Çene kistleri çene kemiğinin içerisinde oluşan kistlerdir. Diş kisti ve diş eti kistleri, diş eti ve ağız içerisinde yumuşak doku içerisinde oluşan kistlerdir. Yumuşak doku kistleri, çene kistlerine göre daha selim lezyonlardır. Genellikle hasta tarafından klinik olarak fark edildikleri için tedavi edilirler.
Normal çene kistinin asıl nedeni, ağız içerisinde yumuşak dokuların zarar görmesi ya da dişlerdeki herhangi bir sorunun oluşmasıdır. Kistler hem iyi huylu hem de kötü huylu olabilirler. Çene kisti içinde bu durum söz konusudur. İlk başlarda iyi huylu olan kistler zamanla kötü huylu bir kiste de dönüşebilir.
Çene tümörleri genellikle belirti göstermediği için çoğunlukla çene röntgenlerinde tesadüfen fark edilmektedir. Klinik, radyografik ve histopatolojik bulgular birlikte değerlendirilerek teşhis koyulmaktadır. Hem tümörlerin hem de kistlerin tedavisinde tek seçenek cerrahidir.
Ağızda ve çenede meydana gelebilecek üç tür oluşum bulunur. Kistler, vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkabilen ve içinde sıvı veya katı materyaller bulunan şişliklerdir. Çoğu çene kisti, başlangıçta dişlerin gelişiminde rol oynayan hücreler nedeniyle ortaya çıkar.
İlgili 36 soru bulundu
Çenedeki şişlik direkt olarak fiziksel temasın yani travma etkenlerinin sonucu olarak görülebilir. Çeneye çok şiddetli bir hasar alınması akabinde şişlik, kanama gibi sonuçlar baş gösterebilir. Özellikle küçük çocuklarda oyun oynarken, bisiklet kullanırken düşme durumlarında sık rastlanmaktadır.
Genelde 1 cm çapına kadar olanlar normal kabul edilebilir. Daha büyükler mutlaka yakından takip edilmelidir. Boyunda çene altında, kulak ön ve arkasında, boyun orta hattı ve yanlarında, boyundaki en büyük kasın üst, orta ve altında gruplaşırlar.
Bu rahatsızlık ağzınızın içinde herhangi bir yerde gelişebileceğinden, çenenizde de ortaya çıkabilir. Çene kanseri, maksilla olarak bilinen üst çenede veya mandibula olarak bilinen alt çenede ortaya çıkabilir.
Ağız kanserinde teşhis süreci fiziksel muayene ile başlar. Semptomlar olsun veya olmasın, diş hekimi rutin bir kontrol sırasında ağızda anormal bir doku değişikliğini fark eder, herhangi bir yumru veya kitle hissedebilir. Lezyonun direkt muayenesi veya küçük bir biyopsi teşhisi koydurabilir.
Çene kemiği iltihabı, çoğunlukla ağır yaralar sonucu meydana gelir. Ağrı, kas spazmı ve ateş, çene kemiği iltihabı belirtileridir. Erken teşhis, hastaların tedavisinde önemli rol oynar. İltihap, oluşum süresine göre akut, subakut ya da kronik olarak adlandırılır.
Çeneden Çıkan Kist İçin Hangi Doktora Gitmeliyim? diye düşünen kişilerin çene cerrahisine gitmeleri gerekir.
Ağrı veya şişliğe sebep olarak hasta tarafından farkedilir veya hiç farkedilmeden oldukça büyük boyutlara ulaşabilir. Çene kistinin bulunduğu bölgeye ve büyüklüğüne göre tedavi yöntemleri farklılıklar gösterse de ağız ve diş cerrahları tarafından alınmaları gerekir.
Çoğu kist hiç belirti vermeyebilir. Bazı kistlerde hareketle artan ağrı görülebilir.Bazı kistler ise kendi etrafında dönerek (torsiyon),şiddetli karın ağrısına yol açabilir.Karın içine kanama, kist torsiyonu ya da kistin patlaması sonucu, bazen şiddetli ağrı ile başvuran hastalarda,acil cerrahi tedavi gerekebilir.
Çene kistleri, içi sıvı veya yarı sıvı materyal ile dolu, zar veya kapsül ile çevrili patolojik yani hastalıklı kabul edilen, yapısal olarak balona benzeyen boşluklardır. Oluştukları yerde genişleyerek sürekli büyümeye devam ederler.
"Milia" adı da verilen ciltteki yağ bezeleri yüzün kusursuz ve pürüzsüz görünmesine engel oluyor. Özellikle göz çevresinde ve çenede yoğunlaşan yağ bezeleri aslında sağlığımız açısından tehlikeli olmasa da estetik olarak olumsuz bir etki bırakıyor.
Vücudumuzda herhangi bir yerde çıkabilen kistler çene bölgesinde de çıkabilir. Özellikle ağız içinde sıklıkla karşılaşır ve patolojik bir etken olma ihtimali yüksektir. Çene kistleri kök ucu kisti, dentigeröz kistler ve nazopalatin kistler olmak üzere üç grupta incelenir. Her biri de nadir olarak görülür.
Bu bağlamda çeneler bölgesinde en sık görülen kistler dişlere bağlı oluşan kistlerdir. Kistler kanser değildir. Tekrarlayabilen tipleri olması nedeni ile patolojik değerlendirme mutlaka yapılmalıdır.
Çene Tümörü İçin Hangi Doktora Gitmeliyim, diye düşünen kişilerin tedavisi en güzel şekilde çene cerrahisi tarafından yapılır.
Vücuttaki tümörlerin yaklaşık %2-3'ü baş-boyun bölgesinde görülüyor. Bu bölgedeki tümörlerin %3'ü tükürük bezlerinden kaynaklanıyor ve erken evrede fark edilebildikleri için cerrahi olarak tedavi edilebiliyor. Kitleler genellikle kulak önü veya çene altında şişlikler olarak kendini gösteriyor.
Çene eklemi rahatsızlığı, alt çeneyle üst çeneyi birbirine bağlayan çene eklemi ve bunu çevreleyen dokular arasındaki uyumun ani bir etkiyle ya da zaman içerisinde bozulmasıdır. Tedavi edilmediği takdirde çenenin kilitlenmesine kadar gidebilen ciddi semptomlar gözlenebilir.
Derinin altındaki sert bir kitle mutlaka kanseri belirtmez. Enfeksiyonlar, tıkanmış bezler ve hormonal değişiklikler, cilt altında kanserli olmayan kitlelere veya şişliklere neden olabilir. Kişinin kendisi bir kitleyi çıkarmaya çalışmamalıdır. Bunu yapmak enfeksiyona veya kitlelerin büyümesine neden olabilir.
Çene altı ve boyunda oluşan şişmeler, solunum yolunda meydana gelen enfeksiyonlar ile ortaya çıktığı için antibiyotikle tedavi edilmesi gereken bir durumdur.
Lenfoma durumunda, lenf kanserinin yaygın semptomları arasında boyun, koltuk altı ya da kasıklar da lenf düğümleri şişmesi olur ve genellikle ateş veya açıklanamayan kilo kaybı ve gece terlemeleri lenf kanseri belirtileri arasında yer alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri