Nitrik asit dökme yöntemi: Ürün parçasını küçük bir paslanmaz çelik kaba koyunuz. Ürünün üstüne bir damla nitrik asit damlatıp asitte bir tepkime gerçekleşip gerçekleşmediğine bakınız. Asit yeşile döndüyse bu nesne ya bir baz metaldir ya da altın kaplamadır.
Satın aldığınız altın takıların üzerinde veya iç kısmında altının karatı ve saflığını belirten bir damga bulunmaktadır. Bu damga, takınızın bir nevi kimliğidir. Aldığınız ürünlerde bu damganın varlığını kontrol etmeniz sahte ürünlere karşı önemli bir tüyodur.
Gerçek altın takılarda, altının karatı ve saflığı genellikle takının üzerine damgalanır. Eğer takının üzerinde herhangi bir bilgi yoksa, sahte olma olasılığı yüksektir. Altın takı üreten firmalar, ürünlerinin uygun yerlerine kendi damgalarını vururlar. Damgalı ürünlerin sahte olması ihtimali çok düşüktür.
İlgili 22 soru bulundu
Altının üzeri dikkatle incelenmeli ve damga olup olmadığına bakılmalıdır. Herhangi bir damga yoksa sahte altındır. Damgasız altın satın alınmamalı ve satılmamalıdır.
Değerinin yüksek olması, işenmesi ve kayıt altına alınması gibi çeşitli sebeplerle altınlar üzerinde damgalar bulunur. Bu damgalarda altının ayar bilgisi de yazar. Her altın takıda olduğu gibi altın küpelerde de mutlaka ayar yazan damga yer almalıdır.
Kuyumcular tarafından da kullanılan nitrit asit yöntemi, birçok bayan tarafından da kullanılır. Bu yöntem takının altın mı yoksa altın kaplama mı olduğunun anlaşılmasına yardımcı olur: Takının üzerine bir veya birkaç damla nitrit asit damlatılır. Eğer takıda bir renk değişimi yaşanıyorsa altın değil, altın kaplamadır.
Uzun süre kullanımlar sonucu altın takılarınız kirlenerek kararabilir. Kullandığınız kozmetik ürünler, cildinizdeki yağ oranı, ter ya da vücut parfümleri gibi dış etkenler altınların kararmasını hızlandıran unsurlardan sadece birkaçıdır. Kararan takılar eski parlaklığını kaybettiği için kullanılmak istenmez.
Tuz ve karbonat ve sıcak su altın temizliğinde oldukça verimli sonuçlar veren bir karışım elde etmenizi sağlar. Yeterince derin bir kâsede kaynar suya tuz ve karbonat ilave ederek yeterince karıştığından emin olun. Akabinde parlatmak istediğiniz altınlarınızı bu karışım içerisinde 10 dakika banyo yaptırın.
Altın alındığı zaman ilk olarak altın üzerinde yer alan damgalara bakılması gerekiyor. Altının üzerinde bir damga bulunmuyorsa, altının sahte olduğunu anlaşılır. Günümüze kadar gelen yöntemlerden biri de, altını ısırmaktır. Altın ısırıldığı zaman altın üzerinde herhangi bir iz oluşuyorsa, altın gerçektir.
Altın aksesuarların kararmaması ve uzun ömürlü kullanılması adına çamaşır suyu ve deterjan gibi ev kimyasallarından uzak tutmanız tavsiye edilir.
Ürün parçasını küçük bir paslanmaz çelik kaba koyunuz. Ürünün üstüne bir damla nitrik asit damlatıp asitte bir tepkime gerçekleşip gerçekleşmediğine bakınız. Asit yeşile döndüyse bu nesne ya bir baz metaldir ya da altın kaplamadır. Altın rengine dönerse nesne altınla kaplanmış pirinç alaşımıdır.
Altın, parlak sarı rengi ve ışıltısıyla göz alan çok ağır bir metaldir. Üstelik kolay kolay tepkimeye girmeyen çok kararlı bir element olduğu için havadan ve sudan etkilenmez. Bu yüzden hiçbir zaman paslanmaz, kararmaz ve donuklaşmaz.
Bakır katılırsa kırmızı renkli altın, gümüş, nikel, çinko, paladyum katılırsa beyaz renkli altın olur.
Altın, tozdan ve nemden etkilenmemelidir. Eğer altın takınız nem ve tozdan dolayı oksitlenme yapıyorsa, saf olmadığını anlayabilirsiniz. Saf altın, hava veya su ile etkileşime girmeyen son derece kararlı bir kimyasal yapıya sahiptir.
Altının doğal rengi, parlak sarı tonlarıdır ama yumuşak yapısını güçlendirmek için bazı metallerle karıştırıldığında rengi beyaza döner. Çinko, gümüş, paladyum gibi metallerin altın alaşım içerisindeki oranı çok düşük tutulduğu için altın bu işlemden sonra değerini pek yitirmez.
Altın ve çelik takılar herhangi bir şekilde kararma yapmazlar. Fakat gümüş, alüminyum ve türevleri olan takılarınız havuz ya da denizde kararma sorunu yaratabilir.
Altın kaplama, beyaz altın ve çelik ürünler ise kullanılmamalıdır.
Çelik takıların kararması, takının kaplamasının soyulması nedeniyle de olabilir. Bazı ucuz çelik takılar, gümüş veya altın kaplama ile üretilmektedir. Bahsi geçen kaplamanın zamanla soyulması ve takının altındaki ucuz çelik malzemenin ortaya çıkması takının kararmasına neden olan faktörlerdendir.
3- Hangi Metaller Altın Kaplama Olabilir? Nikel, pirinç, paslanmaz çelik, gümüş ve bakır gibi çok metalde kaplama yapılabilmektedir.
Pirinç üzeri altın kaplamalar, tıpkı diğer metallerde olduğu gibi belirli süre sonra kararma yapmaktadır. Birey, kullanım şekline dikkat ederek belirtilen kararma sürecini hem geciktire hem de engelleyebilir.
925 ayar gümüş içinde ne var? Genellikle takı ve mücevher yapımı için kullanılan gümüş ayarı 925'tir. Sterling Silver adı verilen bu ayarın içeriği % 92,5 gümüş ile % 7,5 bakırdan meydana gelir.
Diğer elementlere güçlükle tepki verir. Fakat yine de 118 farklı seçeneğin bulunduğu periyodik tabloda, insanın, para birimi olarak seçtiği tek element.
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı, buluntu eşyaya sahiplenmenin caiz olmadığına hükmetti. Kurul, büyükşehirlerde nüfus yoğunluğu sebebiyle sahibine ulaşılamayan buluntu eşyaların ise devlet yetkililerine teslim edilmesi tavsiye edildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri