eleman.net verilerine göre, Çevre Mühendisi 2023 yılında ortalama 22.900 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Çevre Mühendisi , Ocak 2023 yılında ortalama 17.820 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 10.956 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Kamu sektöründe çalışan çevre mühendisleri, genellikle Devlet Personel Başkanlığı tarafından belirlenen maaş skalasına göre maaş alırlar. Bu skalaya göre, çevre mühendisi olarak görev yapan bir kişinin maaşı 2023 yılı için en düşük 13.680 TL ile en yüksek 30.573 TL arasında değişebilir.
Aylık maaşlar ortalama olarak 15.000 TL ile 35.000 TL arasında değişebilir. Sonuç olarak, çevre mühendisleri, doğal kaynakların ve çevrenin korunması ve iyileştirilmesi için çalışan mühendislerdir.
Bir çevre mühendisliği programından mezun olan öğrenciler; kimya endüstrisi, atık arıtma, yakıt üretimi, enerji, imalat veya devlet daireleri ve profesyonel kuruluşlarda çevre mühendisliği iş imkanları bulurlar.
-Çevre Danışmanlık Firmalarında ve Çevre Teknolojileri Geliştiren Firmalarda çalışabilirler. Ayrıca Çevre Mühendisleri, kendileri de mühendislik büroları açarak, teknik eğitim, danışmanlık, teknik raporlar, içme suyu ve atıksu arıtma sistemleri, baca gazı sistemleri vb. alanlarda kendi işlerini yapabilirler.
İlgili 34 soru bulundu
Çevre Mühendisliği Bölümü için en yüksek puana sahip üniversite Orta Doğu Teknik Üniversitesidir. İstanbul Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü ardından Yıldız Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü bu eğitimi veren en iyi üniversiteler arasında bulunmaktadır.
Çevre mühimse de mühendisliği revaçta değil
Çevre mühendisliğinin ülkenin geleceği açısından önemli bir meslek alanı olduğu ve öneminin giderek artacağı söylenebilir. "Türkiye Avrupa Birliği'ne uyum süreci dolayısıyla çevre konusunda yasa ve yönetmelikler düzeyinde de olsa daha fazla adım atıyor.
Çevre Mühendisliği Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır? Çevre Mühendisliği, üniversitelerde Mühendislik Fakültesi kapsamında eğitimi verilmekte olan 4 yıllık bir lisans bölümüdür.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklaması doğrultusunda TBMM'ye sunulan kanun teklifinin yasalaşması halinde, aile yardımı ödeneği dahil en düşük memur maaşı 11 bin 848 liradan 22 bin 17 liraya yükselecek.
Üniversitelerin mühendislik bölümlerinden veya fen/fen-edebiyat fakültelerinin fizik, kimya, biyoloji, biyokimya, jeoloji bölümlerinden veya veteriner fakültelerinden mezun olanlar temel çevre bilimleri ve çevre mevzuatı konusunda yapılacak sınava katılmak zorundadırlar.
Peyzaj Yüksek Mimarı maaşları kıdem ve çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir. 2023 yılı itibari ile 13 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Peyzaj Yüksek Mimarı maaşları 22250 TL'dir. En düşük Peyzaj Yüksek Mimarı maaşı 17800 TL iken, en yüksek Peyzaj Yüksek Mimarı maaşı 33900 TL'dir.
2023 yılı itibari ile 23 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Yüksek Mimar maaşları 22840 TL'dir. En düşük Yüksek Mimar maaşı 18270 TL iken, en yüksek Yüksek Mimar maaşı 36160 TL'dir. Güncel Yüksek Mimar maaşları çalışanların paylaştığı maaş bilgilerinden yola çıkarak hesaplanmıştır.
2023 yılı itibari ile 31 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Ziraat Yüksek Mühendisi maaşları 24390 TL'dir. En düşük Ziraat Yüksek Mühendisi maaşı 19510 TL iken, en yüksek Ziraat Yüksek Mühendisi maaşı 60000 TL'dir.
Çevre mühendisleri, kamu kurumları ve özel sektörde görev yaparlar. İnsan ve çevre sağlığını ilgilendiren her alan istihdamları için uygundur. Kendi mühendislik bürolarını açabilirler. Teknik eğitim, danışmanlık, teknik raporlama, atık su arıtma ve baca gazı sistemleri alanında hizmet verirler.
Staj yapılacak işyerleri çevre ile ilgili birimi olan sanayi tesisleri, mühendislik firmaları veya su/atıksu/katı atık/hava kirliliği emisyonları analizleri yapan laboratuvarlar olabilir. Bununla beraber çok sayıda kamu kurumlarında staj yapılabilir.
Çevre Mühendisliği Fakültelerinden her yıl yaklaşık üç bin çevre mühendisi mezun oluyor. 2020 yılı KPSS sınavına on bin çevre mühendisi girdi. 2020/2 Kamu Personeli Seçme Sınavı atamasının tercih kılavuzunda Çevre Mühendislerine ayrılan kadro sayısı ne yazık ki sadece üç oldu” diye konuştu.
MEZUNLARIN YÜZDE 88'İ 1 YIL GEÇMEDEN İŞE BAŞLADI
BUÜ Çevre Mühendisliği Bölümü mezunlarının yüzde 84'ünün özel sektörde, yüzde 10'unun kamuda, yüzde 6'sının ise kendi işini kurduğunu tespit etti. Çalışmada kendi işini kurma oranının mezuniyet yılı geriledikçe artış gösterdiğine vurgu yapıldı.
Evet alabiliyor. Peki hangi öğretmenliği yapabiliyor? Sağlık meslek liselerinin çevre sağlığı teknisyenliği bölümünün öğretmenliğini yapabiliyor.
Üniversitelerin Çevre Mühendisliği bölümünden lisans düzeyinde mezun olanlar "Çevre Mühendisi" unvanını alır. Dört yıllık eğitimlerini yüksek lisansla pekiştirmek isteyen kişiler ise eğitimleri sonunda "Çevre Yüksek Mühendisi" olarak adlandırılırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri