Vanilin, vanilyanın içindeki kokuyu sağlayan ana maddedir. Vanilyada birçok tat verici ya da aroma bulunur. Bu aromalar arasından kimyasal olarak yalnızca vanilin taklit edilebilmektedir. Yani paketle satılan şekerli vanilin aslında vanilyanın bir taklididir.
Akçağaç şurubu ya da özütü vanilya yerine kullanabileceğiniz mükemmel bir ekstredir. Hamurişi tariflerinizde kolaylıkla kullanabilirsiniz. Ancak burada da miktar çok önemli. Eğer tarifiniz de şeker yoksa miktarı çoğaltabilirsiniz.
Vanilya tozu doğal bir şekerdir. Kokusu ve tadının güzelliği sayesinde birçok yerde kullanılabilir. Vanilya tozunun en yaygın kullanım alanı muhallebilerdir. Muhallebilere katılan bu toz muhallebiye ayrı bir koku verir.
İşte, yemeklere aroma katan, tatlıların vazgeçilmezi olan vanilyanın faydaları ve kullanımı: Kokusu Meksika sınırından dünyanın her tarafına yayılan ve gıdadan kozmetiğe pek çok alanda kullanılan hoş kokulu vanilya, aromasıyla olduğu kadar lezzetiyle de damaklarda cezbedici bir etki yaratıyor.
Sıvı vanilya yerine ne kullanılır? Vanilya özütü yerine diğer bir alternatif ise badem ve limon. Yine kurabiye ya da keklerde kullanabileceğiniz badem ya da limonu rendeleyebilir ve benzersiz bir lezzet elde edebilirsiniz.
İlgili 42 soru bulundu
Vanilya bir bitki ürünüdür. Vanilya tohumundan çözücü olarak seçilmiş alkolle çıkartılır ve normal olarak alkol ihtiva eden bir eriyik içinde muhafaza edilir. Sıvı veya toz formunda kullanılır. Bir şişe vanilya ekstatında deney yaparsanız, yaklaşık %30-40 oranında alkol katkı maddesini bulursunuz.
Peki bakalım örnek Şekerli Vanilin'e… Pakmaya Şekerli Vanilin içeriğine baktığımızda Şeker, Vanilin ve Topaklanmayı Önleyici olduğunu görüyoruz. Üründeki Vanilin oranı ise sadece %3'tür. Herhangi aksi bir ifade olmadığına göre Vanilin'in doğal veya doğala özdeş olmadığını anlıyoruz. Bu ürünün tek paketi 5 gr.'dır.
Vanilin aslında Vanilyanın içinde bulunan ana etken maddedir. Günümüzde pek çok kişinin Vanilya ile aynı şey olduğunu düşünüdüğü bir gıda katkısıdır. Oysaki Vanilya tamamıyla doğal bir bitkiden elde edilen doğal ve aromalarca zengin bir üründür.
Vanilya özü, vanilya çekirdeklerinin su ve etil alkol karışımına ilave edilmesiyle yapılır. Öz, vanilya aromasını vanilya çekirdeklerinde bulunan vanilin adlı molekülden alır. Saf vanilya özü standartları ülkeden ülkeye değişebilir.
Vanilya, toz formunda da kullanılabilir. Bu formda, vanilya tohumları ya alkol katkısız ezilir veya ezilir alkolde eritilir ve sonra arıtılır. Arıtma esnasında, alkol damıtılır ve böylece alkol kalıntısı kalmaz. Bu şekilde elde edilen vanilya Helâldir.
Vanilya seks; herhangi bir özellik veya fantezi içermeyen, klasik, normal heteroseksüel cinsel ilişkiye deniyor. Genelde aynı pozisyonda yapılan, tek çeşit seks tipi çiftler için bir süre sonra sıkıcı hal alıyor. Çikolata seks ise Vanilya seksin tersine fanteziler, fetiş öğeler içeren seks türüdür.
Vanilya, orkide familyasına ait, tropikal ülkelerin çoğunda yetişen bir bitkidir. Ana vatanı Meksika'dır.
Vanilya tozu mutfaklarda, özellikle şeker ve kakao eşliğinde pasta ve tatlılarda tercih edilir.
Vanilya çubuğunu bir kesme tahtasının üstünde bir bıçağın ucuyla baştan sona kesin. Ardından bıçağın kenar kısmı ile vanilya çubuğu içindeki taneleri kazıyarak çıkartın. Elde ettiğiniz vanilya tohumlarını sütlü tatlı yapıyorsanız direkt içine katarak veya kek hamuruna karıştırarak kullanabilirsiniz.
1 adet vanilya çubuğu için 200 gram şeker kullanmanız yeterli. Şeker ve vanilya çekirdeklerini güzelce karıştırın. Çubukları da içerisine koyun. Ardından bir kavanoza aktarın.
Kek ve pasta yapımında bir paket vanilin ölçüsü için 2-3 çay kaşığı vanilya özütüne kullanmak gerekiyor.
Vanilya tropikal bölgelerde yetişen, dünyada en fazla işçilik gerektiren bu ürünün üretiminin hiçbir aşamasında makine, kimyasal gübre veya tarım ilaçları kullanılmaz. Safrandan sonra baharatlar arasında en pahalı ikinci baharattır.
Ekvatorun her iki yanında da yetişebilmektedir. Ana yurdu ise Güney ve Orta Amerika'dır. Türkiye'de ise botanik bahçelerinden ve seralar da görülür buralar dışında yetiştirilmez.
Vanilya aromalı bazı yiyeceklerde kullanılan kunduz hayvanının anal salgılarından elde edilen kunduz yağı (Castoreum) FDA tarafından sağlıklı ve doğal yiyecekler sınıfında yer alıyor.
Anavatanı Madagaskar ve Meksika olan vanilya bitkisi Salepgiller familyasından hoş kokulu bir bitkidir. Pastalarda, tatlılarda, şampuan, krem ve losyonlarda sıklıkla kullanılan vanilya, özellikle yaydığı hoş koku sayesinde kozmetik sektörünün kalbi olan parfümlerin de ana bileşenidir.
Vanilin ürünümüzde doğal acılık tadı hissedilmiştir. Paket üzerinde belirtildiği miktarlarda kullanılması gerektiğini, bu miktarların üzerine çıkılması durumunda acılığın hissedildiğini belirtmek isteriz.
Saf vanilya özütü de bal gibi neredeyse hiç bozulmayan yiyeceklerdendir. Hatta zaman geçtikçe lezzeti daha bile kuvvetlenir. Vanilya özütünün üzerindeki tarih geçmiş olsa bile gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.
Afia Şekerli Vanilin gerçek vanilin özü kullanılarak üretilmiştir. Bu ürün GİMDES tarafından helal sertifikasına sahiptir.
Monin Sugar Free Vanilla/Şekersiz Vanilya (700 ml) şurubu kalorisiz tatlandırıcı olan sukraloz kullanılarak üretilmiştir. Direkt olarak şekerden elde edilen sukraloz tatlı hissiyatını vermesine rağmen diğer tatlandırıcılar gibi ağızda metalimsi tat bırakmaz.
Oetker Damla Sakızlı 3'lü Şekerli Vanilin 29 TL'ye, %52 indirimle Kenton 5 gr 36'lı Paket Şekerli Vanilin 23 TL'ye, %29 indirimle Dr. Oetker 5 gr 5'li Şekerli Vanilin 4,38 TL'ye sahip olabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri