A ve C vitaminleri açısından zengin olan, kanın pıhtılaşmasını destekleyen manganez içinde bir kaynak olan cennet hurması, kalp sağlığını korumaya, iltihabı azaltmaya, göz sağlığını desteklemeye ve sindirim sistemini düzenlemeye yardım eder.
Cennet hurmasında bulunan antioksidanlar, oksidatif strese karşı koyarak hücre hasarını yavaşlatmaya önlemeye destek olur. Oksidatif stres diyabet, kanser, kalp hastalığı gibi kronik hastalıklarla ilişkilendirilir. Antioksidan bakımından zengin cennet hurması tüketmek bu hastalıkların riskini azaltmaya yardımcıdır.
Cennet hurması, güçlü bir antioksidan olan C vitamini bakımından zengin bir meyvedir. C vitamini, serbest radikallerin hücrelere verdiği hasarı önlemeye ve vücuttaki iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olur.
Vücudun ihtiyacı olan C vitamininin büyük çoğunluğunu karşılar. Önemli bir C vitamini deposu olan Trabzon hurması vücudun savunma mekanizmasını güçlendirir. Enfeksiyonlara karşı vücudu korurken, enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı olur.
Trabzon Hurması Hangi Hastalıklara İyi Gelir? Trabzon hurması, yüksek tansiyonu dengede tutar ve bireylerin rahatlamasını sağlamaktadır. Zengin bir C vitamini kaynağı içerdiğinden dolayı bağışıklık sistemini güçlendirir ve düzenli tüketildiği zaman etkisi git gide çoğalır.
İlgili 31 soru bulundu
A ve C vitaminleri açısından zengin olan, kanın pıhtılaşmasını destekleyen manganez içinde bir kaynak olan cennet hurması, kalp sağlığını korumaya, iltihabı azaltmaya, göz sağlığını desteklemeye ve sindirim sistemini düzenlemeye yardım eder.
Cennet hurması, kabuğuyla birlikte yenilen meyvelerden biridir. Ancak meyve olgunlaştığında kabuğu sertleşir ve yenmesi zorlaşır. Cennet hurmasını kabuğunu soymak istiyorsanız, sıcak suya daldırıp çıkartın. Ardından maşa yardımıyla kabuğunu soyabilirsiniz.
Yorgunluk ve stresi azaltan Trabzon hurmasının günde en fazla iki tane tüketilmesini tavsiye eden Uysal, zaman zaman bu meyvenin çok fazla tüketilmesine bağlı sağlık sorunları nedeniyle hastaneye başvuranlar olduğunu ifade etti.
Böyle yüksek bir oranda şekere sahip olduğu için de meyvenin açken yenmemesi tavsiye ediliyor. Bunun sebebi de tabii ki yine kan şekerinin hızlı yükselmesine neden olması.
"Trabzon hurmasının uzun süre ve çok miktarda yenilmesi halinde mide içinde zamanla birikerek sindirilemeyen kitleler oluşturabilir. Özellikle şeker hastaları ve daha önce mide ameliyatı olan hastalarda bu durumla daha sıklıkla karşılaşılabilir.
Cennet hurması tip bakımından domatesi andırmaktadır. Genellikle Batı'da Fuyu adıyla satılmaktadır. Çiğ olarak yenebilen hurma, kısa bir süreliğine sıcak suda bekletilerek de tüketilebilir.
Hurma çekirdeği antioksidan açısından oldukça zengindir. Hurma çekirdeğinin sağlığa pek çok yararı bulunmaktadır. Özellikle de ciltteki hasarlara karşı koruyucu bir etki bırakır. İçeriğinde bulunan antioksidan sayesinde hurma çekirdeği cildi de onarır.
Ramazan'a özel lezzetler arasında yer alan hurmanın böbrek hastaları tarafından dikkatli tüketilmesi gerekiyor. Hurmanın içinde yüksek oranda yer alan potasyumun fazlalığı böbrek hastalıklarında ani kalp durmalarına neden olarak hayati tehlikeye yol açabiliyor.
Cennet elması, cennet hurması, taze hurma olarak bilinen Trabzon hurması hem çok lezzetli hem de kilo vermeye yardımcı bir meyvedir.
Cennet hurması içinde bulunan antioksidanlar, serbest radikallere karşı koruyucu süpürücü olarak işlev görürler, enfeksiyonlara ve zararlı hastalıklara karşı direnç geliştirir. Cennet hurması kabuğu, yaşlanma ile bağlantılı hasarlardan koruyan fitokimyasallar içerir.
Cennet hurmasının kalori değerleri: 100 gram cennet hurması: 73 kalori. 1 adet orta (80 g) cennet hurması: 58 kalori. 1 adet Trabzon cennet hurması: 118 kalori.
Trabzon (cennet) hurmasının zararları
Bu nedenle cennet hurmasını da tıpkı diğer her şey gibi ölçülü yemek gerekiyor. Ülser, gastrit, reflü gibi mide sorunları yaşayanların ve şeker hastalarının da doktorlarına danışmadan Trabzon hurması yememesi gerekiyor.
Trabzon Hurması Neden Ağzı Uyuşturur? Hurma cinsleri tatlı ve buruk şeklinde ikiye ayrılabilir. Trabzon hurmasının en güçlü içeriği olan tanen, olgunlaşmamış tüm hurmalarda mevcuttur. Bu sebeple olgunlaşmamış trabzon hurması tüketirken, ağız burkan bir tat alırız.
Antakya ve Hatay yöresinde yetiştirilen Fuyu çeşidi ise sertken tüketilen ve çikolatalı hurma da denilen türüdür. Trabzon hurmasının Fuyu çeşidinin sertken yenmesi önerilir.
Az miktarda tüketmek şartıyla diyabeti olanlar hurmandan yararlanabilirler. Diyabetikler aldıkları karbonhidrat miktarını azalttıklarından enerji düzeylerinde gün içinde düşme yaşanabilir. Hurma kana yavaş karışan doğal şeker içeriğiyle enerji depolarını doldurmada ve kan şekerini dengelemede yardımcı olabilir.
İşte, cennet hurması nasıl dondurulur: Hurma, tek başına veya unlu mamullerde yiyebileceğiniz tatlı, lezzetli bir ikramdır. Çok fazla hurmanız varsa ve ziyan olmasını istemiyorsanız, hazır olana kadar birkaç ay dondurucuda saklayabilirsiniz.
Mis gibi cennet hurması kurularını hazırladık, sıra geldi onları doğru şekilde muhafaza etmeye, tüm yıl boyunca bozulmadan saklamaya. Cennet hurması kurusu da diğer tüm kurutulmuş doğal meyveler gibi nem olmayan, olabildiğince kuru, serin ve doğrudan güneş ışığı almayan alanlarda saklanmalı.
Hava sıcaklığının 7 derecenin altına indiği zamanlarda ağaçlar kendisini korumaya alarak meyvelere besin elementlerini göndermemektedir. Bu yüzdende meyveler dökülür. Bu sebeple ihtiyaç duyulan besinler yaparak gübrelemesi yapılarak meyve dökümü önlenebilir.
Kabuğu ince, içyapısı jöle kıvamında olan bu meyvenin açılan çekirdeklerinin içinde kaşık, çatal ya da bıçağı andıran minik bir görüntü karşılar bizi. Bunu bilen insanlar, bu şekillerin anlamlarından kışın nasıl geçeceğiyle ilgili tahmin yürütür. Çatal, kışın daha hafif geçeceğini ve ılıman bir havayı işaret eder.
Cennet hurması, kendi çekirdekleri sayesinde yetişen bir ağaç türüdür. Meyvenin kendi çekirdekleri ayıklandıktan sonra, küçük bir yerde saksıya konularak çimlenmeye bırakılır. İlk aşamada saksının içine yerleştirilen temiz toprak, 15 dakika sulandırılır ve ardından çekirdekler toprağa gömülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri