Kaçıngan bağlanma, fiziksel ve duygusal yakınlığa girememe nedeniyle başkalarıyla uzun vadeli ilişkiler kurmadaki başarısızlıklarla tanımlanır. Çocukluk döneminde, katı veya duygusal olarak mesafeli ve eksik bakıcıların olmuş olabilir.
Kaygılı bağlanma stiline sahip olan kişiler partnerlerinin onları sevmekten vazgeçeceğinden endişe duyarlar. Terk edilme korkusu hissederler. Partnerleri uzak olduğunda bir başkası ile ilgileneceklerinden korkarlar. İlişkileri hayatlarının odak noktasıdır ve ilişkileri hakkında çok düşünürler.
Kaçıngan bağlanma stili genellikle erken yaşam deneyimlerine dayanır. Çocukluklarında ebeveynleri tarafından reddedilmiş, ihmal edilmiş veya aşırı derecede bağımsız olmaya teşvik edilmiş bireylerde bu bağlanma tarzı daha yaygın görülür.
Kaçıngan bağlanma ilişkilerde yakınlık ve yakınlaşmaktan rahatsız olunup uzaklaşılması durumuna sebep olan bağlanma tarzıdır. Bu rahatsızlık o kadar ileri derecelerde olabilir ki kişi sanki özgürlüğü elinden alınıyor gibi hissedip ilişkiyi bir anda bitirebilir.
Bağlanma stili, kişinin kendisini ve çevresini nasıl algıladığını, seçimlerini, kararlarını, baş etme becerilerini, romantik ve yakın ilişkilerini belirlemektedir. Bağlanma örüntüleri Psikolog Mary Ainsworth tarafından güvenli bağlanma, kaygılı bağlanma ve korkulu-kaçıngan olmak üzere üç şekilde belirtilmiştir.
İlgili 23 soru bulundu
Kaygılı Bağlanma
Kaygılı bağlanmaya sahip olan kişinin, romantik ilişki içinde olduğu kişiyle yakın ilişki içerisinde olmaktan rahatsızlık duyduğu; birlikte olduğu kişinin ilişkiyi sürdürmek istemediğini, kendisini sevmediğini düşündüğü ve duygusal olarak iniş ve çıkışlara sahip olduğu bildirilmiştir.
– Dağınık Bağlanma Nedir
Bebeğin ihtiyaçlarını anlamaz. Bebek için bakım veren, bebeğin yakınlık kurmak istediği ama bir o kadar da güven ilişkisi sağlayamadığı biridir. Bakım veren kişi, ortamdan ayrılınca bebek huzursuzlanır ancak geri geldiğinde ya sakinleşemez ya da sarılır.
Partnerine değer verdiğini gösterecek davranışlardan kaçınır, ona ait olduğunu hissettirmek istemez. Zayıflıklarını ve zaaflarını kapamaya çalışır, ona hiçbir şekilde ihtiyacı yokmuş izlenimi vermeye çabalar. Tüm amacı, ilişkiye göründüğü kadar bağlı olmadığını hissettirmektir.
Çelişkili Bağlanma
Bu grupta yer alan bebekler, anne tekrar odaya girdiğinde anneyle etkileşime girme noktasında direnç sergilerler. Yani bir yandan anneyle etkileşime girmek ister, bir yandan da annelerine rahatsızlık verirler.
Kaçıngan Bağlanma Stili
Kaçıngan bağlanan kişiler, yakınlık istemek yerine yakınlıktan ve bağ kurmaktan kaçınma eğilimindedirler. Kendilerini kendi kendine yeterli, bağlanma duygularına karşı savunmasız ve yakın ilişkilere ihtiyaç duymayan kişiler olarak görürler.
Güvenli Bağlanma
Güvenli bağlanan bebekler annelerini (duygusal bağ kurduğu kişiyi) güvenli bir üs olarak kullanırlar. Etrafı rahatça keşfederler. Ondan ayrıldıklarında rahat davranabilir, ya da annenin yokluğuna ağlayabilirler. Anneye, bir yabancıdan daha yakın davranırlar.
Kaygılı Kaçıngan Bağlanan Bireyler:
Yoğun şekilde reddedilme korkusu yaşayabilirler. Duygularını düzenleme becerileri geliştiremezler. Sürekli endişelidirler ve çelişkili davranışlar sergilerler. Duygudurum bozuklukları, kişilik bozuklukları, madde bağımlılığı gibi psikolojik sorunlar yaşayabilirler.
Sağlıksız bağlanma ciddi bir ruh sağlığı problemidir, yaşanan kötü ilişkinin sonunda kişiye anksiyete, gerginlik, güvensizlik, keyifsizlik, mutsuzluk gibi bir çok rahatsızlık getirir. Çözülmesi gereken, temelindeki buz dağının altındaki sebepler bulunup mutlaka çalışılması gereken ciddi bir problemdir.
Kaygılı – kararsız bağlanma stiline sahip olanlar, bağlanma figüründen ayrıldıklarında, yoğun bir şekilde kaygı, öfke ve stres yaşarlar. Tekrar bir araya gelindiğinde rahatlama yaşayamazlar ve bağlanma figürüne yapışma eğilimi gösterirler.
Tartıştığınızda ya da onun davranışlarından şikayetçi olduğunuzu söylediğinizde, sesinizi duymaya daha fazla tahammülü yokmuşçasına arabasına atlayıp uzaklara giderek uzun saatler geri dönmemesi de ayrılık isteği mesajı olabilir. Sizinle konuşma konusunda eskiye oranla daha isteksizdir ayrılmak isteyen erkek.
Gametofobi olarak bilinen bu durum aslında bağlanmaktan korkmak anlamına gelir. Bu bağlanma korkusu o kadar yoğundur ki gametofobisi olan kişiler uzun süreli ilişki kurmaktan kaçınırlar. Gametofobi kelime kökeni olarak Yunanca 'gamos' (evlilik) ile 'phobos' (fobi) kelimelerinden oluşur.
Erkekler bir kadına çok âşık bile olsa, sevgisini gizlemeyi tercih eder çünkü kadının eline koz vereceğini düşünür, bunun kendine karşı kullanılmasından çekinir. Reddedilmekten korktukları için konuşmayı geciktirirler, hiçbir şey umurlarında değilmiş gibi davranıyor olmalarının sebebi incinmekten korkmalarıdır.
Ambivalan Bağlanma Stili
Bu kişiler genellikle bir ilişkide hem yakın olma hem de bağımsızlık ihtiyacını hissederler. Diğer bağlanma stilleri gibi, ambivalan bağlanma stili de çocukluk döneminde şekillenir ve ilerleyen yaşlarda da ilişkilere yansır.
Seçici (Odaklı) bağlanma ise 7.aydan sonra oluşur. Seçici bağlanmanın oluştuğu bu dönemde bebekte bakımverenden ayrılmaya tepki (kaygı belirtileri) ve yabancı kaygısı başlar. Bağlanma teorisine göre bağlanma davranışı biyolojik olarak başka sistemler ile paralel gelişir. Bunlardan en önemlisi “keşif sistemi”dir.
Karmaşık Bağlanma Stili
Olumsuz benlik ve olumsuz başkaları modelinin birleşiminden oluşan bağlanma stiline karmaşık veya korkulu bağlanma stili denir. Karmaşık bağlanma aslında bireyin, diğer insanlar hakkındaki güvenilmez oldukları ve onu reddecek bireyler olduğu düşüncesiyle karakterizedir.
Bağlanma figürünün kendisinden uzaklaştığını hissetmesi durumunda her çocuk gibi huzursuzluk yaşayacaktur fakat ayıran nokta figür döndüğünde ikircikli bir tavırla yaklaşarak, yakınlaşma ve temas arzusuna karşı kendisini geri çekme eğiliminde olan çocuklardır.
3. Düzensiz Bağlanma
Düzensiz bağlanma stiline sahip olan çocuklar diğer bağlanma stillerinden farklı olarak açık bir bağlanma stili davranışı göstermezler. Bakıcılara karşı eylemleri ve tepkileri, genellikle kaçınma veya direnme dahil olmak üzere davranışların bir karışımı olarak gözlemlenir.
Kaygılı/ikircikli bağlanma yaşayan yetişkin bireyler kendilerine daha az güven duymaktadırlar. Yakın ilişkilerinde de kendilerine olan güvensizliklerini yansıtmaktadırlar ve bir yakın bir uzak duruş sergilemektedirler. Kendilerini sevgiye layık görmemektedirler ve sevilebilecekleri algısından uzaktırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri