Armut ağaçları, bol güneşli ve yazları sıcak geçen yerlerden hoşlanırlar.
Genel olarak armut çeşitlerinin soğukta muhafaza koşulları -1 °C ile 2 °C'de ve %90-95 oransal nemde 1-3 aydır. Armut -2,8 °C'de donmaktadır. Ülkemizde daha çok Ankara, Deveci, Williams ve Santa Maria armut çeşitleri soğukta muhafaza edilmektedir.
Armut ağaçları her toprak türünde yetişebilir. Ancak kaliteli ve bol meyve almak için sıcak ve organik maddeler yönünden zengin topraklara dikilmesi tercih edilmelidir. Kireçli topraklar armut ağacının gelişip verimli olması için uygun değildir. Armut ağaçları ılıman iklimlerde daha rahat yetişir.
Ilıman iklim meyve türü olan armut kış soğuklarına elmadan daha az dayanıklıdır. Armut ağacı, kış dinlenme döneminde kısa süreli (- 20, - 25oC) düşük sıcaklıklara dayanabilir.
Elma ile fizyolojik benzerlikler gösteren armut, yapısı sayesinde diğer meyvelere kıyasla soğukta depolamak için son derece uygun bir meyvedir.
İlgili 28 soru bulundu
Marmara ve İç Anadolu, Ege Bölgesi'ni takip eder. Ancak armut üretimi denildiğinde ilk sırayı alan şehrimiz, Bursa'dır.
1 litre suya ½ yemek kaşığı tuz, 3 yemek kaşığı limon suyu ekleyin. Karışımı oluşturduktan sonra armutları ekleyin ve 3 ila 5 dakika suda bekletin. Önceden işlenmiş armutları bir fırın tepsisine veya tepsiye ve dondurucuya yerleştirin.
Ortalama olarak bir genç armut ağacının, güçlü kökler, yapraklar ve meyveler oluşturması için oldukça fazla suya ihtiyacı vardır. Kural olarak, olgun armut ağaçları su isteklerini yağmur suyuyla giderirken, genç armut ağaçlarının olgun armut ağaçlarından daha fazla suya ihtiyacı vardır.
Armut fidanı bir sulamasında minimum ağaç yaşıx30 litre ister. Örneğin armut fidanının yaşı 10 ise bir sulamadan ortalama 300 litre su ihtiyacı olacaktır.
Ortalama armut fidanlarınızı 10-15 günde bir sulamanız yeterlidir. Kışın kurak geçen yıllardan mutlaka sulama yapınız. Armut fidanı ve çeşitleri hakkında daha ayrıntılı bilgi almak için 0324 774 67 77 numaralı telefondan bizlere ulaşabilir veya 0542 827 69 47 numaralı whatsapp üzerinden bizlere yazabilirsiniz.
Armut. Buzdolabından çıktığında insanı mutlu eden ve ısırdığınızda ferahlık hissi veren armut, kış meyvelerinin en lezzetlilerinden.
Armut 4 mevsim tüketilebilir. Ancak genel itibariyle kış mevsimi meyvesi olarak bilinir.
Şartlara uygun olarak dikilen armut ağaçları 2 ile 3 sene arasında meyve verebiliyor.
Uygun koşullar altında dikilen bir yabani armut anacına aşılı bir armut fidanından 2-3 yıl içerisinde meyve görmeniz gerekir.Verime oturması ise 5. Yıldan sonra olmaktadır.Yarı bodur ve bodur anaçlı armut fidanlarında ise bu süre daha erkendir.
Tam bodur veya yarı bodur anaçlı armut fidanları dikildikten 2 yıl sonra meyve vermektedir. Klasik anaçlı armut fidanları ise yayvan bir gelişim formu olup yavaş verime geçmektedir. Dikildikten 5 yıl sonra meyve veren klasik anaçlı armut fidanlarının Tam verime oturması ise 7-10 yıl sürmektedir.
Yaprak gübrelemesi bahardan hasada kadar yapılır, ancak kritik dönem çiçeklenmeden 5-7 hafta sonradır. Alternatif olarak, birçok yetiştirici yılda bir kez genç ağaç başına 0,9 – 1,4 kg 12-12-17 + 2MgO ve olgun armut ağacı başına 3 – 5,4 kg 12-12-17 + 2MgO gübrelemesi yapar.
Armut ağacı için uygun topraklar, süzek ve pH değeri 7'ye yakın olan topraklar uygundur. Ayrıca, verimli, kumlu ve pH değeri 6 ila 7 arasında olan topraklarda maksimum verim sağlanıldığı bildirilmiştir.
Anaç yapısına göre büyümesi değişen armut fidanının klasik anaçla üretimlerinde büyümesi 4-5 yıl sürerken yarı bodur ve bodur anaçla üretimlerinde ise büyümesi 2 yıl içerisinde gerçekleşmektedir.
Armut ağaçları dinlenme döneminde iken budanır, ancak son dondan en az birkaç hafta sonra (genellikle Şubattan Nisana kadar). Yaprakların gelişim döneminde budama yapmamalıyız (bu duruma obur dallar dahil değildir – obur dalları görür görmez çıkarabiliriz).
Armut ağacının yüksekliği 15 metreyi bulabilir, yirmi farklı türü vardır. Bir armut ağacının 4 ila 6 yaşından itibaren yüksek miktarda meyve verdiği bilinmektedir.
Genellikle kurak koşullarda ve kuvvetli anaçlar kullanıldığında fidan diki minde aralık ve mesafeler daha fazla tutulmalıdır.Nemli bölgelerde ayva anacı kullanıldığında 3- 4 m, orta boydaki ağaçlar için 4- 6 m ve armut çöğürü üzerine aşılı armutlar için 6-8 m dikim aralığı yeterli olmaktadır.
Armutları 1-3 gün içinde olgunlaştırmak için kağıt torbaya olgunlaşmış muz veya elma ekleyin. Sadece 1-3 günde armutlarınızı olgunlaştırmak için, armutlarınızla birlikte kese kağıdına bir muz veya elma koyun. Olgun meyveler etilen gazı verir ve bu da armutların çok çabuk olgunlaşmasına neden olur.
Hastalık yeni başlamış ise, hasta kökler kesilip hasta kısımlar kazındıktan sonra bu yerlere %5'lik Bordo bulamacı veya %2'lik Göztaşı ilaçlarından biri fırça ile sürülür, ilaç kuruduktan sonra üzeri aşı macunu veya 750 gram Ardıç katranı+250 gram Göztaşı karışımı ile kapatılmalıdır.
Fırın tepsisinin üzerine pişirme kağıdı serin ve armutları birbirine değmeyecek şekilde dizin. Fırını 160 dereceye ayarlayın ve armutları fırında 3-6 saat arası bekletin. Her yarım saatte bir armutları kontrol edin ve mümkünse ters düz edin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri