Zerdeçal, hardal çayı ve tuz karışımını macun haline getirip çekilen diş bölgesine uygulamak. Zerdeçal tozu ve suyu karıştırıp ağızda bir süre tutup çalkalamak. Pamuk üzerine karanfil yağı döküp pamuğu çekilen diş bölgesinde bekletmek. Ilık su ile tuzu karıştırıp ağızda çalkalamak.
Çekim sonrası ağrı olursa aspirin dışında bir ağrı kesici almalısınız. Aspirin, kanı sulandırıcı özelliğinden dolayı kanamayı başlatıp pıhtılaşmaya engel olabilir. Uyuşukluk geçmeye başlarken, şiddetli bir ağrı olabilir. Bu durumda hemen ağrı kesici alınmalıdır.
Diş ağrısını geçirmek için oksijenli su, tuzlu su veya buğday çimi ile ağız gargarası yapmak, dişe karanfil yağı, vanilya özü veya sarımsak ezmesi sürmek ve ağrıyan yere soğuk kompres ya da buz torbası koyulabilir. Bunlara rağmen ağrı geçmiyorsa ve çok şiddetliyse diş hekimine görünmeyi ihmal etmemelisiniz.
İyileşmeyi hızlandırmak için iyileşme süreci boyunca sigara içilmemelidir. Yatarken yastıkla baş desteklenmeli ve yukarıda tutulmalıdır. Düz uzanmak kanama sürecini uzatabilir. Dişlerin ve dilin fırçalamasının yanı sıra diş ipi kullanımı da, diş çekilen alandan uzak durarak devam ettirilmelidir.
Bu sebeple çekim işlemi sonrası ilk gün soft yiyecekler, ılık çorbalar ve püre gibi besinler tüketilmesi önerilir. Sıvı tüketimi esnasında ise vakum etkisi oluşturmaması için pipet kullanmamak gerekir. Beslenme sırasında önemli olan işlem yapılan bölgedeki kan pıhtısının bozulmamasını temin etmektir.
İlgili 20 soru bulundu
Mümkünse çekimden hemen sonra araba kullanmayın. Diş çekiminden sonra mümkünse başınızın altına yüksekçe bir yastık koyup, dinlenin. Sıcak banyo yapmaktan kaçının. Ağzınızdaki uyuşukluk geçinceye kadar bir şey yemeyin, farkında olmadan uyuşuk olan bölgeleri ısırıp yaralanmaya neden olabilirsiniz.
Çekim sonrası oluşan ağrılı çekim boşluğunun nedenleri ve dişin çekilmesine rağmen hala devam eden ağrı ve rahatsızlık hissi normal olarak değerlendirilmektedir. İkinci günden sonra bu ağrı git gide azalacaktır. Ancak sürekli ve geçmeyen ağrı Alveolit (diş çekim bölgesi iltihabı) oluşumunu akla getirmektedir.
20'lik Diş Çekimi Sonrası Süreç
Ortalama 1 ila 3 hafta arasında ağrı hissedilen bölge görünürde tamamen iyileşir. Kemiğin tamamen kendini toparlaması ise 6 ay alabilir.
1. İlk olarak çekilen dişin yerine diş hekimi tarafından pamuk ya da gazlı bez tamponu konur. Bu pamuk hasta tarafından 20 ila 25 dakika arası ısırılması gerekir. Bu pamuk hızlı iyileşmeyi sağlar ve pıhtılaşmayı gerçekleştir.
Diş çekim boşluğu hekim tarafından uyuşturulur. Oksijenli su ya da serum fizyolojikle yıkanır. Daha sonra alveol kemiği kanatılır ve iltihabın olduğu bölge temizlenerek bölgeye ağrı kesici özelliği olan bir ilaç enjekte edilir.
En yaygın olarak kullanılan anti-enflamatuar ilaçlar arasında ibuprofen ve naproksen bulunur.
Şiddetli diş ağrısı özellikle geceleri başlar. Çünkü hormonal değişiklikler ile damar içi basıncın artması ve damarsal genişlemeler, geceleri ağrıyı daha şiddetli hissetmenize sebep olur. Gece başlayan diş ağrısı için yapılabilecek en doğru hamle, ağrı kesici bir ilaç alarak en yakın diş hekimine gitmektir.
Diş çekildikten sonra oluşan iltihabın ağrısı, kişinin durumuna ve tedavinin etkinliğine göre değişebilir. Genel olarak, diş çekildikten sonra oluşan iltihabın ağrısı birkaç gün içinde geçebilir. Ancak, eğer iltihap şiddetli ise veya tedavinin etkililiği yeterli değilse, ağrı daha uzun süre devam edebilir.
Hem dişin köküyle çekilmesi sonucunda ortaya çıkan sinirler hem de beraberinde diş etinde meydana gelen hassasiyet sonucunda diş çekiminde uygulanan anestezinin etkisinin geçmeye başlaması ile birlikte zonklama etkisiyle başlayan ve daha sonra şiddetli ağrılara dönüşen şikayetler doğaldır.
Diş çekimi sonrası ilk üç gün süt, yoğurt gibi süt ürünleri yememelisiniz. Alkol, kahve, çay, nikotin yok: Diş çekimi sonrası ilk 24 saat kesinlikle bunlardan uzak durmalısınız. Ağrı durumunda: Diş çekimi sonrası ağrı başlangıçta tamamen normaldir. Bir ağrı kesici genellikle yardımcı olur.
Sirke ve tuzun enfeksiyonları yok etme özelliği diş ağrısına karşı da tercih edilebilir. 1 bardak sirkenin içerisine katılan tuz ile birlikte gerekli karışım hazırlanır. Yüksek miktarda diş ağrısı çeken kişilere sunulan bu karışım ile gargara yapılması ağrıyı dindirecektir.
Diş çekimi sonrası başınız yüksekte olacak şekilde yatmanız gerekir. İlk gün dişin çekildiği alana dokunmayın ve ağzınızı çalkalamayın. Diş çekimi sonrası yaklaşık 2 saat boyunca yemek yemeyin ve bir şeyler içmeyin. Süre dolduktan sonra ılık bir şeyler yiyip içmeye özen gösterin.
Soğuk kompres uygulama: Diş çekimi sonrası şişlik oluşabilir. Şişliği azaltmak için ilk 24 saat boyunca buz torbası veya soğuk kompres uygulayabilirsiniz. Bunun için buz torbasını bir bezle sararak diş çekilen bölgeye 10-15 dakika aralıklarla uygulayabilirsiniz.
Yaklaşık 2 gün sonra da yumuşak doku (diş eti) çekim boşluğunun üzerini kapatmaya başlar. Sonraki aşama kemik oluşumudur; 2-3 ay içerisinde boşluk kemikle dolacaktır. Çekimden sonra 2 saat hiçbir şey yememeli ve içmemelisiniz.
En zor çekilen diş, genellikle çenede yer alan ve dişeti altında kalmış olan yirmi yaş dişleridir.
Genel olarak ağzınızı ve özellikle de çekilen dişin olduğu bölgeyi temiz tutmak, yiyecek kalıntılarını bu bölgeden uzak tutmak önemlidir. Ağzınızı 24 saat boyunca çalkalamamak iyileşmenin başlamasına yardımcı olacaktır. 24 saatten sonra tuzlu suyla gargara yapmak da iyileşmeye yardımcı olur.
Kırık ve çürük diş çekimi günümüzde zor bir işlem değildir. Uygulanan lokal anestezi ilaçları yardımı ile hasta herhangi bir acı hissetmeden diş çekimi gerçekleştirilebilir. Kırılan dişin çekilmesi hiçbir aman öncelik değildir.
Diş çekimi sonrası iltihap belirtileri genellikle belirgin olup, çekimden birkaç gün sonra ortaya çıkar. En sık rastlanan belirtiler arasında, çekim bölgesinde ağrı, şişlik, kızarıklık, kötü ağız kokusu ve bazen de ateş bulunur. Ayrıca, çekim bölgesinde gri, beyaz veya sarı bir renkte doku görülebilir.
KANAL TEDAVİSİ SONRASI BİLMENİZ GEREKENLER
Kanal tedavisi sonrası ilk gün hafif sızı, baskı ağrısı, bir miktar gece ağrısı, dişte yükselme hissi beklediğimiz durumlardır. Ağrı kesici kullanmanız gerekebilir. ( Apranax fort, majezik, arveles...)
Hafif düzeydeki ve orta şiddetteki çeşitli ağrıların semptomatik tedavisinde kullanılan Arveles; diş ağrısı için tercih edilen bir ilaçtır. Günlük olarak 4 – 6 saatte ya da 8 saatte bir kullanımı önerilir. Ancak çocuklarda güvenilirliği tespit edilmemiştir ve kullanımı ile ilgili veri bulunmamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri