İlk uygulamadan 21 gün sonra ağacın büyüklüğüne göre, 5 dekara 2-2,5 Lt düşecek şekilde HUMİXOLMİX SIVI ( Solucan Gübresi ve Humik asit) gübre yapraktan uygulanmalı. Eğer ağaçlarınız yeni dikim ise 1 Lt yeterli olacaktır. Bu uygulama 21 gün ara ile 2 kere daha tekrar edilmelidir.
Her ekim döneminde sulama veya damlama suyu ile toprağa verilir. 50-100 gr. / da. Ekim Öncesi:Sıvı gübrelere katılıp kullanıldığı gibi doğrudan katı gübrelerle karıştırılarak da kullanılabilir. Ekim Sonrasında: Ot ilaçlaması döneminde, tarım ilaçları ile karıştırılarak kullanılır.
UYGULAMA ŞEKLİ: Uygulanacak 1 ton suya 1litre HÜMİK ASİT karıştırılarak toprak yüzeyine püskürtülüp, 10-15 cm derinliğe karıştırılır yada sulama suyuna ilave edilerek uygulanır.
Asıl amacı toprağın fiziksel ve kimyasal yapısını iyileştirmek olan humik asitler; bitkilerin tüm gelişme dönemlerinde kullanılabilir. Tarla bitkilerinde ve seralarda tohum ekimi yada fide dikiminde veya hemen öncesinde kullanılabilir. Meyve bahçelerinde ise sonbahar veya erken ilkbaharda toprağa uygulanır.
Formülasyonunda çok yüksek oranda hümik ve fulvik asit içeriği sağlar. Her tür sulama sistemi ile hem yapraktan hem damlama sulamadan kullanılabilir özellikte Yüksek konsantrasyon ile üretilmiş bir toprak düzenleyicidir.
İlgili 24 soru bulundu
Yorgun toprağın yenilenmesine yardımcı olur Hümik asit kendi ağırlığının 20 katına kadar su tutabildiğinden toprağın su tutma kapasitesini arttırır. Su mevcudiyetini dengeler, mahsulün kuraklığa karşı direncini arttırır ve kurak bölgelerde verimi artırır. Az su ile verimli sulama sağlar.
Damlama sulama ile dekara 6‐8 litre RİVASOL ® HÜMİK ASİT, gelişme döneminin başında, çiçeklenme öncesi ve meyve oluşum dönemlerinde olmak üzere 3 defada verilmelidir. Bu bitkiler fide olarak dikilmesi durumunda: Fide kökleri 100 litre suya 1 lt.
Hümik maddeler ayrıca toprakta bulunan kalsiyum karbonattan (kireç) karbondioksiti serbest hale getirirler. Serbest hale gelen CO2 bitki tarafından alınabilir [11]. Hümik asitler bitki büyümesi ve gelişmesi üzerine toprağın yapısını iyileştirerek katkıda bulunurlar.
Hayvan gübresi toprağımıza bir çok hastalık ve mantar bulaştırdığı halde, Leonardit, bünyesinde hiçbir hastalık barındırmaz. Hayvan gübresi toprağımıza çok çeşitli yabancı bitki tohumu taşıdığı halde, Leonardit hiçbir tohum içermez. Faydası daha az olduğundan, daha pahalıya mal olur.
Leonardit humik asit, organik bir tortul kayadır ve yüksek kalitede humik asit içerir. Turba humik asit ise yüksek miktarda organik madde içeren bir formdur.
Cevizde Leonardit Ne Zaman, Nasıl Kullanılır? 1- CEVİZ DİKİMİ ÖNCESİ; Toprağı sürmeden toprağı kimyasallardan arındırmak ve organik miktarını arttırmak için dönümüne 300-350 Kg Granül (toz) Leonardit atılır. Böylece toprağa ilk Leonardit uygulaması yapılmış olacaktır.
Hümik asitli gübreler doku besin dengesi, besinin bitki organlarına transferi, üst aksam ve kök gelişimi, ürün verimi ve kalitesi için dikkate değer etkiler elde etmektedirler. Özellikle hümik asit içeren bu tür gübreler organik maddece fakir topraklarda daha etkilidir.
Fosforlu ve sülfatlı gübrelerle kalsiyumlu gübreler kesinlikle karıştırılmaz. Yaprak gübreleri kimyasal olarak bir tuzdur.
Söz konusu uygulama dozu domates bitkisinin azot içeriğini kontrole göre % 9.55 oranında artırmıştır. Bu durum yapraktan humik asit uygulamasının domates yetiştiriciliğinde N beslenmesini desteklediğini ortaya koymaktadır.
Leonardit Nasıl Kullanılır
Hızlı çözülmesi ve etkisini tam olarak göstermesi için toprağa iyi karıştırılması gerekmektedir. Toprak hazırlama döneminde dekara kullanılan Leonardit farklılaşan bitki ve meyve çeşitleri için 100 ile 300 kilogram arasında değişmektedir.
Hümik asit ürününün Leonardit menşeli olup olmadığını Tuz Ruhu ile test edilebilir. Tuz ruhu içeren bir kaba hümik asit döküldüğünde gerçek leonardit menşeli hümik asit hemen katılaşarak pelte haline gelir. Ancak sahte ürün bu şekilde katılaşmaz.
Fazla kullanımında toprağın asitliğini artırır, asitlik sevmeyen bitkileri zehirler , kök çürümesi başlar ve sonuç olarak bitki ölümleri görülür.
Besin maddeleri bakımından kümes hayvanları gübreleri en zengin, sığır gübresi ise en fakirdir. At ve koyun gübreleri ise bunların arasında yer almaktadır. Koyun ve tavuktan elde edilen ahır gübrelerinin besin maddesi kapsamı, sığır ve beygirden elde edilen gübrelere oranla daha yüksektir.
Kaliteli leonarditin yoğunluğu 0,75–0,85 gr/ cm3 , pH değeri ise 3–5 arasında değişmektedir. %1'lik KOH, NaOH solüsyonlarında çözünürlüğü yüksek, suda çözünürlüğü ise düşüktür. Çözeltisi siyah parlak renkte, köpüksü, kolloidal ve yağsı görünümdedir.
Humik maddelerin etrafı negatif yüklüdür ve uygulanan gübrelerde ki besin maddelerin ve aynı zamanda suyun tutulmasını sağlar. Leonardit Nedir – Killi topraklar sıkı, su geçirmeyen ve ağır bir yapıya sahiptir. Bu tipteki topraklar soğuk ve nemli hava koşullarında suyu tutar, sıcak havalar da ise büzülür ve küçülür.
Sonra Humatlarla eşleşen potasyumlar da tüketilmeye başlayınca Humatlar serbest kalarak, daha önce anlattığımız gibi ağır metaller gibi alakali ajanlarla tepkimeye girerek, çözünmeyen bileşikler meydana getirmek suretiyle toprak pH sını kalıcı olarak düşürürler.
Humik fulvik asit, hümik bir madde olarak kabul edilir. Toprakta, kompostta, leonardit içeriğinde doğal olarak oluşan bir bileşiktir. Fulvik asit bir ayrışma ürünüdür ve gıdanın kompost yığınında parçalanması gibi jeokimyasal ve biyolojik reaksiyonlar yoluyla oluşur.
Sulama suyu ile uygulama:
Yağmurlama sulama ile en az bir defa dekara 2-4 litre Hümik Asit sulamanın ilk 30 dakikalık kısmında verilerek devam eden sulama ile bitki yüzeyinden tamamen yıkanıp toprak içine nüfuz etmesi sağlanır.
Hümik asit çözeltisi yapılırken 9 lt Su içerisine 140 gr Potasyum Hidroksit ve 1400 gr Leonardit eklenerek Leonardit çözülene kadar karıştırılır. Bu süre yaklaşık 2 gün sürebilir. Leonardit çözüldükten sonra elde edilen çözelti 2 gün dinlendirilmesi gerekmektedir.
Yoğunluğu 0,75–0,85 gr/cm3 ve pH değeri 3–5'dir., % 1 lik KOH ve NaOH solüsyonunda çözünürlüğü yüksek, suda çözünürlüğü ise düşüktür. Çözeltisi siyah parlak renkte, köpüksü, kolloidal ve yağsı görünümdedir. Ph değeri 8–9 olan toprakla hazırlanan satürasyon çamurunda kolay çözünmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri