(2020 sonu). İlin yüzölçümü 8.678 km2'dir. İlde km2'ye 29 kişi düşmektedir. 1989 yılında Orta Anadolu'nun gelişmesi maksadıyla alınan kararla Konya ilinden ayrılarak il olmuştur.
Karaman İç Anadolu bölgesinin güneyinde yer alır. Kuzeyinde Konya, güneyinde Mersin doğusunda Ereğli, güneydoğusunda Silifke, batısında Antalya yer alır. Toplam Merkeze bağlı 5 ilçesi vardır. Bunlar Ayrancı, Başyayla, Ermenek, Kazımkarabekir ve Sarıveliler'dir.
Karaman, 1989 yılında Orta Anadolu'nun gelişmesi projesi kapsamında alınan karara bağlı olarak Konya'dan ayrıldı ve il statüsüne geçti.
Karaman, Türkiye'nin İç Anadolu Bölgesi'nde yer alan Karaman ilinin merkezi olan şehirdir.
Karaman da yayla ve şelaleler bulunmaktadır. Karaman'ın ilçeleri şunlardır; Merkez ilçesi, Kazımkarabekir ilçesi, Ayrancı ilçesi, Ermenek ilçesi, Başyayla ilçesi ve Sarıveliler ilçesidir. Karaman ilinde 11 tane belediye bulunmaktadır.
İlgili 31 soru bulundu
- Bisküvi, çikolata, gofret, bulgur, un ve Taşkale halısı almadan, - Karaman'ın meşhur elmasını yemeden, - Karaman'ın koyununu görmeden, dönmeyin... Karamanın meşhur şeyleri; Karamanın Koyunu, Hatuniye Medresesi, Yerköprü Şelalesi, Karaman Koyunu, Türkiyenin Bisküvi Üretim Merkezi, Karaman Elması..
İç Anadolu Bölgesi'nde yer alan ve 251.000 nüfusa sahip Karaman; binlerce yıllık yeraltı şehirleri, volkanik kayalara oyulmuş büyüleyici mağaraları, doğal güzellikleriyle Anadolu'nun tarih ve kültür bakımından en zengin şehirleri arasında.
Karamanlılar, Türkiye'de yaşamış, günümüzde başta Yunanistan olmak üzere farklı ülkelere göç etmiş Ortodoks bir Türk veya Rum halkıdır.
1989 yılında Karaman'ın İl olması ile Ayrancı İlçesi Karaman 'a bağlanmıştır. İlçenin Merkez Belediyesi ve 22 köy bulunmaktadır. Nufusu : İlçe Merkez Belediye dahilinde 22 köy bulunmaktadır. Yapılan son nüfus sayımında İlçe Merkezinin 2.317 çevre köyleri ile birlikte 8.157 nüfusu bulunmaktadır.
Vali Tapsız yayınladığı kutlama mesajında; “Köklü tarihi geçmişi olan, ilim ve kültür merkezi olan Karaman, 21 Haziran 1989 tarihinde Resmi Gazete 'de yayınlanan 3578 sayılı Kanun ile Türkiye Cumhuriyet'inin 70. ili olmuştur.
Karaman ilinin ilçeleri, Karaman (il merkezi)
Konya Karaman arası yol mesafesi D715 karayolu üzerinden 110 kilometredir, bu yol yaklaşık olarak 1 buçuk saat sürmektedir.
Karaman'a bağlı 6 ilçe, 5 belde ve 158 köy bulunmaktadır.
Özet: Karamanlılar, 20. yüzyılın ilk çeyreğine kadar yoğun olarak Orta ve güney Anadolu'da yaşayan Hıristiyan Türklerdir.
Karamanlıları Rumca konuşan diğer Ortodoks Hristiyanlardan ayıran en önemli unsur, Karamanlıların Türkçe konuşmaları ve Türkçeyi Yunan alfabesiyle yazmaları idi.
"Orta Anadolu'nun güneyinde yaşamış olan bu Türkmen beyliğinin Oğuzlar'ın Afşar boyuna mensup olduklarına inanılmaktadır. Karaman aşireti XII. yüzyılda Aral gölü doğusundaki Maveraünnehir bölgesinde yaşıyordu.
Bundan hareketle Karaman'ın merkez ilçesi hem en büyük yüzölçümüne sahip ilçesi hem de en kalabalık nüfuslu ilçesiyken Başyayla ilçesi hem nüfusu en az olan ilçesi hem de yüzölçümü en küçük olan ilçesidir.
2022 yılı Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemine göre Karaman'ın nüfusu 260.838 kişi olup 85.279.553 olan Türkiye nüfusunun %0,3'ünü oluşturmaktadır. İller bazında kıyaslama yapıldığında Karaman nüfus bakımından Türkiye'de 67.sıradadır. Karaman'da kilometrekare başına düşen kişi sayısı ise 30'dur.
1989 yılında Orta Anadolu'nun gelişmesi maksadıyla alınan kararla Konya ilinden ayrılarak il olmuştur. Karaman'ın merkez, Ayrancı, Kazımkarabekir ilçelerinde Akdeniz iklimine benzer karasal iklim; Ermenek, Başyayla, Sarıveliler ilçelerinde Akdeniz iklimi görülür.
Şehir Klasik dönemlerde LARENDE olarak bilinir. 1256'da Karamanoğulları devletinin başkenti olan Larende, Cumhuriyetin ilanından sonra Konya iline bağlı olarak KARAMAN adını almıştır.
Karaman 37.11 kuzey enlemleri, 33.15 doğu boylamları arasında İç Anadolu bölgesinin güneyinde yer alır.
Bunun yanı sıra çevresinde yakın olduğu büyükşehirler de Karaman'ın kıymetli bir il haline gelmesini sağlamıştır. Karaman yüzölçümü bakımından küçük bir şehir olduğu için Türkiye'nin en uygun fiyatlı şehirlerinden biridir. Şehirdeki yaşam maliyeti büyük şehirlere göre oldukça düşüktür.
Karaman İç Anadolu Bölgesi'nin güneyinde Akdeniz Bölgesi'nin kuzeyinde rakımı 1039 metre olan, dağlık ve sönmüş volkana sahip bir ildir. Karaman'da üç tane diri hat bulunur bunlarda düşük risklidir. Çevre illerde deprem olduğunda Karaman'dan da hissedilir.
Karaman şehir olarak pahalı değil. Her öğrencinin gidebileceği mekanlar bulunuyor. Şehirde eğlence mekanları yok. Kafe ve çay bahçesi tarzı mekanlar çoğunlukta.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri