Maddesi ile 5941 sayılı ÇekK.m.3'e şu fıkra ilave edilmiştir: “Çekin, üzerinde yazılı baskı tarihinden itibaren beş yıl içinde ibraz edilmemesi hâlinde, muhatap bankanın üçüncü fıkraya göre ödemekle yükümlü olduğu tu- tara ilişkin sorumluluğu sona erer”.
Çek Ne Zaman Geçersiz Olur? Çek üzerinde mutlaka ödenecek olan tutar para cinsinden yazılmalıdır. Aynı zamanda yazım yanlışı ya da okunaksız yazılar olursa çek geçersiz olur. Çekin ödenmesi için bir bedele ve şarta bağlanmaması gerekir.
Bu çeklerin üzerinde yazılı baskı tarihinden itibaren 5 yıl içinde ibraz edilmemesi halinde, bankaların o çeke ilişkin kanuni ödeme sorumluluğu sona erecektir. Yasa değişikliği, üzerinde baskı tarihi içermeyen eski çeklere ilişkin Banka sorumluluğunun ise 30/06/2018 tarihinde sona ereceğini düzenlemektedir.
6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nun 814. maddesi; ''(1) Hamilin, cirantalarla düzenleyene ve diğer çek borçlularına karşı sahip olduğu başvurma hakları, ibraz süresinin bitiminden itibaren üç yıl geçmekle zamanaşımına uğrar.
Bu durumda kambiyo senetlerine özgü takip yoluyla takip edilemez. Bankalar ibraz süresi geçmiş çekleri ödemekle yükümlü değildir. Çeki elinde bulunduran alacaklı alacağını yalnızca asıl borç ilişkisine dayanarak genel hükümlere göre talep edebilecektir.
İlgili 26 soru bulundu
Süresi içinde ibraz edilmeyen çek, kambiyo senedi olma vasfını yitirir. Bunun en önemli sonuçlarından biri ise alacaklının kambiyo senetlerine özgü takip yapma imkânının ortadan kalkmış olmasıdır. Adeta hayati öneme sahip olan, çekin ibraz sürelerinin bilinmemesi uygulamada büyük sorunlara yol açmaktadır.
Borçlu kişi çek borcunu ödeyemediği takdirde öncelikle kişiye 1500 güne kadar adli para cezası veriliyor. Kişi kendisine verilen bu sürede borcunu ödemezse hapis cezasına çevriliyor. Her yıl binlerce karşılıksız çek mahkemeye sunuluyor. Karşılıksız çek ise vaktinde ödenmemiş çek anlamına geliyor.
Kambiyo senetlerinden sayılan ve uygulamada yoğun biçimde tedavüle sokulan çekte zamanaşımı süresi üç yıldır. Hamil, çek keşidecisine, cirantalara ve diğer çek borçlularına karşı sahip olduğu başvurma haklarını ibraz süresinin bitiminden itibaren üç yıl geçmeden kullanmak durumundadır.
Yargıtay'daki iş yükünün azaltılmasına çare arandığı dönemde, 5941 sayılı Çek Kanunu'nda değişiklik yapan 6273 sayılı Kanun yayımlanarak[1] karşılıksız çek düzenleyenlere hapis cezası uygulamasına son verildi. Bundan böyle çeklerin kar- şılıksız çıkması halinde borçlu kişiler hapis cezası tehdidiyle karşılaşmayacaklar.
Kambiyo senedi niteliğinde olan çekin zamanaşımına uğraması halinde kambiyo senedine dayalı olarak takip ve tahsili mümkün değil ise de; temel ilişkide ileri sürülmesi ve delil başlangıcı olarak dikkate alınması mümkündür.
31 Ocak 2023 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere bankaların süresinde ibraz edilen her çek yaprağı için karşılığının bulunmaması halinde ödemekle yükümlü oldukları tutar 3.600 TL'den 6.000 TL'ye artırılmıştır.
İlk olarak çekin düzenlendiği tarih yazılmalıdır. Düzenlenme tarihi çekin ödeneceği tarih hükmündedir. Vadeli çeklerde düzenleme tarihi ödemenin yapılacağı tarih olarak yazılır. Çekin kesildiği yer kısaltma kullanılmadan yazılmalıdır.
Çekte vade yoktur ve çeki düzenleyen firmanın hesabı müsait ise, banka, çekin ibrazı durumunda, çek bedelini ödemek zorundadır.
Karşılıksız Çekte Bankanın Sorumlu Olduğu Miktar
Muhatap banka, süresinde ibraz edilen çekin karşılığının bulunmaması halinde her çek yaprağı için 2020 yılı için 2.225 liraya kadar ve kısmen karşılığının bulunması halinde ise bu miktarı her çek yaprağı için 2.225 liraya tamamlayacak biçimde ödeme yapmakla yükümlüdür.
Çek Kanunu md.5/1 gereği, karşılıksız çek düzenleme suçunun faili hakkında, her bir çek için 1500 güne kadar adli para cezasına hükmedilir. Kanun koyucu, her bir çek için 1500 gün olmak üzere, adli para cezasını gün birikimi bakımından sınırlandırmıştır.
Ancak 7226 Sayılı Yasanın yürürlüğe girmesi ile karşılıksız çek keşide etme suçunun cezasının ortadan kalkması ya da affa uğraması söz konusu değildir. Hükmün infazının durdurulduğu süre boyunca ceza zamanaşımının işlemeyeceği de hüküm altına alınmıştır.
Değişiklik Kanunu'nun 16. Maddesine göre, 5941 sayılı Çek Kanunu uyarınca halihazırda uygulanan, ancak 31 Aralık 2021 tarihinde sona erecek olan çek ibraz yasağının süresi 31 Aralık 2023 tarihine kadar uzatılmıştır.
Şikâyet neticesinde, karşılıksız çek ile ilgili uygulanacak ilk yaptırım adli para cezası verilmesidir. Bu kapsamda, her bir çekle ilgili olarak 1500 güne kadar adli para cezasına hükmedilebilir.
ÖZET : 6273 Sayılı Kanun'un 7.maddesi ile TTK'nun 726.maddesinde yapılan değişiklikle çeklerde 6 ay olan zamanaşımı süresi 3 yıla çıkarılmıştır. 3 yıllık zamanaşımı süresinin uygulanabilmesi için, çekin ibraz süresinin bitim tarihinin yasa değişikliğinin yürürlüğe girdiği tarihten sonra olması gerekmektedir.
Bir hamil adına düzenlenen çekler, nama yazılı çekler olarak adlandırılmaktadır. Bu çeklerin tahsilatı, yalnızca çek üzerinde ismi yazan kişiler tarafından yapılabilmektedir. Bununla birlikte hamiline çekler ciro edilerek başkasına da devredilebilmektedir.
TTK'nın 783/3 maddesinde çek tazminatı düzenlenmiştir. Bu madde kapsamına göre karşılığı kısmen veya tamamen bulunmayan bir çek düzenleyen kişi, çekin karşılıksız kalan bedelinin %10'unu ödemekle yükümlüdür.
[10] Süresi içerisinde ibraz edilmeyen çek üzerinden kambiyo hukukuna özgü takip başlatılamaz. Hamil süresinde ibraz etmemesine rağmen kambiyo senetlerine özgü takip yoluna başvurur ise borçlu alacaklının böyle bir takip hakkı olmadığı hakkında, beş gün içinde İcra Mahkemesine şikâyette bulunabilir.
Karşılıksız çekin tespit edilmesi ile birlikte çekin tahsili için icra takibi yoluna başvurulmaktadır. Başka bir deyişle çeki ciro eden kişi ödeme emrine 5 gün içerisinde itiraz etmezse, icra takibi kesinleşmektedir. İcra takibi kesinleştikten sonra borçlu adına haciz işlemleri başlatılmaktadır.
Nakit yükümlükler bankalar tarafından Takasbank nezdinde açılan CEKTK mutabakat hesabına en geç saat 12:00'a kadar gönderilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri