Erciyes Dağı; bulutları delen zirvesi, tepesinden eksik olmayan karı ve insana ilahi duygular sunan azameti ile Kayseri'nin sembolüdür.
Bu sıradağlar üzerinde Akkışla ilçesinde Hınzır Dağı (2.500 m.), Pınarbaşı ilçesinde Dumanlı (3.024 m.) ve Bey Dağı (2.054 m), Sarız ilçesindede Binboğa (2.856 m.), Tahtalı (2.100 m.), Soğanlı (2.100m.) ve Rostan (2.100 m.) dağları bulunmaktadır.
Kayseri'nin 25 km güneybatısındaki Sultansazlığı ovaların yanından yükselen büyük kütleli bir stratovolkandır. Yüksek derecede aşınmaya uğramış olan volkanın son olarak, Roma dönemi madeni paralarındaki betimlemelere dayanarak, MÖ 253 yılında püskürdüğü söylenebilir.
Erciyes Dağı 3917 metre yüksekliği ile İç Anadolu Bölgesi'nin en yüksek, Türkiye'nin ise beşinci yüksek dağıdır. Yaklaşık 18 kilometre çapında ve yaklaşık 1100 kilometrekarelik bir alan üzerinde yükselen dağ, Kayseri'nin güneyinde yer alan volkanik bir kütledir.
Bunun tarihi de takriben, 2 ya da 2,5 milyon yıl önceye rastlar. Bu yeni volkanik hareket, Ali Dağı, Yılanlı Dağı, Beşparmak Dağını meydana getirdi. Bu dönemdeki patlamalarda küçük taş parçaları dağın etrafındaki volkanik tepelerin oluşmasını sağladı.
İlgili 18 soru bulundu
Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından bu soru yeniden gündeme geldi. Jeoloji Mühendisi ve aynı zamanda Jeoloji Mühendisleri Odası eski Başkanı Adnan Evsen, yıllar önce yaptığı açıklamada “Erciyes yanardağı 800 yıl önce patladı. Böyle bir tehlike yok.
Büyük kız küçük dağ, küçük kardeş ise büyük, üzeri karlı bir dağ olmuş. İşte bu yüzden Erciyes Dağı hep karlıdır. Bu efsanenin bizim yaşımızda yani küçükken doğru olduğu söylenir; ama ben hep doğru olduğuna inanmışımdır. Kaynak: GÜNDÜZ AKTÜRKLER, İmran (2013).
İç Anadolu Bölgesi'nin birinci, Türkiye'nin 5. büyük dağı unvanına sahip olan Erciyes Dağı, hem kış turizmi, hem dağ tırmanışı, hem de yayla turizmi bakımından yılın her döneminde önemini korumakta ve ziyaretçi akınına uğramaktadır.
Erciyes'in patlaması için gerekli şartların oluşmadığını belirten Evsen, “Vatandaşların Erciyes'in patlamasıyla ilgili herhangi bir endişeye kapılmasına gerek yok. Erciyes'in patlamasını gerektirecek şartlar henüz gerçekleşmiş değil. Erciyes aktif bir volkanik dağdır. Ancak uykuda olan aktif bir volkanik dağ.
Günümüzde sönmüş bir yanardağ olan Erciyes Dağı'nın dünyanın III.
Erciyes Volkanik Dağı'nın en az onlarca kez patladığı ve en son patlamanın Holosen başlarında olduğu yani günümüzden yaklaşık 800 yıl önce son defa patladığı yine bilim adamları tarafından yapılan çalışmalarla netlik kazanmıştır.
erciyes dağı faaliyetini 800 yıl önce durdurmuş pasif bir volkanik dağdır. etkilenme ihtimali yoktur.
Ancak günümüzde Türkiye'de aktif volkan bulunmamaktadır. Bilim adamları, yanardağları 'tamamen sönmüş' kabul etmenin son derece yanlış olduğu, Türkiye için az da olsa halen risk bulunduğu fikrindedir. Bazı yanardağlarda (Erciyes, Hasan dağı, Büyük ve Küçük Ağrı dağları, Tendürek, Nemrut, Süphan dağları vb.)
(1474) Kayseri 1476'dan itibaren Karaman eyaletine bağlı bir sancak merkezi oldu. 1839 tarihinde Bozok Eyaletinde, 1867 tarihinde de bağımsız sancak merkezi olarak Osmanlı idari taksimatında yerini aldı.
Ağrı Dağı, Türkiye'nin doğu ucunda, İran'ın 16 kilometre batısında ve Ermenistan'ın 32 kilometre güneyindedir. Dağın %65'lik bir kesimi Iğdır ilinde, kalan %35'lik kesimi ise Ağrı ili sınırları içerisindedir.
Everest Dağı (Tibetçe: ཇོ་མོ་གླང་མ, Çomolungma; Nepalce: सगरमाथा, Sagarmāthā), dünyanın deniz seviyesi üzerindeki en yüksek dağı. Himalayalarda, yaklaşık 28 derece kuzey enlemi ile 87 derece doğu boylamında, Çin-Nepal sınırı üzerinde yer alır.
Türkiye Deprem riski haritasına göre Kayseri üçüncü derece riskli deprem bölgesinde yer alıyor.
Jeoloji Mühendisi Adnan Evsen, Kayseri'yle ilgili korkuya gerek olmadığını söyledi. Kayseri'nin deprem riski açısından en kötü senaryoyu atlattığını belirten Evsen, kente en yakın fay hattının Ecemiş fayı olduğunu ve üreteceği depremin ise 6 büyüklüğünde gerçekleşebileceğini kaydetti.
Kayak Merkezine Giriş Ücretleri Ne Kadardır? Erciyes Kayak Merkezi ücretleri çıkış sayısına göre değişiklik göstermektedir: 1 Çıkış 13 yaş ve üzeri için 17TL, 0-12 yaş çocuklar için ise 14TL'dir. 7 Çıkış 13 yaş ve üzeri için 85TL, 0-12 yaş çocuklar için ise 70TL'dir.
Cilo Dağı Ağrı Dağı'ndan sonra Türkiye'nin en yüksek 2. dağı olan Cilo Dağı Hakkari'de yer almaktadır. 4135 metre yüksekliğindeki Cilo Dağı, Güneydoğu Toros Dağları'nın en doğuda kalan parçasıdır. Cilo Dağı'na ilk tırmanışın 1931 yılında Ludwig Krenek ve Ludwig Sperlich tarafından yapıldığı bilinmektedir.
Karakurum Dağları'nın Pakistan-Çin sınırı üzerinde bulunan K2 Dağı, 8.611 metreye ulaşan yüksekliğiyle Everest'ten sonra dünyanın en yüksek ikinci dağıdır.
Sultan Dağları, Türkiye'nin Akdeniz Bölgesinde bulunan Konya ve Isparta'nın il sınırını oluşturan ve Afyon'a kadar Batı Torosların uzantısı olan yaklaşık 100 kilometre uzunluğunda olan genç sıralı dağlardır.
Türkiye'nin en yüksek dağlarından olan Erciyes, Kayseri İli'nin güneybatısında tek bir kütle durumunda yükselmektedir. Erciyes'in doruğu genel görünümü ile bir kubbeyi andırmaktadır.
35 derecenin üzerinde seyreden sıcaklık yüzünden Erciyes dağında buzullar eridi.
Orta Anadolu illerimizden biri olan Kayseri ilinin 30 km güney batısında yer alan Erciyes Dağı, bu bölgenin en yüksek noktasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri