İşlem sırasında normal şartlarda sinir uçlarına müdahele edildiği için ağrı olabilir. Ancak işlem yapılan bölge diş hekimi tarafından uyuşturulduğu için bir ağrı olmaz. Fakat çok ağrılı ve enfeksiyonlu dişlerde uyuşma gerçekleşmeyebilir. Bu tip durumlarda ise daha gelişmiş anestezi işlemleri uygulanır.
Diş eti basıncına göre ayarlanarak kullanılan anestezik madde saptanır. Etin basıncına göre anestezik karışım hazırlanarak diş etine aktarılır. İğne gibi batma olmadığı gibi kişiler çoğu zaman doku basıncına göre oluşan bu farklılığı hissetmez.
Genelde üst çene operasyonlarından sonra 3 saatte anestezi etkisi geçmektedir. Alt çene arka grup dişlerde bu uyuşukluğun geçme süresi 5-6 saate kadar uzayabilmektedir.
Enjekte edilen anestezik maddenin etkisiyle meydana gelen uyuşukluk genellikle diş tedavisinin tamamlanmasını izleyen 3 ila 4 saat içerisinde tamamen geçer.
Diş çürüğü; diş doktoru ile önce gözle muayene edilmelidir. Hekim, dişe baktığında kahverengi veya siyah renklenmeler bulunuyorsa çürük varlığından şüphe edilir. Ardından ucu ince olan aletle rengin olduğu yere dokunulur. Dişte yumuşama bulunuyorsa, alet dişin içinde ilerliyorsa dişte kesinlikle çürük bulunur.
İlgili 44 soru bulundu
Bu durum; ağız kokusuna, ağrıya ve şişliklere yol açar. Bazen ise ağzın tam açma ve kapama yapma işlevini engeller. Bu durum ise trismus olarak adlandırılır. Eğer; bu durum bir an önce tedavi edilmezse; enfeksiyon, lenfler aracılığıyla yanak ve boyun bölgesine doğru ilerleyerek yayılım gösterirler.
6. Dişler çene kemiğine bağlı olduğundan çekim sonrasında kemik ortaya çıkar ve siz çekilen dişten parça kaldığını düşünebilirsiniz. O yüzden o bölgeyle hiç ilgilenmeyin.
American Dental Association'ın (Amerikan Dişhekimleri Birliği - ADA) belirttiği gibi, diş hekiminiz ağzınızı uyuşturmak amacıyla lokal anestezi kullanabilir. Bu teknik, beyninize ağrı ve duyusal sinyaller gönderen sinirleri engelleyerek çalışır.
Herhangi bir sinire gelen travma paresteziye neden olabilir. Sinir tutulumuna travma direk olarak iğnenin mekanik olarak temasıyla da meydana gelebilir. Bu türlü bir travma sırasında yani enjeksiyon sırasında veya iğneyi ilerletirken sinire temas edildiği sırada hasta ani irkilme ile bir elektrik çarpması hissi duyar.
Genellikle uyuşturucu iğne 2-3 saat içerisinde etkisini yitirir ancak dişe yapılan iğnenin etkisinin geçmesi 5 saati bulabilir. Diş kanal tedavisi sonrası uyuşukluğun geçmesi için beklemeniz yeterli olacaktır fakat belirtilen sürelerden daha uzun süreli bir uyuşukluk var ise doktorunuza danışabilirsiniz.
En zor çekilen diş, genellikle çenede yer alan ve dişeti altında kalmış olan yirmi yaş dişleridir.
Tek seferde tüm ağızdan 16 tane diş röntgeni alınmasında tıbbi açıdan herhangi bir sakınca yoktur.
Diş kökü ağızda kalması, dişin tamamen çıkarılmasından sonra enfeksiyona yol açabilir. Kökü ağızda kaldığı durumlarda diş yani ağızdaki kalan diş kökü diş etine etki eder, kemiğin bozulmasına ve diş eti hastalığına yol açabilir.
Akut iltihaplarda dişin çekilmesi mümkün değildir. Çünkü iltihaplı dişlerin çekimi sonrası enfeksiyon vücuda hızlı bir şekilde yayılma gösterebilir. Antibiyotikle kurumayan diş iltihabı olmasına rağmen, dişin çekilmesi sonrasında enfeksiyonun hızla yayılması oldukça yüksektir.
Diş Tedavisinde Anestezinin Yan Etkileri
Modern anestezi teknikleri ve deneyimli anestezi ekibi ile risk çok azdır. Özellikle herhangi bir sistemik hastalığı olmayan sağlıklı bireyler için diş tedavileri gibi küçük operatif işlemlerin genel anestezi altında yapılması yaygın bir risk taşımamaktadır.
İltihaplı apseli bir dişin çekilememesindeki asıl problem, dişin kolay uyuşmayacak olması ve dokunulamayacak kadar hassas olmasıdır. Hekim dişe dokunamaz bile. Apseli bir dişin anestezi çok ağrılı olur. O yüzden öncelikle apseye sebep olan diş çürüğü, diş çekilecek olsa bile temizlenerek apsenin inmesi sağlanmalıdır.
Deneyimli ellerde anestezi sırasında uyanmak ya da işlem sonrasında uyanamamak gibi bir durum yaşanmaz. Ancak hem hastanın genel durumunun düzeyi, hem de geçirilen cerrahi işlemin büyüklüğü tıpta her alanda olduğu gibi komplikasyon olasılıklarını belirler.
Bu uyuşturulma işlemi sırasında diş hekimleri bazen iğne kullanabilir. Lakin diş hekiminizin uygulayacağı iğne herhangi bir ağrı ve sızı hissi meydana getirmez.
Diş tedavileri sırasında uygulama yapılacak bölgeyi iğnesiz şekilde uyuşturmak için uygulanan yönteme iğnesiz dental anestezi adı verilmektedir. Hasta, standart iğneli anestezi yöntemlerinde hissettiği iğne acısını hiçbir şekilde duymamakta ve güvenli bir şekilde tedaviye hazırlanabilmektedir.
Genel anestezi bu durumlarda hem aileler ve hasta hem de hekimler için kurtarıcı oluyor. Genel anesteziyle diş çekimi nasıl yapılıyor? Genel anesteziyle diş çekilmeden önce hasta tamamen uyutularak anestezi cihazına bağlanır. Bu esnada hasta derin uykuda olduğu için herhangi bir şekilde acı ya da ağrı hissetmez.
Ağız ve diş sağlığı tedavileri genel olarak lokal anestezi ile yani yalnızca işlem yapılacak olan bölgenin uyuşturularak ağrıya duyarsız hale getirilmesi ile gerçekleştirilmekte ise de günümüzde gerekli görülen hallerde hasta uyutularak da tamamlanabilmektedir.
Diş çekimi öncesinde ve sonrasında mutlaka doktor tarafından diş ağrısını önlemek veya etkilerini azaltmak amacıyla ilaç aracılığıyla uyuşturmaya başvurulur. Dişi uyuşturmak özellikle diş çekimi sonrasındaki ilk saatlerde herhangi bir ağrı hissetmemenizi sağlar.
Yaklaşık 2 gün sonra da yumuşak doku (diş eti) çekim boşluğunun üzerini kapatmaya başlar. Sonraki aşama kemik oluşumudur; 2-3 ay içerisinde boşluk kemikle dolacaktır. Çekimden sonra 2 saat hiçbir şey yememeli ve içmemelisiniz.
Diş çekimi sonrası neden tükürülmez? Sürekli olarak tükürmek kan pıhtısı oluşumunu engelleyerek çekim boşluğunun iyileşme sürecini bozar. Bu sebeple hastalardan çekim sonrasında tükürmemeleri istenir.
Diş çekiminden 2 yıl sonra implant yaptırmak mümkündür. Ancak bir diş çekildiğinde, çene kemiği zamanla küçülme eğilimi gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri