eserde “dahı bu san'atlar içinde kıl yaran kişilerün sözlerin ki gâyet mücerrebdür, ihtiyâr kıldum.” (Ergüzel 2009: 86) bu deyim “kılı kırk yaran, dikkatle inceleyen” anlamıyla geçmektedir. davranmak” anlamındaki deyimde geçen iki sayısı “birden fazla olanı, bölünmeyi” karşılamaktadır.
Titizlenmek, çok dikkat ederek en ince ayrıntılarına kadar incelemek, önemle üstünde durmak.
Bazı durumlar için insanlar çok titiz davranır ve dikkatle üzerinde durur. O durumun kusursuz olması ve hata içermemesi için en ince ayrıntısına kadar detaylı bir şekilde inceleme yapılır. Böyle durumları anlatabilmek adına ise kılı kırk yarmak deyimi kullanılır.
Naza çekmek DEYİMİ AÇIKLAMASI
: Kendini ağır satmak, bir isteği yerine getirmekte yapmacıklı davranışlarla isteksiz gibi davranmak.
Türk Dil Kurumu'na göre dört dönmek deyimi çok istenilen bir şeyin çevresinde sürekli dolaşmak, onu elde edebilmek için aşırı ilgi göstermek şeklinde ifade edilmektedir.
İlgili 40 soru bulundu
[1] Gerçek çok açık ve kesin olarak ortada. Tersini savunmak olanaksız.
Deyim. [1] Daha önce savunduğu düşüncenin artık tam tersini savunmak.
Kulağı delik, gelişmelerden çabuk haberi olan ve bazı bilgilere çabuk ulaşan kişi anlamına gelmektedir. TDK ise kulağı delik, olup bitenlerden çabuk haberi olan kişi veya kişiler olarak geçmektedir.
Nazı geçmek DEYİMİ AÇIKLAMASI
İstediklerini yaptıracak kadar hatırı sayılır olmak.
Gönlün, bir güzele meyletmesi “gönlün akması” olarak adlandırılır. Akarsu ile gönlün ortak noktası akmak eylemi olarak karşımıza çıkmaktadır.
Dişe dokunur DEYİMİ AÇIKLAMASI
Hatırı sayılır, işe yarar, belirtilmeye değer, önemli. “Dişe dokunur bir iş yapmışsın, aferin çocuğum.”
Kırk dereden su getirmek deyimi bir iş ile alakalı birini kandırmak amacı ile söylenen türlü yalanlar olarak ifade edilebilir. Kişi bir konu ile alakalı olarak birini inandırmaya çalışıyor ve bunun için çok uğraşıyorsa işte bu durumlar için kırk dereden su getirmek deyimi kullanılmaktadır.
Bin dereden su getirmek deyimi sıklıkla ne yapılırsa yapılsın ne vaat edilirse edilsin fayda etmeyeceğini, işe yaramayacağını anlatmak amacı ile söylenilen bir deyimdir. Olumsuz olarak çok dolambaçlı gerekçeler öne sürmek, oyalamak için türlü nedenler göstermek anlamına gelen bir deyim olarak kullanılmaktadır.
Çok titizlik göstermek. 2. En küçük ayrıntısına değin titizlikle incelemek.” (Püsküllüoğlu 1998: 549), “Bir işi yaparken aşırı titizlik göstermek” (Demiray 1994: 481) anlamları verilmiştir.
Örfte bu payın maldan çıkarılması işlemine de zekât denilir. Sadaka kelimesi de terim olarak zekâtla eş anlamlıdır.
ḳurt bütün Türk dillerinde "kurtçuk, solucan" anlamına gelir.
Ne akar ne kokar DEYİMİ AÇIKLAMASI
Kimseye ne faydası ne de zararı dokunan pısırık, çekingen kimseler için kullanılır.
Hatırı sayılır TDK sözlüğüne göre oldukça çok, önemli, saygın ve saygıdeğer demektir. Bununla beraber hatırı sayılır dikkate değer, önem verilecek kimse olarak da geçmektedir.
Taban tepmek (patlatmak) DEYİMİ AÇIKLAMASI
Yayan olarak çok uzun yol yürümek, çok sık gidip gelmek. “Kasaba ile köy arasında o iş için az taban tepmedim.”
Burnundan solumak, kişinin kendisine hakim olamayacak şekilde kızgın ya da gergin olduğu durumlarda içinde bulunduğu ruh halini ifade etmek için kullanılır. Çok hararetli görünen ve kavga etmeye meyilli bir birey için 'Burnundan soluyor! şeklinde bir kullanım yapılabilir.
Bir kimseyi tanır gibi hissedilen durumlar için oldukça kullanışlı bir deyim vardır. Bu deyim gözü ısırmak deyimi olarak bilinir. Yani gözü ısırmak denildiği zaman o kişiyi veya o yeri hatırlama anlamı çıkar. Doğal olarak kişinin bir yeri veya kişiyi gözü ısırması sıkça karşılaşılan bir durumdur.
Deyim. [1] "Bir konu ile ilgili konuşmak" anlamında kullanılan bir söz. [2] Önemli noktayı işaret etmek.
[1] Az zamanda zengin olup lüks içinde yaşamak. Kolay yoldan para kazanarak rahata ermek.
Bir işi yaparken hiç ara vermemek, o işin gidişini bozacak başka bir iş yapmamak; kafasını kaldırmamak.
[1] Aşırı istek ya da öfkeden saldıracak duruma gelmek. [2] Hastalıktan gözün renkli bölümü göz kapaklarının altında kalarak görünmemek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri