zulüm.
cevri sözcüğü farsçadan dilimize osmanlılar döneminde giren ve cefa, sıkıntı anlamı taşıyan bir sözcüktür. yani 'full dolu, nuans farkı' gibi anlatım bozukluğu taşıyan bir kullanımdır. edebi eserlerin (beyit) içinde genelde cevr-ü cefa ya da cevr-i cefa olarak geçer.
CEVZÂ (ﺟﻮﺯﺍﺀ) i. (Ar. cevzā') İkizler burcu: Cevzâ tutar elinde suturlâb-ı müş'iri (Nâilî).
başta A veya E olarak okunur. Vav harfi ortada ve sonda o, u, ü, ö sesleri vermek için kullanılır.
Osmanlıca dediğiniz aslında Türkçedir. İçinde bugünkü Türkçede olduğu gibi Arapça, Farsça, İtalyanca, Fransızca ve eski Yunanca gibi dillerden geçen birçok kelime vardır. Bugünden farkı, Arap alfabesiyle yazılmasıdır ama Arap alfabesi de değildir.
İlgili 32 soru bulundu
Osmanlı Türkçesi sadece Arapça ve Farsçadan değil, başka dillerden de etkilenmiştir; ancak diğer dillerle olan etkileşimi Arapça ve Farsça kadar çok değildir. Osmanlı Türkçesi alfabesinde toplamda 31 harf bulunmaktadır. Bu harflerin 28 tanesi Arap alfabesinden, geriye kalan 3 harfi ise Fars alfabesinden alınmıştır.
Arapçada O ve Ö harfleri yer almaz.
Sevi kelimesi aşk demektir.
Cevza kelimesinin kökeni Arapça dilidir.
Dilimize Arapçadan geçen cevval kelimesi, cevelan sözcüğünden türetilmiştir. Cevelan gezmek ve seyahat etmek anlamına gelirken cevval kelimesi hareketli ve canlı demektir. Özellikle enerjisi yüksek, neşeli ve heyecanlı kişiler için bu sözcük kullanılır. Cevval kelimesi cümle içerisinde sıfat olarak yer alır.
Cevelan Etmek Ne Demek? Cevelan etmek, gezmek ve dolaşmak demektir.
Vech, Osmanlı döneminde kullanılan ve yüz anlamında olan bir kelimedir.
kadın eş. sevdiğim bir hitap şekli.
felek anlamını da taşıyan kelime.
şukūh) Ululuk, azamet, haşmet: Bu çemen gül-sitân-ı devletidir / Berg ü şâhı şükûh u şevketidir (Nâbî).
Sipahi (Osmanlı Türkçesi: سپاهی), Osmanlı ordusunun ağır süvari sınıfı askeri. Tımar sahibi olan tımarlı sipahiler ve Kapıkulu Ocağı'na bağlı kapıkulu sipahileri olmak üzere ikiye ayrılır. "
Asılmış, yukarı kaldırılmış. Tutucu. İtaat edici ve ettirici.
قوجه - قوجا - koca.
dolaşma, gezip dolaşma.
Türkiye Türkçesi koca/χoca ile Farsça kaynaklı χodā "efendi, ulu kişi" sözcükleri, 12. yy'dan itibaren Acem ve Türk dil alanlarında eşdeğer olarak kullanılmıştır. Karş. kocaman, kodaman. ḳoca: Senex, vetus [yaşlı adam].
Dinen mükellef tutulmadığı halde kişinin kendi vaadiyle üzerine vâcip kıldığı ibadet. Farz yahut vâcip derecesinde olmaksızın yapılması dinen istenen fiil anlamında fıkıh usulü terimi.
sıfat,eskimiş İstenilen, aranılan. isim Alacak.
Nereye dönerseniz Allah'ın yüzü (vechullah) işte oradadır...” sözünden maksadın Allah'ın rızası ve vereceği sevap olduğu da söylenmiştir.
Dilimize Arapçadan geçen cevval kelimesi, cevelan sözcüğünden türetilmiştir. Cevelan gezmek ve seyahat etmek anlamına gelirken cevval kelimesi hareketli ve canlı demektir. Özellikle enerjisi yüksek, neşeli ve heyecanlı kişiler için bu sözcük kullanılır.
Veçhile kelimesi genel olarak bu yüzden ve bu yönden manalarına gelmekte olan bir kelime olarak ifade edilebilir. Aynı zamanda veçhile kelimesi böylece anlamına gelecek şekilde de kullanılmaktadır. Üstelik veçhile kelimesinin şekilde ve bakımdan gibi anlamlara sahip olduğunu söylemekte mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri