Yeni düzenlemeye göre; yetişmiş veya yetiştirilmiş fidanları kesmek, sökmek, ekim sahalarını bozmak, yaş ağaçları boğmak, yaralamak, tepelerini veya dallarını kesmek veya koparmaya 369 ile 2 bin 978 TL arasında idari para cezası kesiliyor.
Madde 22- Meyvalı ağaç olması yanında kerestelik özelliklende bulunan ve yetiştirilmesi uzun zaman alan ceviz ve aşılı kestane ağaçlarının kesim zamanı 15 Kasım-15 Mart tarihleri arası olarak belirlenmiştir. Bu tarihler dışında kesim yapılmasına izin veril mez.
(1) Ceviz ve aşılı kestane ağaçlarının kesimine, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının il veya ilçe müdürlüğünden alınacak uygun görüş üzerine her yıl 15 Kasım-15 Mart tarihleri arasında izin verilir.
ve sakız ağacıdır. Bu ağaçların diplerine kimyasal. dökülmediği, yakılmadığı ve kesilmediği sürece.
İlgili 33 soru bulundu
Kadastro Müdürlüğü'ne tapu ve nüfus cüzdanı ile birlikte gidilerek ölçülü kroki alınır. Ölçülü kroki, ilgili teknik elemanın tarlaya giderek ölçü alması, sınırları işaretlemesi ile oluşturulur. Ölçülü kroki alınarak Orman işletmesine gidilir, Sorumlu Orman Bölge Şefi ağacın kesileceği alanı ziyaret ederek keşif yapar.
Orman ve meyve ağaçlarıdır. Yaygın ola- rak görüldüğü meyve ağaçları elma, ar- mut, erik, şeftali, kiraz, vişne, kayısı, dut, nar, asma, zeytin, kestane ve ceviz, orman ağaçları ise meşe ve iğne yapraklılardır.
Ağaç kesimini hızlıca Orman Yangın İhbar hattına (Alo 177) bildirebilirsiniz. Sonraki süreçte, kesimin izinsiz olup olmadığına ilişkin Orman Genel Müdürlüğü'ne ya da ilgili Orman Bölge Müdürlüğüne bilgi edinme başvurusunda bulunabilir, izinsiz kesim işleminde bulunanlar hakkında işlem yapılmasını isteyebilirsiniz.
Cevizde Ağaçlarının Budama Zamanı
Ağustos-Eylül aylarında budanan ağaçlar aynı yıl çok nadir yeni gelişim gösterirler.
' Ormanlardan izinsiz yaş ağaç kesenler bir haftadan üç aya kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Ceviz ağacı sülfür gazı salgılar. Havadaki diğer gazlardan daha ağır olduğu için dibe çöker ve cevizin altında oturanı sersemletir.
7 - Ağaç kesmek suç mudur? İster kamusal alanda olsun, ister özel mülkiyette gerekli durumlar oluşmadan ve izin alınmadan ağaç kesmek yasaktır.
6831 sayılı Kanunun 1 inci maddesi (D) bendi hükmüne göre, şehir mezarlıklarıyla kasaba ve köylerin hudutları içinde bulunan kadim mezarlıklardaki ağaç ve ağaçcıklarla örtülü yerler, orman sayılmamaktadır.
Orman sınırları dışında, kent içi alanlarda ağaç ve ağaççıkların kesilmesi 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu'nda düzenlenen suçlardan biridir. Suç, kanunda düzenlendiği şekli ile aslen mala zarar verme suçunun nitelikli halidir.
Komşunun ağacını izinsiz kesmek, nitelikli mala zarar verme suçunu oluşturur.
Tarım ve Orman BakanlığıAlo 174 İhbar ve Şikayet.
Gençleştirme de Ceviz ağacının budamaya karşı dayanma derecesi de göz önünde bulundurulur.Gençleştirme budamasında, ilk olarak kurumuş, sıklaşmış ve birbirine binmiş dallar kesilir. Geri kalan dallarda, kısaltma budaması yapılarak, ağacın tacı küçültülmüş ve yeniden kuvvetli sürgünlerin teşekkülü temin edilmiş olur.
Sulama :Yıllık sulama suyu ihtiyacı yağışlarla birlikte 1200- 1350 mm civarındadır. Sulama periyodu geç ilkbahardan başlayıp hasat sonuna kadar devam eder.
Ceviz ağaçlarının ömrü iyi bakıldıklarında 150 ile 400 yıl arasındadır.
184 Şikayet Edince Ne Olur? ALO 184'e yapılacak başvuru neticesinde bir aksaklığın tespiti halinde ilgili İl Sağlık Müdürlüğü veya Bakanlık nezdindeki ilgili Genel Müdürlük SABİM hattı tarafından konuyla ilgili bilgilendirilerek aksiyon alınması sağlanabilmektedir.
CEVAP : Bağlı bulunduğu ilin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne ve Jandarma'ya ihbarda bulunulur. SORU : Özel Çevre Koruma Bölgelerinde ve Doğal Sit alanlarındaki izinsiz ağaç kesimi durumunda yapılacak işlemler nelerdir? CEVAP : Bağlı bulunduğu ilin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne ihbarda bulunulur.
Madde 13- Devlet Ormanlarında her çeşit bitkinin; yaprak, çiçek, meyve, tohum, polen, kök, yumru ve soğanları ile mantar, kozalak, balzam, ur ve benzerlerini sökmek, kesmek ve toplamak için izin alınması zorunludur.
Hazine taşınmazları üzerinde kavak, kızılağaç, okaliptüs, badem, antepfıstığı, zeytin, ceviz, fıstıkçamı, kızılçam, sedir, göknar, ladin, akasya vb. türler üzerinde ağaçlandırma izni verilir. Ancak elma, armut, şeftali, incir ve benzeri meyve ağacı türlerine ağaçlandırma izni verilmemektedir.
10 dönümlük ceviz bahçesi getirisin bakacak olursak da, 6. yılda 14,000 TL ile başlayan yıllık getiri 12. yılın sonlarına doğru 200,000 TL civarlarına gelir. Bahçe 6. yılında para kazandırmaya başlar ve 12. yılında tüm yatırımın karşılığı alınmış olur.
Küçük odun parçaları ise hızlı yanar ancak daha kısa süre yanar. Kuru ağaçtan olmalı. Şömine odunu, kuru meşe, kestane, ceviz, akçaağaç, elma veya kayın ağaçlarından olmalıdır. Bu ağaçlar, şömine odunu olarak en uygun olanlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri