Özellikle kapama ceviz bahçelerinde mantar ve bakterilere karşı mücadele eden üreticiler, ağaçlara yapraklarını döktükten sonra "bordo bulamacı" adı verilen, "göz taşı" ve kireç ile hazırlanan ve bakır iyonlarıyla karıştırılan koruyucu ilaç atıyor.
Bunun çok mantıklı bir sebebi var. Ağaçların fazla güneş ışığına maruz kalmasını ve kabuklarının yanmasının engellemek için gövdeleri beyaza boyanır. Şurada Paylaş! Beyazın yansıtıcı özelliği sayesinde ağaç aşırı ısınmadan korunur ve kabuğu çatlamaz.
Bitki için yararlı mikroorganizma, bakteri faaliyetlerini arttırır(Humus oluşumunu). Kirecin içindeki magnezyum ve diğer eser elementlerin(Zn,Mo gibi) bitki beslenmesine katkısı olur. Killi toprakların kırıntılı bir yapıya dönüştürülerek hava ve su gerginliğinin arttırılmasını temin eder.
Kireçleme bir de ağaçları güneş yanığından korumak için yapılıyor. Ağaçlar da güneşten yanabiliyorlar Bu arada odun dokudaki gözenekleri doldurarak kapattığı için, zararlıların yuvalanmasına da engel olur.
Bakır sülfat tek başına yakıcı bir madde olduğundan kireç ile karıştırılıp su ile seyretilerek kullanılır. Bu hem bitkilere zarar vermesini engeller, hem de ağaç gövdesindeki kalıcılığını arttırır. Uygulama zamanı ağaçlar uyanmadan, erken ilk bahardan itibaren meyve oluşumuna kadar devam eder.
İlgili 30 soru bulundu
Kasım-Aralık'ta yaprakların ¾'ü ya da tamamı döküldükten sonra % 2 dozda Bordo Bulamacı yapılır.
- Kireç 3-4 yılda bir defa Kasım- Aralık ayları arasındaki dönemde verilir.
Tebeşir kireci, tarımda kullanılan en yaygın kullanılan toprak asitliği iyileştiricilerinden biridir.
Toprağın verimliliğini kireçle artırmak!
Tarım kireci, asidik özellikli toprağı bazikleştirip toprak verimliliğini ve kalitesini artıran, ürünlerin topraktan fosfor alma oranını, su tutma özelliği ile kurak topraklarda ürün verimliliğini ve dolaylı olarak tarımdaki verimi artıran doğal bir toprak düzenleyicisidir.
Kireç Boya Nasıl Yapılır
Kovaya yarısına kadar kireç koyduktan sonra yarısı kadar su ilave edip, daha sonra bu karışıma yarım su bardağı zeytinyağı, bir avuç tuz ilave ederek iyice karıştırın. Daha sonra kireç boyama işlemine geçebilirsiniz.
Kireç badanası
Sönen kireç dinlendirilir. Badananın çıkmaması için içine % 3 oranında şap veya tuz konur. Badana yaparken birinci katın duvara iyice işlemesine dikkat edilir. İkinci ve üçüncü kat badanalar ilkinden biraz koyu olur.
Sönmüş kirecin başlıca uygulamaları
Bazen tarımda şu şekilde de kullanılır: toprak asit giderici, meyve ağaçlarını zararlılara karşı koruyan koruyucu formülasyon veya. gübre katkı maddesi.
Kıymetli arkadaşlar, bugün sizlere organik tarımda kirecin önemini anlattım, topraktaki kalsiyum eksikliğine bağlı domates, salatalık, kabak, ve biberdeki burun çürüklüğünün yegane çaresi kireçtir, kirecin aynı zamanda sıkı yani çok killi toprakları da yumuşatma özelliği vardır, iyi seyirler.
Ana gövde toprak yüzeyinden uca kadar sulandırılmış beyaz plastik boya ile tamamen boyanmalı.
Ahşap boyamada tercih edilen boya çeşitleri farklıdır. Akrilik boyalar, yağlı boya ve sprey boya çeşitleri boyamada kullanılabilir. Su bazlı ahşap boyası akrilik olarak da adlandırılır ve çevreye karşı duyarlı, sağlıklı bir boya olduğu için çoğu yüzeye uygundur.
Havaların soğumasıyla birlikte yaprak içerisindeki klorofiller azalmaya başlayınca, karotinlerin parlak turuncu ve sarı renkleri; daha sonra da yapraklardaki fosfat miktarı azaldıkça antosiyaninlerin kırmızı ve eflatun renkleri yapraklarda hâkim olur.
Toprağı verimli bir hale getirmek amacıyla yapılması gereken iş, mevcut bahçe toprağının yapısında kil bulunuyorsa kum ya da mil, kumlu bir yapıya sahip ise killi toprak eklenerek karıştırılmasıdır. Bu uygulama sayesinde toprak ıslak edilir ve besin açısından zengin bir hale gelir.
Bitkinin iz düşümü boyunca bitkiden 1-2 metre uzaklığında dağıtılmalı ve toprak yüzeyinden 10-15cm derinliğine kadar iyice karıştırılmalıdır. Tarım kireci kullanımı sonucunda %40'a kadar verim artışı gözlenmektedir. Kireçtaşı tarımda genellikle direkt toprağa karıştırılarak kullanılır.
“Fındık randımanı 55 civarında oluyor”
Toprak tahliline göre ihtiyacı olan bahçelerimize tarım kireci atıyoruz. Kireç, kışın karın altında toprağı sıcak tutuyor ve eriyor. Fındığın olgunlaşmasını, dökülmemesini ve randımanlı olmasını sağlıyor. Kireç attığımız bahçelerde fındık randımanı 55 civarında oluyor” dedi.
Yapılan çalışmalarda topraktaki tuzluluğun bitki gelişiminde ve verim potansiyelinde ciddi kayıplara sebep olduğu belirlenmiştir.
Amonyum Sülfat
Kireçli topraklarda güvenle kullanılabilir. İçindeki azot amonyum (NH4) formundadır. Toros Tarım tarafından pazara sunulan AS gübresi, %21 oranında azot elementi ile birlikte bitkilerin alabileceği form olan sülfat (SO4) şeklinde, %24 oranında kükürt de içerir.
Tarım kireci, asidik özellikli toprağı bazikleştirip toprak verimliliğini ve kalitesini arttıran, ürünlerin topraktan fosfor alma oranını arttıran, su tutma özelliği ile kurak topraklarda ürün verimliliğini arttıran, doğal toprak düzenleyicidir.
Ocağın dal sayısı ve yaşı dikkate alınarak her ocağa 1- 1.5 kg gübre verilebilir. Ancak kireç eksikliği olan topraklarda önce tavsiye edilen miktarda kireç uygulanır, 1- 1.5 ay sonra gübreleme yapılır.
Kil oranı az, hafif bünyeli topraklara sönmemiş kireç (CaCO3) atılmalıdır Kil oranı yüksek, ağır bünyeli topraklara sön- müş kireç (CaO) atılmalıdır. Toprağınıza atacağınız tüm kimyasal maddelerin bir şekilde toprağımızı da kirlettiği- ni unutmayınız.
Kireç taşının içinden karbondioksit çıkartıldıktan sonra kalsiyum oksit formülünde tarım kireci gübresi elde edilmiş olur. Kalsiyum oksit (CaO), halk arasında sönmemiş kireç olarak isimlendirilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri