Çekme belgeli araç tüm borçları ödenmiş ve kenara çekilmiş araçtır. Bu süreçte çekme belgesi sayesinde araç tüm vergi ve yükümlülüklerden muaf olur. Çekme belgesi aldığınız aracın plakasını Trafik Müdürlüğü'ne teslim ederek motorlu taşıtlar vergisinden muaf olursunuz.
Trafikten araç çekme kazaya karışan, hurdaya çıkan ve uzun bir süre boyunca kullanılmayacak olan araçları kapsamaktadır. Resmi bir belge olan çekme belgesi, aracın uzun süre boyunca kullanılmayacağı durumlarda alınmaktadır. Bunun yanı sıra uzun bir seyahate çıkan kişiler de çekme belgesi alabilirler.
Çekme belgeli araç ne demek? Çekme belgesi uzun süre boyunca kullanılmayacak bazı araçların trafikten çekilmesi için alınan ve aracın trafiğe çıkartılamayacağını belirten belgeye denir. Çekme belgesi, araç sahibinin gerekli belgeleri toplayıp belirli kurumlara başvurarak alınır.
Çekme belgeli araçlar için noter aracılığı ile satış işlemleri gerçekleştirebilirsin. Trafik Şube Müdürlüğüne başvurup aracını muayene ettirdikten sonra araç uygunsa satışını yapabilirsin.
Çekme belgesi olan araçların tekrar trafiğe çıkmadan önce muayeneden geçirilmesi gerekir. Sürücülerin muayene randevusuna gitmeden önce zorunlu trafik sigortası ve egzoz muayenesi yaptırması şarttır. Muayene sonucunda alınan araç tespit raporu ile notere giderek geçici araç tescil belgesini almak mümkündür.
İlgili 35 soru bulundu
Araç muayene ücreti; çekme belgeli motor, çekme belgeli traktör gibi araçlar için 258,42 TL, çekme belgeli otomobil, çekme belgeli minibüs gibi araçlar için 507,40 TL, çekme belgeli otobüs, çekme belgeli kamyon gibi araçlar için 685,58 TL olmak üzere ortalama 500 TL'dir. Noter masrafları da ortalama 390 TL'dir.
Çekme belgeli araçlar trafiğe çıkamaz. Bu araçlarla trafiğe çıkmak ise para cezasına ve ehliyet ceza puanına sebep olur. Aldığınız ikinci el hasarlı aracınızın tekrar trafiğe çıkabilmesi için üzerindeki çekme belgesinin kaldırılması gerekir.
Araç çekme belgesi nasıl kaldırılır sorusu da oldukça merak edilmektedir. İlk olarak araç çekme belgesinin kaldırılması için aracın muayene ettirilmesi gerekmektedir. Muayene sırasında araçta herhangi bir arıza ya da hasar tespit edilirse bu arızalar giderilmeli daha sonra tekrardan muayeneye sokulmalıdır.
Çekme belgesi bulunan bir araç, trafiğe çıkmadığı için trafikte olan tüm araç sahiplerinin ödemesi gereken Motorlu Taşıtlar Vergisi ve Zorunlu Trafik Sigortası'ndan muaf tutulur.
Çekme Belgesi Olan Araç Satın Alınabilir Mi? Elbette, çekme belgesine sahip olan herhangi bir araç model değerinden satın alınabilir. Yapılan yeni yasal düzenlemeler doğrultusunda çekme belgesine sahip olan araçların da satın alınması bugün mümkündür.
Çekme belgeli araçların satışı sadece noter aracılığı ile yapılabilir. Araç noterlikte satıldıktan sonra tescil belgeleri Trafik Şube Müdürlüğü'nden alınır. Son olarak aracın muayenesi yapılır ve araç satışı tamamlanır.
Çekme belgesi uzun süre boyunca kullanılmayacak araçların trafikten çekildiğini belirten belgeye deniyor. Çekme belgesi ruhsatı araç sahibinin ilgili kurumlara başvurması sonucu alınıyor. Aracın isteğe bağlı olarak trafikten çekildiğini belirten bu belge, gerekli şartlar yerine getirildikten sonra iptal edilebiliyor.
Çekme belgeli bir araba alırsanız bu aracı trafiğe çıkarabilmek için muayene onayı almalı, aracın herhangi bir borcu varsa ödemeli, noterden de onay alarak kendi üzerinize yeni plaka ve yeni ruhsat çıkarmalısınız.
1. E-devlet şifresi ile www.turkiye.gov.tr adresine giriş yapılır. 2. KURUMLAR sayfasından Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı sayfası seçilir. 3. Yetki belgesi işlemlerinden, yapmak istediğiniz işleme göre “Özmal/Sözleşmeli taşıt ekleme” yada “Özmal / Sözleşmeli taşıt düşme” işlemi seçilir.
Çekme belgeli aracı trafiğe sokmak için öncelikle aracın eksik, bozuk ve çalışmayan bir yeri var ise tamir yapılması gerekir. Tamir işlemleri tamamlanıp eksikler giderilince araç muayeneye sokulur. Araç muayeneden geçtikten sonra muayene istasyonundan verilen belge ile notere gidilir.
Aracı başkası dahi kullanıyor olsa otoparktan çekilen aracı alabilmek için bizzat araç sahibinin gitmesi gerekmektedir. Çekilen aracınızın otoparkına gittiğinizde çekici ücreti ve otopark ücretini ödedikten sonra araç çekim belgesi alarak aracınızı götürebilirsiniz.
Trafikten çekme belgesi alıp belli bir süre sonra tekrar trafiğe çıkarılan araçlardan sadece trafikten çekildiği ve belgelenebildiği süre boyunca gecikme bedeli alınmamaktadır. Muayene süresinin kanıtlanamadığı durumlarda 01.01.2005 tarihi esas alınarak gecikme bedeli tahsil edilmektedir.
Aracın muayenesi bittikten sonra da hemen satışı yapılamıyor. Bunun için araç çekme belgesini almanız gerekiyor. Bunu alarak noterden satış yapabilirsiniz.
Gerekli onarım ve muayene işlemlerini gerçekleştirdiğini takdirde aracın ekspertiz onayı alması gerekir. Bütün eksikler giderilip gerekli raporlar alındıktan sonra gerekli belgelerle notere gitmeniz gerekir. Noterde aracınızı trafiğe çıkartmak istediğinizi dile getirmeniz ve belgeleri teslim etmeniz gerekmektedir.
Bu borçların zamanında ödenmemesi durumunda araç sahiplerinin araçlarına bankalar tarafından el konulmakta ve dolayısıyla araç da trafikten çekilebilmektedir. Üzerinde herhangi bir yakalama kararı olan ve hacizli olduğu belirtilen araçların trafik çevirmelerinde bağlanması mümkün olmaktadır.
haciz veya rehin konulamaz. dolayısı ile çekme belgeli bir araç aldığınızda hiçbir şekilde araçta rehin, haciz var mı diye şüpheye düşmenize gerek yoktur. çekme belgeli araçların satışları plakalı araçlar ile aynıdır.
Her iki aracın karayolları muayene istasyon amirliğinde tespii yaptırılarak Trafik Tescil Şube Müdürlüğüne müracaat edilecektir.
Aracın hiçbir kusuru olmasa dahi araç sahibinin isteğine bağlı olarak çekme belgesi alınabilir. Çekme belgesi aracın yalnızca belirli dönemler boyunca kullanılmayacağını ifade eden bir kelimedir. Araç için bu dönemler boyunca Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ödenmez. Ayrıca muayene ettirilmesine de gerek bulunmaz.
Muayenesiz araç satışı yapılabilmesi için aracın çekme belgesine sahip olması gerekir. Trafikte çekilen araçların satışı noter eşliğinde gerçekleşebilir. Aracın satıştan sonra tekrar trafiğe girebilmesi için muayeneye girmesi zorunludur. Aksi takdirde yeni araç sahibi muayenesiz araç kullanma cezasına tabi olur.
Otoparka gitmeden kullanıcıların kimlik belgeleri ile Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürlüğü Ceza İşlemleri Büro Amirliği'ne gitmeleri gerekiyor. Oradan alınan çıkış belgesi ile otoparktan araçlar teslim alınabiliyor. Çekme esnasında oluşabilen hasarlar kasko poliçesi kapsamında teminatlandırılıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri