Cemal Süreya, İkinci Yeni hareketinin önde gelen şairlerindendir. Şiirlerinde dilin etkili kullanımına özel bir önem verir, şiirde sık sık sürprizli ifadelere başvurur. Onun şiirlerinde sürprizli ifadeler dile, imgeye veya özel adlara bağlı olarak gelişir.
Sosyalist bir dünya görüşüne sahip olan Süreya, Papirüs dergisini çıkarmış ve bu dergide edebî görüşlerini açıklamasının yanı sıra dergiyi bir aydın olarak fikirlerini ortaya koymak için araç olarak kullanmıştır.
Berk için toplumcu gerçekçi şiirleri, söze dayalı şiirlerdir.
Kaldı ki Cemal Süreya'nın ilk yıllarında aruz ölçüsüyle şiirler yazdığını da unutmamak gerek.
Hayatı, Sanat Olan Şair Cemal Süreya
var olur.
İlgili 36 soru bulundu
Sezai Karakoç 'un tercih edilmesi durumunda büyük şair soyadından bir “Y” harfini silecek ve Cemal Süreya olarak anılacaktır.
Cemal Süreya, İkinci Yeni hareketinin önde gelen şairlerindendir. Şiirlerinde dilin etkili kullanımına özel bir önem verir, şiirde sık sık sürprizli ifadelere başvurur. Onun şiirlerinde sürprizli ifadeler dile, imgeye veya özel adlara bağlı olarak gelişir.
Şiirlerinde hayal gücüne ve duyguya ağırlık veren İkinci Yeni şairleri; bireyin yalnızlığı, sıkıntıları, çevreye uyumsuzlukları gibi temaları sıklıkla işlediler. Söylemek istediklerini soyut bir dille anlatmaya çabaladılar. Amaçları verilmek istenilen duyguyu anlatmaktan ziyade hissettirmektir düşüncesini savundular.
SEVGİLİSİNDEN AYRILINCA SOYADINDAN Y HARFİNİ ATTI
1956'da yayınlanan “Elma” şiirinin son dizesinde adının bir harfini attığını duyurur ve bunun nedeni olarak bir iddiayı kaybetmesini gösterir.
Tevfik Fikret, parnasizm akımından etkilenmiştir. Parnasizm akımı şiirde realizm demektir.
Şairlerde sembolizm akımının izleri görülür. Gizemselcilik bireyselcilik, ruh, ölüm, masal, mit temaları yoğun olarak işlenir.
Halk şiirinden, türkülerden yararlanarak çağdaş bir şiir oluşturmuş, konu olarak yurt, insan ve doğa sevgisini işlemiştir. Şiirlerinde tema olarak çocukluğunun ve gençlik yıllarının geçtiği yörelerden izlenimlerini yansıtmıştır.
Cemal Süreya'nın asıl adı Cemalettin Seber'dir. Kendine vermiş olduğu ad ve soyadı ise Cemal Süreyya'dır. Soyadındaki bir tane y harfini Sezai Karakoç ile girdiği iddiayı kaybettiği için sildirmiştir.
Cemal Süreya, 99-yüz adlı kitabında Sezai Karakoç'u şöyle anlatıyor: “Bulgucu adam. Belki de ülkemizde tek bulgucu. Çok daha yetenekli bir Mehmet Akif'in tinsel görüntüsüyle adamakıllı dürüst bir Necip Fazıl'ınkini iç içe geçirin, yaklaşık bir Sezai Karakoç fotoğrafı elde edebilirsiniz.
Usta şair, hem şiirleri hem de yazılarının yayımlanmasıyla dergi çıkarma düşüncesi içine girdi. Maliye müfettişi olarak teftiş için farklı şehirleri gezme imkanı bulan Süreya, Temmuz 1959'da başladığı askerlik görevini 31 Aralık 1960'ta tamamladı.
Garip hareketi, garip akımı ya da birinci yeni olarak bilinen; Orhan Veli Kanık, Oktay Rifat ve Melih Cevdet Anday'ın öncülüğünü yaptığı şiir hareketidir. Türk şiirinde o güne kadar yer etmiş kalıp ve anlayışlardan kurtulmak gerektiğini savunur ve biçimciliğe, duygusallığa karşı çıkıp söyleyiş güzelliğini esas alır.
Serbest nazım ve toplumcu şiir, 1920 – 1960 yılları arasında etkili olan şiir hareketi. Başlıca temsilcileri: Nâzım Hikmet, Rıfat Ilgaz, Aziz Nesin, Ceyhun Atuf Kansu, Ahmed Arif, Ercüment Behzat Lav, Arif Damar, Şevket Süreyya Aydemir, Vedat Nedim Tör, Enver Gökçe, Şükran Kurdakul ve Mehmet Başaran'dır.
Cemal Süreya, modern Türk şiirinin en belirleyici ve yenilikçi akımlarından İkinciYeni'nin önde gelen isimlerindendir. 1961'de Papirüs dergisini kurdu, bu dergi 1981'e kadar aralıklı olarak yayımlandı.Yazarlık hayatı boyunca Oluşum, Pazar Postası, Yeditepe gibi birçok yayında şiirler, yazılar kaleme aldı.
Ama bu aşk Cemal Süreya'da çok büyük ve derin olsa da, şairin zihninde hep “Tomris'e asla tamamen sahip olamayacağı” fikri dolaşıp durur. Siz deyin terk edilme korkusu, biz diyelim aşk zehirlenmesi, işte bu karmaşık duygular sonucu Cemal Süreya çok sevdiği Tomris Uyar'dan ayrılır.
Fransız sembolist şairlerden Valery, şiir için, “Dil içinde başka bir dil kurmaktır.” diyor. Buna göre şiir, dilin çok özel şekilde kullanılması ile ortaya çıkıyor, diyebiliriz. Bu anlayış, şiiri, dilin alışılmışın üstünde bir kullanım alanı içinde gösterir. Yine Valery, “Şiir nesre çevrilemeyen sözdür.” der.
“Y” harfinin yokluğu ile iz bırakmasının hikayesi Cemal Süreyya Seber'in 1956 yılında yayınlanan “Elma” şiirinin son dizesi ile başlar. “Adımın bir harfini atıyorum” dizesini yazdıktan sonra ikinci ismi olan Süreyya'da yer alan iki y harfinden birini atar ve yaşamına Cemal Süreya Seber olarak devam eder.
Sezai Karakoç' ta tam karşısındaki yazlığın bahçesinde bahçıvan olarak çalışmaya başlar. Her gün karşılıksız sevgi duyduğu sevgilisini seyreder. Ona şiirler yazar. “Mona Roza” şiiri Muazzez Akkaya'nın isminin baş harflerinden ortaya çıkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri