Türkiye, Avrupa'daki 131 ülke/bölgedeki PM2.5 okumalarında kirlilik düzeyinin sıralandığı listesinde yıllık ortalama 21.1 mikrogram ile 45'inciliğe geriledi, Avrupa listesinde de 6'ncı sırada yer aldı. 116 ülkenin sıralandığı başkent sırlamasında ise Ankara 14 mikrogram ile 67'nci sıraya çıktı.
Dünya çapında 134 ülkenin hava kirliliği değerlerinin analiz edildiği 2023 Dünya Hava Kalitesi Raporu kamuoyuna açıklandı. Rapora göre Türkiye, hava kirliliği sıralamasında 44'üncü sıraya yükselirken, Türkiye'de havası en kirli kentler Iğdır ve Osmaniye oldu.
Türkiye'de ise ölüme yol açan risklerde tütün, aşırı kilo, hipertansiyon (yüksek tansiyon) ve hipergliseminin (yüksek kan şekeri) ardından hava kirliliği 5'inci sırada yer alıyor.
World of Statistics'in yayınladığı bilgilere göre dünyanın en kirli ülkeleri arasında Türkiye, 20. sırada yer almaktadır. Moğolistan en kirli ülke olarak sıralamada birinci sırada yer alırken, Finlandiya ise en temiz ülke olarak son sırada yer almaktadır.
İlk 10 ülke Dünya'daki emisyonun yüzde 67.6'sını oluşturuyor
Nüfusu 5 sene içerisinde Çin'i geçmesi öngörülen Hindistan ise yüzde 1.9 ile kişi başına düşen emisyon oranında oldukça gerilerde. Çin ve ABD Dünya'yı CO2 gazları bakımından en çok kirleten ülkeler sıralamasında zirvede yer alıyor.
İlgili 43 soru bulundu
Analiz sonuçlarına göre, ilk sırada yer alan Hatay'ın İskenderun ilçesindeki ölçüm istasyonu, 2023 yılında Türkiye'nin en kirli havasını kayıtlara geçirdi. İlçede 235 gün boyunca PM 10 limit değerinin aşıldığı kirli hava solundu.
En kirli ülke Bangladeş
Rapor ayrıca Bangladeş'in yıllık 79,9μg/m³ PM2,5 konsantrasyonuyla dünyanın en kirli ülkesi olduğunu da ortaya çıkardı.
Türkiye fındık, kiraz, incir ve kayısı üretimi ve ihracatında dünyada lider konumda bulunuyor. Dünyada fındık üretiminin yüzde 67'sini, kirazın yüzde 26'sını, incirin yüzde 27'sini ve kayısının yüzde 23'ünü tek başına sağlayan Türkiye, bu ürünlerin üretiminde dünyada birinci sırada yer alıyor.
bu sınıflandırma da nato üye ülkeler 1., varşova paktı ülkeler 2., geri kalanlar 3. dünya ülkeleri olarak adlandırılmıştır. yani türkiye 1. dünya ülkesidir.
Türkiye kaçıncı? İspanya'daki sağlık çalışanları tarafından çokça eleştirilen İspanya'nın sağlık sistemi Almanya, Fransa ve İngiltere'yi geçerek sekizinci oldu. Birinciliği ve ikinciliği sırayla Andorra ve İzlanda alırken Türkiye ise 81. sıraya yerleşti.
Saraybosna Aralık ayında dünyanın havası en kirli şehirleri listesinin başında.
Kartal ilk sırada
İstanbul'da en kirli bölge 54,095 m3 ile Kartal oldu. Kartal'ı Esenyurt, Mecidiyeköy ve Yenibosna takip etti. En temiz bölgeler ise, Büyükada, Şile, Kumköy ve Sarıyer.
Öte yandan hava kalitesi en yüksek ülke ise 5.5 mikrogram ile Finlandiya oldu, ancak Finlandiya da PM2.5 düzeyini DSÖ'nün belirlediği 5 mikrogram seviyesinin altına indirmeyi başaramadı. Hava kalitesi yüksekliği bakımında ikinci sırada Estonya, üçüncü sırada ise İzlanda yer aldı.
1. İsviçre: Eğitimden ekonomiye, bilimden sanata farklı alanlarda zirvede yer alan İsviçre, temiz bir ülke olma konusunda da ilk sırayı kimselere kaptırmadı.
İspanya'da bulunan Okyanus Araştırma Merkezi ile ünlü çevre örgütü Greenpeace yaptıkları araştırmalar ile Akdeniz'i dünyanın en kirli denizi ilan etti. Araştırmalarda, kirlenmeye sebep olan atıklarla ilgili de çarpıcı bilgiler elde edildi. Buna göre, Akdeniz'in her bir metreküp suyu 33 çeşit atık içeriyor.
Baltık Denizi çevresindeki ülkelerin liderleri 'dünyanın en kirli denizi' olarak nitelenen bölgenin nasıl temizleneceğini tartışmak üzere Finlandiya'nın başkenti Helsinki'de toplandı. Bölgeden dokuz ülke, üç yıl önce Baltık Denizi'ni 2021 yılında yeniden sağlığına kavuşturmak hedefiyle anlaşmıştı.
"Üçüncü Dünya", bugün Afrika, Asya ve Latin Amerika'nın gelişmekte olan ülkeleri kabaca tanımlamak için kullanılan diğer ülkelerdir. Üçüncü Dünya terimi, kapitalist (örneğin Venezuela) ve komünist (örneğin Kuzey Kore) ülkeleri çok zengin (örneğin Suudi Arabistan) ve çok fakir (örneğin Mali) ülkeleri içerir.
Dünyanın en iyi ülkeleri sıralamasında İsviçre birinci konuma yükseldi. Rusya'nın 12 basamak gerilediği listede Türkiye, geçtiğimiz yıla göre dört basamak yükseldi. ABD'de yayınlanan 'U.S. News & World Report'un yıllık değerlendirmesinde ikinci Almanya, üçüncü Kanada oldu.
Soğuk Savaş'ın bitmesiyle birinci dünya ülkesi; komünist olmayan, politik riski düşük, iyi işleyen bir demokrasiye sahip, ekonomik anlamda stabil ve yüksek yaşam standartlarına sahip ülkeleri tanımlar oldu.
Üç tarafı denizlerle çevrili olan Türkiye, aynı zamanda bir yarım ada ülkesidir. Üç farklı iklimin görüldüğü ülkede tarım arazileri geniş ve verimlidir. Resmi olmayan rakamlara göre Türkiye'nin nüfusu toplamda 85,816,199'dur. En kalabalık bölgesi Marmara, en kalabalık ili ise İstanbul'dur.
Küresel Barış Endeksi'nin tam 163 ülkeyi dahil ettiği çalışmada, Türkiye de 5 üzerinden 2,8 puanla 147. sırada yer aldı. Listenin sonlarında ise Afganistan, Yemen, Suriye, Rusya, Güney Sudan, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Irak ve Somali gibi ülkeler yer aldı.
Dünyanın en temiz havaya sahip şehri Zürih'tir. Kirlilik durumu, 12 aylık bir süre boyunca ölçülen ortalama PM2.5 seviyeleri temelinde belirlenir. Ve bu İsviçre şehri yıllık 0,51 µg/m3 değer elde etti ki bu da onu dünyadaki en düşük değer yapıyor.
Airly'ın, yaptığı bir araştırma sonucunda havası en temiz olan dünya şehirlerini listeledi. Helsinki bu listede ilk sırada yer alırken diğer şehirler de birçok kişiyi şaşırtacak kadar farklı. İşte o liste…
Birleşmiş Milletler'in kayıtlarına göre dünya üzerinde toplamda 206 ülke yer almaktadır. Listelenen 208 ülke, Birleşmiş Milletler'e (BM) üyelik durumlarına göre üç kategoriye ayrılabilir: 193 BM üye devleti, 2 BM gözlemci devleti ve diğer 11 devlet. BM üyesi olmayan ülkeler ise listede eğik gösterilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri