Atomun çekirdeğini ve çekirdekle ilgili birçok özelliğin ilk defa keşfeden bir bilim adamı Rutherforddur. Atom kütlesinin tamamına yakını merkezde toplanır, bu merkeze çekirdek denir. Atomdaki pozitif yüklere proton denir.
Nucleus (çekirdek) sözcüğü Latince küçük ceviz anlamına gelen nucleus'den gelmektedir. Michael Faraday bu terimi 1844 yılında, atomun merkezini kastetmek için kullanmıştır. Modern atom için anlamı 1912 yılında Ernest Rutherford tarafından önerilmiştir.
Cevap. Rutherford atomun kütlesinin büyük çoğunlunu oluşturan yapının merkez olduğunu öne sürmüştür.Ve bu merkeze ise çekirdek ismini vererek ilk defa çekirdek kavramından bahsetmiştir.
Alfa ışınlarının elektrik ve magnetik alanlarda sapmaya uğradığını 1903'te belirleyen Rutherford, sapmanın yönünü inceleyerek, bu ışınların artı elektrik yüklü parçacıklardan oluştuğu sonucuna vardı. Ayrıca bu parçacıkların hızını ve elektrik yükü/kütle oranını ölçmeyi başardı.
Rutherford bu deneylerden sonra çekirdekli atom kuramını 1911 yılında açıkladı. Rutherford yaptığı deneylere göre bu pozitif yüklü çekirdeğin atomun çapına göre onbin kat daha küçük olduğunu öne sürdü. Bugünkü bilgiler göre çekirdek çapı yaklaşık olarak 10–13 cm kadardır.
İlgili 25 soru bulundu
Rutherford'un altın levha deneyi, atomun küçük, yoğun, pozitif yüklü bir çekirdeği olduğunu ve çoğunlukla boşluktan oluştuğunu göstermiştir. Bu sonuçlara dayanarak, Rutherford çekirdek atom modelini önermiştir.
Atom kütlesinin çoğu çekirdekte toplandığını belirtmiştir. Atomda pozitif yüklü tanecikler kadar elektron, çekirdeğin etrafında bulunur ve atom hacminin büyük bir bölümünü elektronlar kaplar.
Niels Bohr, fizikte temel katkılar sağlayan ve kuantum mekaniğinin ilk öncülerinden biri olan Danimarkalı bir bilim adamıydı. 1922'de, elektronları ayrı yörüngelerde tutan atom modeliyle Nobel Ödülü kazandı. Niels Bohr, 7 Ekim 1885'te Kopenhag'da doğan bir Danimarkalı fizikçi idi.
Elektronu J. J. Thomson; Protonu Onun Doktora Öğrencisi Ernest Rutherford; Nötronu ise Rutherford'un Doktora Öğrencisi James Chadwick Keşfetmiştir!
Dalton Atom Modeli (John Dalton 1766–1844)
Atom hakkında ilk bilimsel görüş 1803 – 1808 yılları arasında İngiliz bilim adamı John Dalton tarafından ortaya atılmıştır. Dalton' a göre; Maddenin en küçük yapı taşı atomdur. (Maddeler çok küçük, bölünemez, yok edilemez berk taneciklerden oluşur.)
Artı yükler atomda yalnızca çekirdekte bulunduğu için hacimsel olarak küçük bir yer kaplar. Thomson ise atomun pozitif yüklerden oluştuğunu söylemiştir. Sonraki çalışmalarda Thomson' un modelindeki yanlışlık giderilmiştir. Elektronlar atomda çekirdeğin dışında yer alır ve devamlı hareket ederler.
(John Dalton 1766–1844) : Atom hakkında ilk bilimsel görüş 1803 – 1808 yılları arasında İngiliz bilim adamı John Dalton tarafından ortaya atılmıştır. Dalton' a göre; Maddenin en küçük yapı taşı atomdur. (Maddeler çok küçük, bölünemez, yok edilemez berk taneciklerden oluşur.)
Rutherford, elektronların tam hareketlerini ve yerlerini de gözlemleyememiştir. Elektronların yerleri ve hareketleri için çalışmalar yapsa da bir sonuç alamamıştır. Rutherford, Bohr atom modeli ve modern atom modeli için temel oluşmasına yardımcı olmuştur.
Thomson, deneyleriyle birlikte atom içinde bulunan elektron ve protonlarının homojen halde dağıldığını öne sürmüştür. Bu sebeple oluşturduğu atom modelini bir üzümlü keke benzetmiştir. Keki atom, üzerinde bulunan üzümleri de elektron olarak kabul etmiştir.
İlk olarak 1838 yılında Richard Laming tarafından atomların kimyasal özelliklerini açıklamak için elektron yükünün bölünemez bir özelliğinin olması kavramı hipotezleştirilmiştir. Johnstone Stoney 1891 yılında bu yüke elektron adını vermiş, J. J. Thomson ve ekibi ise 1897 yılında onu parçacık olarak tanımlamıştır.
James Chadwick (d. 20 Ekim 1891; Cheshire - ö. 24 Temmuz 1974; Cambridge), 1932'de nötronu keşfetmesiyle tanınan İngiliz fizikçi. 1935'te bu keşfiyle Nobel Fizik Ödülü almıştır.
Otto Hahn gerçek manada atomun parçalanabileceğini (fizyonu) deneysel olarak göstermiştir. Yani atomu ilk parçalayan kişidir.
Bohr atom modeline göre, çekirdeğe en yakın enerji seviyesine dairesel hareket yapan elektron kararlıdır, ışık yaymaz. Elektrona yeterli enerji verilirse elektron bulunduğu enerji seviyesinden daha yüksek enerji seviyesine sıçrar. Atom bu durumda kararsızdır.
Berilyum, alfa tanecikleriyle bombardıman edilince bilinmeyen bir ışın yayınlandı. Bu ışın önceleri gama ışını sanılmıştı ama bu duruma, İngiltere'den James Chadwick'den cevap geldi. James Chadwick ışınların kütlesinin aşağı yukarı protonunkine eşit fakat yükü olmayan parçacıklardan yani nötronun oluştuğunu kanıtladı.
Niels Henrik Bohr tarafından 1911 yılında ortaya atılan bu atom modeli, daha önce geliştirilen Rutherford atom modeli temel alınarak oluşturulmuştur.
Bohr, elektronların enerji seviyelerinin ayrık olduğunu ve elektronların atom çekirdeği etrafında kararlı yörüngelerde döndüğünü, ancak bir enerji seviyesinden (veya yörüngeden) diğerine atlayabileceğini önerdiği Bohr atom modelini geliştirdi.
1913 yılında Danimarkalı bilim adamı Niels Hendrik Bohr aracılığıyla ortaya atılmış bir modeldir. Bugün kabul edilen Modern Atom Modelinin tabanını oluşturan bu teoriye en yakın model olarak sayılmaktadır.
Modern atom teorisinin ortaya çıkışı
1803 yılında John Dalton, kimyasal reaksiyonlarda maddenin tam sayılarla belirlenen oranlarda tepkimeye girdiğini gösterdi ve dolayısıyla, maddelerin atom denen sayılabilir ama bölünemez parçalardan oluştuğunu ifade etti.
Thomson atom modeli, atomun yapısını tanımlayan birkaç bilimsel modelden biridir. Katot ışınlarının doğasını anlamaya çalışan İngiliz fizikçi Joseph John Thomson tarafından, elektronların parçacık olarak tanımlamasından kısa bir süre sonra atomun çekirdeğinin keşfinden önce 1904 yılında ortaya atıldı.
Kütle-yük oranlarını hesapladı ve bilinen en küçük atom olan hidrojeninkinden 1800 kat daha küçük olduğunu gördü. Bu küçük tanecikler, daha önce bilinen hiçbir parçacığa benzemiyordu. Thomson daha sonra atomların bölünebilir olduğunu ve bu küçük taneciklerin de yapı taşı olduğunu öne sürdü.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri