Sinyal seviyesinde sorun yaşandığında Android telefonlarda “Ayarlar > Mobil Ağlar > Şebeke operatörleri > Şebekeleri ara ” adımlarını takip ederek, otomatik olarak seçilmiş olan servis sağlayıcısı ayarını manuel'e çekip, gelen operatörlerden seçim yapılabilir.
Doğru ve yeterli bir şekilde şarj edilmediğinde ya da şarjı tüketen uygulamaların arka planda sürekli çalıştığı durumlarda telefon çekim gücü de düşük olacaktır. Pil şarj cihazları doğru kullanıldığında bu sorunun önüne geçilebilir.
Ev, iş ve diğer ortamlarda çekmeyen cep telefonları için, cep telefonu operatörüne uygun bir Gsm sinyal güçlendirici tercih edilir. Telefon çekim sorununa çözüm sağlar.
Sinyal Mesafesi
Mobil cihazınız, baz istasyonundan ne kadar uzaktaysa sinyalin gücü de aynı oranda düşer. Eğer mobil cihazınızın bulunduğu bölgede yeterli çekim gücü sağlayacak altyapı yoksa bu durumda çekim gücü düşebilir ve cep telefonunuzdan yeterli verimi alamayabilirsiniz.
İlgili 35 soru bulundu
SIM kartınızı temizleyin ve tekrar deneyin. Operatörünüzün farklı bir SIM kartını kullanın veya SIM kartınızı başka bir telefona takın ve tekrar deneyin.Sorununuz hala devam ediyorsa SIM kartınızı değiştirmek için operatörünüzle iletişime geçin. Cihazınızın yazılımının güncel olduğundan emin olunuz.
*3001#12345#* numarasını çevirin ve çevir'e dokunun. 2. Alan testi moduna gireceksiniz. Sol üst tarafta sinyal gücünü gösteren bir işaretçi göreceksiniz.
dBm rakamının önünde bir eksi işareti olacak, ancak endişelenmeyin: -50 dBm veya üzeri herhangi bir sinyal mükemmel bir Wi-Fi sinyalini temsil eder. -80 dBm'nin altına inerseniz sorun yaşıyorsunuz demektir.
Soru: CİHAZLARIN SAĞLIĞA VEYA ÇEVREYE ZARARI BULUNUYOR MU? Cevap: COD Sertifikası bulunan ürünümüz dışarıda var olan sinyali içeri taşıdığı için baz istasyonunun yolladığı radyasyon değerinden başka bir değer sağlamaz. Ürünlerimiz sinyal aktarıcı olması nedeniyle size ekstra bir zarar sağlamamaktadır.
Kaliteli iletişim ve daha uzun ömürlü cihazlar için sinyal güçlendiricilere ihtiyaç vardır. GSM sinyal güçlendiriciler sayesinde tüm sinyal engelleyici çevresel faktörlerin etkisi en aza iner. Denizin ortasında, çok fazla bina ve ağacın olduğu yerlerde dahi sinyal alımı sağlanır.
Etrafınızdaki engeller: Wi-Fi sinyalleri, duvarlar ve diğer sinyal erişimini güçleştirebilecek engeller sebebiyle zayıflayabilir. Cihazınızın eskimesi: Telefonunuzun Wi-Fi alıcısı zamanla yıpranabilir ve bu da Wi-Fi sinyallerinin zayıf bir şekilde alınmasına neden olabilir.
Telefonunuzun yazılım ya da donanımında herhangi bir problem yoksa, telefonunuzun çekmeme sorunu SIM kartınızdan kaynaklanabilir. SIM kartınızın kırılmış ya da aşınmış olması telefonunuzun şebeke sinyallerini alamamasındaki önemli nedenlerden biridir.
Windows bilgisayarlarda, Görev Çubuğu'ndaki Wi-Fi simgesine tıklayarak Wi-Fi sinyal gücünüzü kontrol edebilirsiniz. Daha fazla çubuk, daha güçlü bir sinyal anlamına gelir. Ayrıca, Wi-Fi ağınıza bağlandıktan sonra, bağlantı özelliklerindeki sinyal kalitesi bölümünde sinyal gücünüzü dBm olarak görebilirsiniz.
Sinyal güçlendirici veya Wi-Fi genişletici olarak da bilinen menzil genişletici, kapsama alanını genişletmek için modemden gelen kablosuz sinyali tekrarlayan bir cihazdır. Menzil genişleticiler, Wi-Fi modemlerden gelen sinyalleri çoğaltarak Wi-Fi'nin zayıf olduğu ya da var olmadığı alanlara ulaştırır.
Sinyal gücü seviyesi (Çıkış Gücü) — Modem DSL anahtarıyla senkronize edilirken sinyalin çıkış gücünü gösterir. Tipik olarak, veri gönderirken çıkış gücü yaklaşık 10 dBm'dir. Sinyal güç kaybı nedeniyle bu değer daha düşük olabilir.
Sinyal seviyesi, sim kart sorunları, arama aranma sorunları ve açılmayan yeni hat gibi işletmeci şebekesinden kaynaklanan, abonelerin haberleşmelerini engelleyen teknik sorunlar yaşıyorsanız 0532 757 07 70 hattımızdan ücretsiz destek alabilirsiniz.
- Telefonunuzun 4.5G'yi desteklediğinden emin olunuz. - Telefonunuzun mobil şebeke ayarlarında LTE/4G'nin seçili olup olmadığını kontrol ediniz. - Bulunduğunuz bölgede 4.5G kapsaması olup olmadığını kontrol ediniz. Telefonunuzun, bulunduğunuz bölgeye servis veren frekans bandını desteklediğinden emin olunuz.
Probleminiz uzun süredir mevcutsa cihazınından veya SIM Kartınızdan kaynaklanıyor olabilir. SIM kartı başka bir cihazda deneyin. Eğer başka cihazda bağlantınızda sorun yaşamıyorsanız sorun cihazınızdan kaynaklanıyordur. SIM kartınız farklı cihazda da çalışmadıysa SIM kartınızda sorun olabilir.
Telefonunuzu yeniden başlatarak ya da kapatıp açarak şebekede gelişen sorunu çözmeniz mümkün olabilir. Aynı şeyi SIM kartını çıkartıp takarak da uygulamanız mümkündür. Yeniden başlatma halinde telefonun şebeke problemlerini çözmesi mümkün olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri