CEMRE: Kor ateş, şubat ayı sonu ile mart ayı başında önce havaya sonra suya en sonunda toprağa düştüğü kabul edilen ısıtıcı şey.
Sözlükte “kor parçası; çakıl taşı” gibi mânalara gelen cemre, bir fıkıh terimi olarak hacıların kurban bayramı günlerinde Mina'da attıkları küçük taşların her birini ve bu taşların atıldığı üç ayrı yeri ifade eder. Çoğulu cimâr ve cemerâttır. Bu yerlere taş atılması işine de remy-i cimâr denir.
Cemre kelime karşılığı kor halinde yanan ateş anlamına gelmektedir. İslam dinindeki anlamı ise Müslümanların hac esnasında Mina vadisinde attıkları taşların yığını demektir. Türk Edebiyatında divan şairleri cemre geldiği zaman önemli kişilere yazdıkları övgü şiirleri de Cemreviye olarak bilinir.
Halkımızın arasında yaygın olarak baharın müjdecisi olarak bilinen sıcaklığın artması olayına cemre denir. Cemre'nin birer hafta arayla havaya, suya ve toprağa düştüğüne inanılır. Üç tane olan cemrenin birincisi havaya (19-20 Şubat), ikincisi suya (26-27 Şubat) ve üçüncüsü de (5-6 Mart) toprağa düşer.
Bilimsel Açıdan Cemre Düşmesi
Kış mevsiminin sona erdiği, baharın başlangıcına denk gelen bu dönemde, özellikle güneş radyasyonu yer radyasyonundan biraz daha fazla olduğu için, ortamda bir sıcaklık artışı meydana gelir. Bu sıcaklık artışı, halk kültüründe cemre düşmesi olarak bilinen olaya karşılık gelmektedir” dedi.
İlgili 28 soru bulundu
Türk Dil Kurumu'na göre cemre, 'Şubat ayında birer hafta arayla havada, suda ve toprakta oluştuğu sanılan sıcaklık yükselişi' demektir. Cemrenin her yıl şubat ayı sonunda başlayan takvime göre önce havaya, sonra suya, son olarak da toprağa düştüğü kabul ediliyor.
Cemre, kış mevsiminin başlangıcının öncüsü olarak görülür. İlk cemre yağmurları, kendine özgü sert ve buzlu bir yağmurla birlikte gelir. Bu yağmur, kar ile değişiyor. Cemrenin düşmesiyle birlikte hava soğuyor ve kar yağmaya başlıyor.
Türk ve Altay halk kültüründe ve mitolojisinde İmre (İmere veya Emire) adı verilen cinin neden olduğuna inanılır. İlkbaharda görünüp titrek ışıklar saçarak göğe yükselir. Sonra buzların üzerine düşerek onları eritir. Oradan da yere girer.
Güneş ışınlarının yeryüzüne düşerek doğayla temas etmesini temsil eden ve üç farklı türü olan cemrenin her birinin yedi gün arayla düştüğüne inanılır. İlk önce havaya, ardından suya ve son olarak toprağa düşen cemreler sayesinde hava, su ve toprak yavaş yavaş ilkbaharın etkisiyle ısınmaya başlar.
KALBE DÜŞEN CEMRE
O aşkın kor ateşidir. Gönle düşen cemre önce maddi aşkla başlar ve çoğunlukla ilahi aşkla devam eder. Kalbe düşen CEMRE ölene kadar unutulmaz. Nefes aldıkça onun sıcaklığını hissedersiniz.
Arapça kökenli bir kelime olan Cemre Kuran-ı Kerim'de yer almamaktadır. Arapça kökenli olan Cemre kelimesinin ilk anlamı kor durumunda yanan ateş olarak bilinmektedir.
Halk arasında ise sıcaklığın artması olarak bilinir. Cemrenin ilkbahar başlamadan hemen önce 7 gün arayla havaya, suya ve toprağa sırasıyla düştüğüne inanılır. Bu düşen cemreler sayesinde hava, su ve toprak ısınır. Halk arasında cemre düşmesiyle birlikte Hıdırellez ve nevruz kutlamaları başlamaktadır.
Eski zeamet sahiplerine göre ise cemre, şubatta birer hafta ara ile semadan havaya, suya, toprağa düşen üç böcektir ve hararet de bunlardan etrafa yayılmaktadır.
Emire baharın gelişini temsil eder. Bulgarlarda Zemire olarak yer alır. Anadolu Türkçesindeki Arapçadan gelme Cemre sözcüğünün aslında bu adın benzetme yoluyla değişmiş hali olduğu söylenebilir. İlk cemre havaya ve yedişer gün arayla da suya ve toprağa düşer.
Kaynaklarda, bu uygulamanın Hazreti İbrahim'in sünnetine dayandığı ve sembolik olarak şeytanın taşlandığına vurgu yapılıyor. "Şeytan Taşlama” olarak adlandırılan bu atışlar, İbrahim Peygamber'in şeytanı taşlamasının hatırasını yaşatmayı ve şeytana karşı bir tür tepki ve direnmeyi temsil ediyor.
Birini karalamak, kötü bir işe bulaşmış gibi göstermek ya da kişiye iftira atmak şeklinde ifade edilmektedir. Eğer biri haksızlığa düşer ise bunu anlatmak için çamur atmak deyimi kullanılır. Herhangi bir kişiye karşı haksızlık durumları olduğu zaman bu durum çamur atmak deyimi üzerinden anlatılır.
Cemre her düştüğü yeri ısıtmaya başlar ve toprağa düştükten sonra bahar gelmeye başlar. Türk ve Altay halk kültüründe ve mitolojisinde İmre (İmere veya Emire) adı verilen cinin neden olduğuna inanılır. İlkbaharda görünüp titrek ışıklar saçarak göğe yükselir.
Dördüncü Cemre Kitap Açıklaması
dünya daldığı kış uykusundan uyanmaya başlar. Sonra ikinci cemre suya düşer, ılık ılık esmeye başlar meltemler, yavaş yavaş toprağın kalbine işler her su damlası ve en nihayetinde üçüncü cemre toprağa düşer, işte o zaman doğanın uyanışı tamamlanmış olur.
Cemre düşmesi halk dilinde doğanın uyanışı ve canlanması anlamına gelmektedir. Bu durum baharın başlangıcı olarak kabul edilir. Yüzyıllardır, özellikle tarımla uğraşan halkın, hava olaylarına göre günlük yaşamlarını planladıkları bir halk takvimidir.
Cemre ismi Kur'an-ı Kerim'de geçmemektedir ve Cemre ismini koymak caizdir. CEMRE İSMİNDE KAÇ KİŞİ VAR? Türkiye'de Cemre ismini kullanan 35.687 kişi bulunmaktadır. İstanbul'da Cemre ismini kullanan 6.779 kişi bulunmaktadır.
Cebr, baskı, şiddet ve zorlama manasına gelirken cebren de karşı tarafın rızası ve isteği olmadan, zor kullanarak demektir. Bu kelime, günlük hayatta sıklıkla kullandığımız birçok tamlamanın ve kalıp ifadenin içinde de yer alır. Örneğin cebren ve hile ile hem zorlayarak hem de kandırarak anlamına gelir.
Gazeteci Birsen Altuntaş'ın haberinde, oyuncunun hikayesi bittiği için dizi kadrosunda ayrılacağı yer almıştı. Kaya, Mahkum dizisinin 17. bölümde bıçaklandı. Ağır yaralı olan Cemre hayatını kaybetti. Böylelikle Seray Kaya dizi kadrosunda ayrılmış oldu.
Her yıl 20 Şubat tarihinden başlayarak birer hafta arayla havaya, suya ve toprağa düştüğüne inanılan cemrenin ilki 19-20 Şubat'ta havaya, ikincisi 27 Şubat'ta suya, üçüncü ve son cemre de 6 Mart 2023 günü toprağa düşecek.
Türk Dil Kurumu'na göre cemre, 'Şubat ayında birer hafta arayla havada, suda ve toprakta oluştuğu sanılan sıcaklık yükselişi' demektir. Cemrenin her yıl şubat ayı sonunda başlayan takvime göre önce havaya, sonra suya, son olarak da toprağa düştüğü kabul ediliyor.
Soğuk kış aylarının ardından baharın gelişini müjdeleyen cemre birer hafta arayla havaya, suya ve toprağa düşecek. Sıcaklık' ve 'sıcaklığın yükselişi' anlamlarında kullanılan cemrenin birincisi havaya, ikincisi ise suya düşmüştü.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri