8- Emeklilik (yaşlılık) veya toptan ödeme nedeniyle: İşçi sosyal güvenlik kurumlarından emekli aylığına veya toptan ödemeye hak kazanacak şekilde işten ayrılıyorsa bu kod seçilir.
Emeklilik sebebiyle işten ayrılmak isteyen çalışanlar için işveren kod-8 ile çıkışını yapmak durumundadır. Emeklilik ile sözleşmenin feshini ifade eden Kod 8'de hem çalışanın kıdem tazminatı hakkı korunur hem de tekrar işe girmesinde kolaylık sağlar.
İş sözleşmesi belirli bir süre içeriyor ise, sürenin sona ermesiyle beraber sözleşme kendiliğinden sona ermiş olması halinde bu kod seçilecektir. SGK Çıkış Kodu 8 Nedir? Bu kod “Emeklilik (yaşlılık) veya toptan ödeme nedeniyle” tanımlanmıştır.
Burada bir yasal zorunluluk yok. Ancak çalışanlar e-devletteki çalışma hayatım bölümünden hizmet dökümlerini ve emekli olmaya hak kazandıklarına dair belgelerin çıkışlarını alıp dilekçelerine ekleyebilirler. Bu talebi alan işverenin KOD 8 ile çıkış işlemini yapıp SGK'ya bildirmesi gerekiyor.
EYT kapsamında emekli olanlar, 30 gün içinde aynı iş yerinde çalışmaya başlamaları halinde yüzde 5 oranında sosyal güvenlik destek primi indirimi hakkından yararlanabilecek. İşverenler, EYT kapsamındakilerin işten çıkartmada 8 numaralı kodu kullanacak.
İlgili 36 soru bulundu
Hak kaybı olmayacak. Mart ayında dilekçe veren EYT'liler, Nisan ayındaki Şeker Bayramı dolayısıyla bin 100 lira tutarındaki ikramiyeyi de alabilecekler.
İşverenler, EYT kapsamındakilerin işten çıkış işlemlerinde normal emeklilik prosedürlerini izleyecek. İşten çıkarmada 8 numaralı kod kullanılacak.
GİRİŞ İŞLEMLERİ ÖNEMLİ
Buna göre SGDP (Sosyal Güvenlik Destek Primi) 30 gün içinde aynı işyerine başvuran EYT'liler için daha az ödeniyor. Ancak tekrar SGDP ile işe giriş için Kod 8 ile çıkış yapılması gerekiyor.
Maaş bağlama işlemini tamamlayanlara birikmiş tutar ödemesi yapılıyor. Mevzuata göre mart ayında başvuranlar aslında 1 Nisan'dan itibaren emekli sayılıyor. Buna göre; EYT kapsamında SSK'dan emekli olanlar maaş farklarını 1 Nisan-17 Nisan, Bağ-Kur'lular ise 25 Nisan'a kadarki maaş farklarını birikmiş olarak alacaklar.
İşten Çıkış Kodu Neden Önemli? İşten çıkış kodu, çalışanın kıdem veya ihbar tazminatı, işsizlik maaşı gibi haklarını alabilmesi bakımından önemlidir. Örneğin 4 numaralı kod, işverenin haklı bir gerekçe olmadan çalışanı işten çıkarmasıdır.
Sözleşmenin feshedilmesindeki nedene uygun olarak SGK tarafından belirlenmiş olan çıkış kodu ile işten ayrılış bildirgesi verilir. İşçinin işten çıkış süreci bu koda uygun bir şekilde tamamlanmalıdır. İşten ayrılan işçinin çıkışını SGK'ya bildirmeyen işveren hakkında SGK tarafından cezai yaptırımlar uygulanır.
5000 Günden Emeklilik
Türkiye'de emeklilik şartları, 1999 yılında yapılan bir değişiklikle birlikte; yaş, prim günü ve sigortalılık süresi olmak üzere üç şarta bağlanmıştır.
Kendilerine ” EYT mağduru” diyen kişiler yaşlarından dolayı emekli olamıyor. Rakamlara bakıldığında ise Türkiye'de yaklaşık 5 milyon kişi EYT kapsamında olacak. En açık ifadeyle emeklilik sigortası girişi 8 Eylül 1999 tarihinden önce olan kişiler EYT kapsamında yer alıyor.
9 Eylül 1999 öncesinde sigorta girişi olması, 4/a (SSK) sigortalıları için kadınlarda 20 yıl, erkeklerde ise 25 yıllık sigortalılık süresi ve 5000-5975 arasında kademeli prim gün şartlarını taşıyan kişiler EYT'den faydalanabilecektir.
EYT'li için işveren 31 Mart günü işten çıkış bildirimi yapar, işçi aynı gün e-Devlet üzerinden emeklilik başvurusunda bulunur, tahsisi numarısını alır. İşveren 1 Nisan'dan geçerli olmak üzere “sosyal güvenlik primine tabi çalışan” olarak tekrar işe giriş bildirimi yapar.
Emekli aylığı yanlış bağlanan EYT'liler dilekçe ile başvurabilirler. SGK'nın hatasından dolayı emekli aylığı yanlış bağlananların herhangi bir hak kaybı söz konusu olmuyor. Hatalı işlem düzeltilerek, emeklilik dilekçesi verilen tarihten itibaren hesaplanan aylık farkı emekliye ödeniyor.
Ancak sonuçların ilk başvurusunun yapılmasının ardından 1 hafta-15 gün içinde açıklanması bekleniyor. Ayrıca emekliliğe hak kazananlar ilk maaşlarını başvuru dilekçesi verilip süreç sona erdikten sonraki ay başından itibaren alabilecekler.
Tahsis talep formu sigortalı bir bireyin vefat ettikten sonra 18 yaşından büyük hak sahiplerinin maaş, cenaze ve evlenme yardımı alma talepleri yapmak için teslim etmeleri gereken bir formdur.
Gelen evrakın "beklemede" olması, ilgili kurumun evrakı inceleme, değerlendirme ve gerektiğinde ek belge talep etme amacıyla bir süre beklemeye aldığını ifade eder.
Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) için yapılan düzenleme, 1 Mart 2023'te Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) kabul edilerek yasalaştı. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Mehmet Muş'un 12 Temmuz'da yaptığı açıklamaya göre EYT kapsamında 1,6 milyon vatandaşa emekli aylığı bağlandı.
Ancak 2023 yılında başvuran herkes bu yıl içindeki enflasyon artışlarından yararlanacak ve bu artışlar maaş hesaplamalarında kullanılacak. Şimdi ödenen farklar nereden kaynaklanıyor? Burada kök aylığı 6.000 TL olan bir EYT'li için 16 günlük hesap bu miktar üzerinden yapılıyor.
TBMM Genel Kurulu'nda milyonların beklediği Emeklilik Yaşa Takılanlar'a (EYT) ilişkin Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi iktidar ve muhalefetin 395 oyuyla kabul edilerek yasalaştı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri