Demsa Isıl İşlem - Temperleme Isıl işlem ile sertleştirilmiş bir çeliği dönüşüm sıcaklığı altında ve yüksek olmayan sıcaklıklarda. (150-650 °C) homojen olarak ısıtılarak uygun bir hızla soğutup gevrekliğini ve kırılganlığını giderip, malzemenin içindeki gerilimlerin alınması işlemidir.
Temperleme, çeliği, tipik olarak bir sertleştirme işleminin ardından, düşük kritik sıcaklığın altındaki bir ayar noktasına yükselterek gerçekleştirilir. Bu sıcaklığa ulaşıldığında, belirli bir süre orada tutulur. Tam sıcaklık ve zaman, çelik türü ve istenen mekanik özellikler gibi çeşitli faktörlere bağlıdır.
Genellikle metali yumuşatmak için yapılan bir işlemdir. Metalin önce ısıtılması daha sonra yavaş yavaş soğutulması şeklinde gerçekleştirilir. Malzeme genellikle çeliktir, Ac3 +30-50 derece arası ya da Ac1 (723°C) +30 –50 derece ısıtıp sonra yavaş yavaş soğutulmasıyla tavlama işlemi gerçekleşmiş olur.
Temperleme ya da menevişleme, su verilmiş çeliklerin gevrekliğini gidermek ve tokluk kazandırmak için, dönüşül sıcaklıklar altında yapılan ısıl işlem. Metal yüksek sıcaklıkta tutularak içindeki karbon atomları kararlı hale getirilir. Yeterli süre yüksek sıcaklıkta tutulan metal aniden soğutulur.
İlgili 21 soru bulundu
Tavlama; metali yumuşatmak, sertliğini azaltmak, sürekliliğini artırmak ve iç gerilimlerini arttırmak amacı ile demirin/çeliğin işlem görmesidir.
Temperleme sıcaklıkları 150~650 derece arasındadır ve çelik çeşidi ile çeliğin ısıl işlemden sonra hangi gaye ile kullanılacağına bağlıdır. Çeliğin özellikleri temperleme sıcaklığının yükselmesi ile değişir. Yüksek sertlik ve mukavemet başlangıçta çok az etkilenir.
Temperleme (menevişleme) su verilmiş çeliklerin sertliğini gidermek ve tokluk kazandırmak amacıyla yapılan ısıl işlemdir. Çelik, yüksek sıcaklıkta tutularak kararlı hale getirilir. Yeterli süre yüksek sıcaklıkta tutulan metali aniden soğutma işlemi gerçekleştirilir.
Çikolata Temperleme Makinesi kazanına koyulan katı çikolatayı, eriyik hale dönüştürerek, musluk yardımıyla istenen ölçülerdeki kalıplara doldurulmasını sağlayan bir makinedir.
Kimyasal cam temperleme nedir? Kimyasal temperleme, camın yüzey sertliğini arttırmak için kullanılan yöntemlerden biridir. Bu yöntemde camdaki sodyum atomlarının yüzeye yakın bölgede potasyum atomları ile yer değiştirmesi sağlanır.
Süreğen bir şekilde çalışma sıcaklığı 1100 derece sıcaklığa kadar yükselse dahi çalışma şartlarına dayanabilen bir malzemedir. Bu şekilde yüksek sıcağa karşı dirence sahip olan çelik malzemenin üretilebilmesi ve verim alınabilmesi, çeliğin bileşiminde homojen dağılım elde edilebilmesine bağlı olur.
• Çeliklerin Isıl İşlemi
Isıl işlem, çeliğin, genellikle, oda sıcaklığının üzerindeki sıcaklık aralığında (100-1300oC) faz dönüşümlerini/yeni faz oluşumlarını içeren maksatlı ısıtma/soğutma peryotlarıdır.
Yumuşatma, ısıl işlemin temelidir. Genel olarak takım çelikleri yumuşak durumda teslim edilir. Çeliğin önce 780 – 1250 0C arası tavlanması ve daha sonra soğutulması (su verilmesi) işlemidir.
Isıtma işlemi ilk olarak fırının istenilen dereceye kadar ısıtılması ile başlar. İstenilen sıcaklığa ulaşan fırına bu kez ısıl işlem uygulanacak olan çelik parça atılır. Çelik parça fırın içinde istenilen sıcaklığa gelene kadar tutulur.
Çelik malzeme içerisindeki karbon oranına göre, G-S-K eğrisinin 20-50 C° üzerindeki sıcaklık bölgesinde ısıtılması sonucu sertleştirme işlemi yapılır. Austenit yapısı, bozulmaya zaman bulamayacak şekilde hızla soğutularak çeliğin sertleştirme işlemi yapılır.
Isıl işlem, katı haldeki metal veya alaşımlara istenilen özellikleri kazandırmak amacıyla bir veya daha çok sayıda, yerine göre birbiri ardına planlanarak uygulanan kontrollü ısıtma ve soğutma işlemleri olarak tanımlanır.
Düz cam temperleme fırını, kesimi ve işlemesi yapılmış olan camların temperlemesi için kullanılır. Düz cam, reflekte cam ve renkli camların temperlemesi yapılabilir. Cam temperleme maksimum kalitede yapılmaktadır. Birçok farklı ebatlarda modelimiz bulunmaktadır.
Tempermetre 1 adet soğutma hücresi ile 1 adet sıcaklık ölçüm probu bulunan ve elde ettiği sıcaklık/zaman verilerini grafiğe döken basit bir cihaz.
Temper gevrekliği, 300-350°C ve 400-600°C olmak üzere iki grupta incelenir. Bazı yüksek mukavemetli martenzitik çeliklerin 300-350°C'de kısa bir süre temperlenmesiyle oluşan ve özellikle darbe direncinin düşmesi ile kendini gösteren bir gevreklik türüdür.
a) Çelik malzeme Ac1 çizgisinin hemen altındaki bir sıcaklığa (örneğin 700oC) uzun süre (15-25 saat) tavlanır. b) Çelik malzeme, düşük kritik sıcaklık çizgisinin (Ac1) hemen altında ve üstündeki sıcaklıklar arasında ısıtılıp soğutulur, yani salınımlı olarak tavlanır.
Çeliklere ısıl işlem uygulanmasının sebebi çeliğin mekanik özelliklerini daha güçlü hale getirmektir. Uygulanan birtakım aşırı derecelerde ısıtma ve soğutma işleminin ardından çeliğin yapısı değişir. Daha dayanıklı hale getirilen çelik ile üretilen endüstriyel makineler ve metalurjik malzemeler daha sağlamdır.
Yüksek fırınlarda çelik üretimi için demir cevheri ve kok kömürü kullanılmaktadır.
Bir parçanın, iki farklı ısıl işleme tabi tutulmasıdır ya da bir tavlama süreci ardından sertleştirme yapılmasıdır.
Temperleme genellikle fazla sertliği azaltmak için sertleştikten sonra yapılır. Tavlama tavlamadan daha düşük bir sıcaklıkta gerçekleşir. Tavlanmış metallerin ocakta veya kum gibi bir malzemede kademeli olarak soğumasını hedefler. Temperlenmiş çelik hemen soğur ve her yerde sıklıkla fark edilir.
Konçlama, çikolatanın kalitesini belirlemede önemli bir rol oynadığı için kritik bir işlemdir. Konçlamanın iki temel amacı vardır: Çikolatanın kıvamını ve tadını iyileştirmek. Konçlama, Belcolade çikolatasının karakteristik tadını oluşturmak açısından belirleyici bir adımdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri