Genişletme işlemi, aparey tipine gore 10-15 gün veya 3-6 ay sürebilir. Genişletme tamamlandıktan sonra, pekiştirme amacıyla aynı veya benzeri bir aparey 3 ay ağızda tutulmaktadır. Genişletmeyi takiben tedavi planına uygun olarak ortodontik tedaviye devam edilir.
Ağız İçi Sabit Aparey Kullanım Süresi
Kişinin çene ve diş yapısı tedavinin gidişatını belirleyen en büyük etmendir. Genellikle ağız içi apareyler 1 – 2,5 sene kullanılır ancak bu süre uzayabilmektedir.
Ortodontik aparey (damaklık) ne kadar süre ile kullanılır? Genellikle bu tip apareylerin düzenli kullanımı ile 6-8 ayda gerekli düzelme elde edilir.
Aparat kullanımı genellikle birkaç ay ile birkaç yıl arasında değişebilir ve tedavi süresi kişinin diş ve çene yapısına ve gerilik seviyesine bağlıdır. Aparatın kullanımı sırasında, kişinin dişleri ve çene kemikleri haftada birkaç kez değişebilen bir gerilme kuvvetine maruz kalır.
Özellikle alt ve üst çenenin konumlarıyla ilgili sorunlar, çocuğun büyüme potansiyeli kullanılarak düzeltildiği için, 7-8 yaşlar civarında tedaviye başlanır ve 11-12 yaşlar sırasında da tedavi bitirilir.
İlgili 41 soru bulundu
Çene genişletme aparatı, diş hekimleri tarafından kullanılan bir ortodontik cihazdır. Ağız içerisinde üst ve alt çenedeki dişlerin arasındaki mesafeyi arttırmak ve çeneyi genişletmek amacıyla kullanılır. Bu cihaz, çene kemiklerinin gelişimi sırasında kullanılırsa daha etkili sonuçlar verir.
Alt çenede büyüme, zamanlama yönünden üst çenedeki büyüme ile paralel olmakla birlikte alt çe- nede sagital yön büyümesi üst çeneden daha fazla ol- maktadır. Alt çenede büyüme kızlarda mensturasyonu takiben 2-3 yılda (14-15 yaş) erkeklerde ise ortalama 18 yaşında tamamlanmaktadır20.
Genişletme işlemi, aparey tipine gore 10-15 gün veya 3-6 ay sürebilir. Genişletme tamamlandıktan sonra, pekiştirme amacıyla aynı veya benzeri bir aparey 3 ay ağızda tutulmaktadır. Genişletmeyi takiben tedavi planına uygun olarak ortodontik tedaviye devam edilir.
Çene Geriliği Egzersizle Düzelir Mi? Öncelikle çenenin geriliği, çoğu durumda egzersizlerle tamamen düzeltilemez. Ancak bazı egzersizler, semptomları hafifletmek ve çenenin hareketliliğini artırmak için yararlı olacaktır.
Alt çene gelişim geriliği istenmeyen birçok durumun oluşmasına sebep olur. Çoğu hasta ya da velisi estetik görünüş bozukluğu nedeniyle kliniklerimize tedavi amacıyla başvurmaktadır. Ancak alt çene geriliği estetik dışında konuşma ve çiğneme fonksiyonunda bozukluklara da yol açmaktadır.
Pekiştirme apareyleri dişlerinizi yeni pozisyonlarında tutmaya çalışan küçük apareylerdir. Çünkü tedaviniz yeni bittiği zaman dişlerinizin etrafındaki kemik olgunlaşmamıştır ve pekiştirme apareyi takılmazsa hareket edebilirler.
Apareylerin temizliği için ayrı bir diş fırçası kullanılmalıdır. Apareyleri dişlerimizi fırçalarken sabah ve akşam olmak üzere günde en az 2 kere sabunlu su ile fırçalamayı öneriyoruz. Apareyler diş macunu ile fırçalanmamalıdır. Apareylerin temizliğinde, özel temizleme tabletleri de kullanılabilir.
Ne Kadar Süre Kullanılmalı? Gece plağı kullanım süresi kişiden kişiye değişmektedir. Ancak genel olarak 6 ay ile 3 yıl arasında kullanılabilmektedir.
Hastanın takıp çıkarabildiği “aparey” adı verilen damaklıklar, çene darlıklarını ve diş yamukluklarını gidermek için kullanılır. Uyurken ve günün belli saatlerinde kullanılan, hastanın gereksinimine göre yapılmış değişik tipteki damaklıklar alışma sürecinden sonra rahatlıkla takılıp çıkarılabilir.
Dişin dış yüzeyine ya da iç yüzeyine yerleştirilen sabit apareyler, dil hareketlerini kısıtlamamakta ve konuşmayı olumsuz yönde etkilememektedirler. Ortodontik kuvvetin dişe iletilmesini sağlayan ağız içi sabit apareyler her yaştan kişide rahatlıkla kullanılabilmektedir.
Çene iskeletinde problemlerin olması veya dişlerin yapılarının bozulması gibi durumlarda; SSK ile diş teli yaptırmak mümkündür ve devlet hastaneleri tedavi masraflarını karşılamaktadırlar.
Alt çene darlığı ameliyatsız şekilde hastalar yaklaşık 9 yaşına gelene kadar hareketli aygıtlar kullanılarak tedavi edilebilir. 9 yaştan sonra ise büyüme gelişiminin tamamen durmasının ardından ameliyat ile genişletme yapılabilir.
Ağzınız kapalıyken dişleriniz tam olarak üst üste gelmelidir. Bununla birlikte, çok az insan böyle ideal dişlere sahiptir, ilgili istatistiklere göre sadece yirmide biri. Çoğu insan için ya tek tek dişler yanlıştır ya da tüm çene yanlış hizalanmıştır.
Çene tedavisinin yanı sıra dişlerinde bozukluk yaşayan hastalarda belirli bir yaş sınırlaması olmamaktadır. Diş bozukluğunu tedavi ettirmek isteyen veya diş teli kullanmak isteyen her yaştaki hastalar bu tedaviye başvurabilirler.
Bu kişilerde çeşitli aygıtlarla dişlerdeki düzensizliği gidermek ve hastanın alt ve üst çenesinin olması gerektiği gibi birleşmesini sağlamak mümkün olabilir. Ortodontik tedaviler sırasında kullanılan bu aygıtların tümüne aparey adı verilir. Ortodontik tedavide kullanılan farklı apareyler mevcuttur.
Çene yapısındaki bozukluk, çiğneme ve konuşmada bozukluk yaratır! Birçok kişi çiğneme ve konuşma esnasında sorun yaşadığı halde, bu duruma neden olan faktörleri bilmez. Halbuki; yaşanan bu sorunların nedeni çoğu zaman çene bozukluklarıdır.
Bu konuda en ideal dönem 7-8 yaşlarıdır. Bu yaşlarda tespit edilemeyen bazı çarpıklıklar, çene yapısı artık oturmaya başladığı için çenenin sağlıklı ve güzel gelişimini etkiler. Dişlerdeki çapraşıklıklar ve dengesizlikler bu yaşlarda daha kolay tedavi edilebilir.
Eğer hasta 9 yaşından küçükse hareketli aygıtlar kullanılarak alt çene eğriliği tedavi edilebilmektedir. 9 yaşını geçen hastaların tedavisi ise büyüme gelişimim tamamlanmasına kadar beklenir, akabinde ameliyat ile yapılır.
Alt çene geriliği tedavi yöntemleri çocuklarda ve yetişkinlerde tamamen farklıdır. Çocuklarda alt çene geriliği tedavisine genellikle 11 ile 13 yaşlarında başlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri