ibraz bankasına TCMB üzerinden ertesi gün aktarılıyor.
Elbetteki yapılabilir. Yalnız çek, çek özelliğini kaybeder.
Yeni Düzenleme
Değişiklik Kanunu'nun 16. Maddesine göre, 5941 sayılı Çek Kanunu uyarınca halihazırda uygulanan, ancak 31 Aralık 2021 tarihinde sona erecek olan çek ibraz yasağının süresi 31 Aralık 2023 tarihine kadar uzatılmıştır.
Tarih: Çek düzenlenirken, üzerine mutlaka düzenleme tarihi yazılmalıdır. Tarihi bulunmayan çeklerin herhangi bir geçerliliği yoktur. Keşide tarihi olarak da adlandırılan bu tarih, çekin üst kısmında yer almaktadır.
Tüzel kişi adına çeki düzenleyen gerçek kişinin adı ve soyadı, çek yaprağı üzerine matbu olarak, kaşe basılmak suretiyle veya el yazısı ile yazılabilir. Şirket yetkilisinin adı soyadı imzası yeterlidir. Kaşe zorunluluğu yoktur. Söz konusu olay Ciro imzası ve şirket adı belirten hiçbir ibare yok sadece ad - soyad imza.
Çek olmadan hak ve borçların ileri sürülmesi mümkün değildir. Ancak bazı durumlarda hamilin elindeki çek kaybolur. Böyle hallerde çek için ödeme yasağı alınması gerekir. Bu şekilde çeki elinde bulunduran kişi kim ise, ödeme alması mümkün olmayacaktır.
31 Ocak 2023 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere bankaların süresinde ibraz edilen her çek yaprağı için karşılığının bulunmaması halinde ödemekle yükümlü oldukları tutar 3.600 TL'den 6.000 TL'ye artırılmıştır.
Çekte vade yoktur ve çeki düzenleyen firmanın hesabı müsait ise, banka, çekin ibrazı durumunda, çek bedelini ödemek zorundadır.
ÇEKTE ZAMANAŞIMI
6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nun 814. maddesi; ''(1) Hamilin, cirantalarla düzenleyene ve diğer çek borçlularına karşı sahip olduğu başvurma hakları, ibraz süresinin bitiminden itibaren üç yıl geçmekle zamanaşımına uğrar.
Karşılıksız çekin tespit edilmesi ile birlikte çekin tahsili için icra takibi yoluna başvurulmaktadır. Başka bir deyişle çeki ciro eden kişi ödeme emrine 5 gün içerisinde itiraz etmezse, icra takibi kesinleşmektedir. İcra takibi kesinleştikten sonra borçlu adına haciz işlemleri başlatılmaktadır.
Çekin kırdırılması, çek üzerinde yazılı tutarın, ödeme günü (vadesi) gelmeden önce tahsil edilmesi demektir. Böyle durumlarda çeki bozduracak kişi bankaya değil faktöring firmalarına müracaat eder. Faktöring firmaları dışında ticari piyasada bu işle meşgul olan kişi ya da firmalar da çek kırabilir.
Çekin vadesi geldiğinde çekin bağlı olduğu bankanın şubesine giderek gişeden tahsilat yapmak mümkün olmaktadır. Çek vadesinde banka hesabı, müsait olmaktadır. Ancak, ticarette hesapların her zaman müsait olması mümkün değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri