Çekme belgeli araçların trafiğe çıkabilmesi için öncelikle muayenesinin yapılması gerekmektedir. Çekme belgeli aracın vergi veya ceza borcu bulunmaz.
E-Devlet ile Araç Muayene Tarihi Sorgulama
İlk adım olarak E-Devlet şifresi veya mobil imza ile sisteme giriş yapılır. Daha sonra "Araçlarım" bölümüne gidilerek araç bilgileri seçilir. Bu bölümde aracın son muayene tarihi ve geçerlilik süresi gibi önemli bilgilere ulaşmak mümkündür.
Bu sorgulama için yapmanız gerekenler; Öncelikle https://www.turkiye.gov.tr/muayene-durum-sorgulama adresine tıklayın. Kimlik doğrulamanızı yapmadıysanız sistem sizi otomatik olarak kimlik doğrulama sayfasına yönlendirecektir. Kimlik doğrulaması için gerekli bilgiler TC kimlik numarası ve e-devlet şifresidir.
Var olan ceza durumlarına ilişkin sorgulamalar E-Devlet hesabından yapılabilir. Emniyet Genel Müdürlüğü bölümünden plakaya göre ceza sorgulamaları yapılması mümkün olur.
İlgili 37 soru bulundu
2023 Araç Muayenesi Gecikme Ücreti Ne Kadar? Trafiğe çıkan motorlu taşıtlarda vize süresi geçmişse ve trafik kontrol noktalarında sorgulanırsa 951 TL para cezası uygulanır. Araç sahibi bu cezanın ardından 7 iş günü içerisinde aracını muayeneye sokarsa bu ceza 713,25 TL'ye düşmektedir.
Yeni gerçekleştirilen düzenlemeye göre, araç muayenesini 1 yıl kadar geciktirmiş olan bir otomobil sahibi, 205,08 TL gecikme cezasının yerine yaklaşık olarak 14,36 lira öder. 5 yıl hiç muayeneye gelmeyen bir ticari aracın ödemesi gereken gecikme bedeli ise, 1.062,71 lira yerine 74,68 lira olarak belirleniyor.
Gecikme bedeli muayene süresi geçirilen her ay için muayene ücretinin %5'i olup, bu tutarlar Maliye Bakanlığı Gelirler İdaresi Başkanlığı'na aktarılmaktadır.
İnternetten GİB'in İnteraktif Vergi Dairesi sayfası üzerinden ödeme yapmak için ana sayfaya giriş yap. Ana sayfada bulunan ''MTV ve Trafik Para Cezası'' başlığına tıkla. Açılan pencereye T.C. kimlik numaranı, plaka numaranı ve ekranda verilen güvenlik kodunu girerek sorgulama işlemini tamamlayabilirsin.
Yasal düzenleme, araç muayene gecikme ücretleri için yürürlüğe girdiği tarih olan 12.03.2023 tarihinden itibaren 30/09/2023 günü mesai bitimine kadar geçerli olacaktır. Kanun çıktıktan sonra muayene süresi dolan araçlar, geciktikleri takdirde, her ay için yüzde 5 ceza ödemeye devam edecektir.
Ve trafiğe çıkması yasak. Trafiğe çıkması yasak olan çekme belgeli aracınızı muayeneye götürmek için muayene randevusundan sonra Trafik Tescil Şubeye başvurarak Ek 33/A belgesini almanız gerekiyor. Bu belge ile aracınız 7 gün süre ile trafiğe çıkabilir ve aracınızı bu süre içerisinde muayeneye götürebilirsiniz.
Çekilen Araç Sorusu İçin Yeni Nesil Çözüm E-Devlet
Araç plakası ile sorguya devam edilirken sistem üzerinden birkaç dakika içinde otopark, ücret ve ceza açıklaması bilgilerine ulaşılabiliyor. Web sitesi üzerinden yapılan sorgular için ise ücret ödenmiyor.
Emniyet Genel Müdürlüğü'nün e-devlet üzerinden başlattığı yeni uygulama ile sürücüler, araçlarının çekildiği otopark ve ceza bilgisini e-devlet kapısında kayıtlı e-posta ve mobil uygulama üzerinden anlık bildirim ile öğrenebilecek.
Bu rapor ruhsat yerine geçer. Araç muayeneden geçtikten sonra Zorunlu Trafik Sigortası yaptırman gerekir. Sonrasında notere giderek aracın ruhsatını çıkarabilirsin.
Aracın muayenesi bittikten sonra da hemen satışı yapılamıyor. Bunun için araç çekme belgesini almanız gerekiyor. Bunu alarak noterden satış yapabilirsiniz.
Trafik cezalarını da kapsayan af yasasına araç muayene cezaları da eklendi. Esnaf, hekim, avukat gibi meslek mensuplarının aidat borçları da af kapsamına alındı. AKP'li milletvekillerinin TBMM'ye sunduğu yeni af yasa teklifine, aracının muayenesini yaptırmadığı için cezaya yakalanan araç sahipleri de eklendi.
İnternetten GİB'in İnteraktif Vergi Dairesi sayfasına giriş yapabilirsiniz. Ana sayfada bulunan "MTV ve Trafik Para Cezası" başlığına tıklayabilirsiniz. Açılan ekranda T.C. kimlik numaranızı, plaka numaranızı ve ekranda verilen güvenlik kodunu girerek sorgulama işleminizi tamamlayabilirsiniz.
Araçların Vergi Borcu Nasıl Öğrenilir? Araç sahibi, vergi dairesinde sorgulama yapıp aracın üzerinde borç ya da ceza olup olmadığını öğrenebilir. Eğer bir borcu görünmüyorsa da “Borcu yoktur.” yazılı belgeyi alabilir.
e-Devlet sistemine giriş yapılır. Kurumlar bölümünden 'Gelir İdaresi Başkanlığı' seçilir. Hizmetler arasından 'Kimlik Doğrulama' seçilir. 'Borcu Yoktur Yazısı Talebi Girişi' seçilir.
ARAÇ MUAYENE SÜRESİ GEÇENLERE FIRSAT TANINDI
Yasa 12 Mart'ta yürürlüğe girmişti. Dün bu konuda Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın Resmi Gazete'de uygulama tebliği de yayımlandı. Buna göre, her ay yüzde 5 üzerine koyarak katlanan araç muayene cezaları için bir fırsat oluştu. Bu yolla gecikme cezaları silinecek.
1 yıl gecikmiş bir otomobil 205 TL gecikme cezası yerine 17 TL, 2 yıl gecikmiş bir kamyon 529 TL gecikme cezası yerine 41 TL, 4 yıl gecikmiş bir minibüs 820 TL gecikme cezası yerine 50 TL, 4 yıl gecikmiş bir traktör 418 TL gecikme cezası yerine 31 TL ödeyecektir.
Yeni düzenlemeye göre, araç muayenesini 1 yıl geciktirmiş bir otomobil sahibi, 205,08 TL gecikme cezası yerine yaklaşık 14,36 TL ödeyecek. 5 yıl muayeneye gelmeyen bir ticari aracın ödeyeceği gecikme bedeli ise 1.062,71 TL yerine 74,68 TL olacak.
GECİKİLEN HER AY İÇİN MUAYENE ÜCRETİ %5 FAZLASI İLE ALINIYOR
Fazla alınan bedel muayene ücretinin yüzde 5'inin 3 ile çarpılmasıyla hesaplanıyor. Süre hesaplanırken de gün değil gecikilen ay dikkate alınıyor. Tahsil edilen fazla tutarların tamamı, Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı'na aktarılıyor.
Muayenesiz araç kullanma cezası nedir diye bakıldığında bu meblağın 2023 yılı için 951 TL olduğunu söylemek mümkündür. Bu ceza tutarı kesildiği tarihten itibaren 15 gün içerisinde ödenirse yüzde 25'lik bir indirim tutarı uygulanır.
Bu kapsamda: Egzoz Gazı Emisyon Ölçüm Bedeli K.D.V. Dahil 180 TL (115 TL Bakanlık Payı, 65 TL İstasyon Payı) Egzoz Gazı Emisyon Ölçüm Yetki Belgesi Bedeli 18.500TL 1/1/2023 itibari ile istasyonların ellerinde bulunan ölçüm kotaları yeni ücrete göre otomatik olarak hesaplanacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri