Kirli ve atık dolu bir çevre, doğal ekosistemleri tehdit eder, su ve toprak kirliliğine neden olur ve biyoçeşitliliği olumsuz etkiler. Dünya Temizlik Günü, bu çevresel sorunlara dikkat çekerek çevre bilincinin artırılmasına ve doğal kaynakların korunmasına yönelik farkındalığın oluşturulmasına katkı sağlar.
Çevre kirliliği küresel ısınmaya neden olur. Artan nüfus yoğunluğu ve yanlış enerji tercihi ve tüketimi nedeni ile bitki örtüsü zarar görerek bütün canlıların neslini tükenme riskine taşıyor. Bu sebeple çevre kirliliği engellenmeli ve tüm bütün canlılar adına doğanın ekolojisini korumaya ve temiz tutmaya çalışmalıyız.
Ekolojik ayak izimizi mümkün olduğunca azaltmak, aşırı tüketimden kaçınmak ve sıfır atıklı bir yaşam için hayatımızın her noktasında geri dönüşüme şans tanımak en etkili çevre temizliği sayılıyor.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı sorumludur.
İlgili 16 soru bulundu
Dünyamız kirlendikçe artan küresel ısınma, bozulan doğal denge, yaşanan toprak kayıpları, enerji sorunları, azalan canlı çeşitliliği ve su kaynakları dünyamızı yaşanılası bir yer olmaktan uzaklaştırmaktadır. Çevreci çocuklar olarak sık sık ağaç dikmeliyiz, bisiklet kullanıp hem sağlığımızı hem de doğamızı korumalıyız.
Mümkün olduğunca araba kullanımı azaltılmalıdır. Kanalizasyonlar genişletilmeli ve taşması önlenmelidir. Yere çöp atanlar uyarılmalıdır. Çöplerden sızan sularla canlıların zarar görmemesi sağlanmalıdır.
Çevreyi koruma bilinci sayesinde su, hava ve toprak kirliliği önlenir, doğal hayat korunur, karbon ayak izi azalır, küresel ısınma ve sera gazı etkisinden korunulur, gelecek nesillere güzel bir dünya bırakılır.
İklim değişikliği, çölleşme, biyolojik çeşitlilik kaybı, ormansızlaşma, ozon tabakasının tahribatı, hava, su ve toprak kirliliği, tehlikeli ve plastik atıklar, deniz ve okyanus kirliliği gibi çevre sorunları sürdürülebilir kalkınmayı tehlikeye atmakta; insanların güvenliği, sağlığı ve üretkenliği, diğer canlı ...
Çevremizi Neden Korumalıyız? Yaşam kaynağı: Çevre, canlıların yaşamı için gerekli olan hava, toprak ve su gibi doğal kaynakları sağlar. Temiz su içebilmek, temiz havayı solumak ve üretebilmek için çevremizi korumalıyız. İklim: Çevre, iklimin düzenlenmesi bakımından çok önemlidir.
Düzensiz şehirleşme, ormanların zarar görmesi, erozyon, doğal bitki örtüsünün tahribi, kirlilik oluşturan kara ve deniz araçları, çevreye zarar veren kimyasallar, zirai mücadele ilaçları, artan çevre kirliliğinin en önemli nedenleri arasında yer alıyor.
Sağlıklı yaşam için bedeni, çevreyi temiz tutmak ve hastalıklardan korunmak için uygulanması gereken önlemlerin tümüdür ve bu konulardan söz eden sağlık bilimidir.
Çevremize verdiğimiz her zarar, istesek de istemesek de bizi etkileyecektir. Tüm canlılar yaşamlarını sürdürebilmek için temiz havaya, temiz suya, temiz besine, kısaca temiz çevreye ihtiyaç duyarlar ve bunları bulabildikleri yerleri yaşam alanı olarak seçerler.
Çevre; insanların ve diğer canlıların hayatları boyunca ilişkilerini sürdürdükleri ve karşılıklı olarak etkileşim içinde bulundukları fiziki, biyolojik, sosyal, ekonomik ve kültürel ortamdır. Bir başka ifade ile yeryüzünde ilk canlı ile birlikte var olan çevre, bir organizmanın var olduğu ortam ya da şartlardır.
Çevre bilinci, "bireylerin veya toplumların çevre ile, dengeli bir şekilde ilişkilerde bulunabilmesi için sahip olması gereken davranış, tutum ve düşünce şeklidir. Bunun temelinde insanların çevreyi tahrip etmeden, ondan yararlanma ilkesi yatmaktadırf .
Çünkü sadece bizler doğadaki yapıya müdahale eden, doğal kaynakları kendi ihtiyacımız için kaynak olarak kullanıp işleyen, yeni ürünler üreten ve kendine has yaşam ortamları oluşturan varlıklarız. Yani, acı olan gezegeni kirleten de biziz ve onu yine bizden korumak zorundan olan da...
Doğa sevgisi, insanın içinde olan ve Dünya'ya farklı bir bakış açısıyla bakmasını sağlayan bir sevgidir. Unutmamak gerekir ki doğa bizim evimizdir. Doğa biz kucak açar, doğanın verdiği besinleri yer, doğada barınır, doğa da yaşarız. Hayvanlar da bitkilerde bizim gibi doğada yaşarlar.
Çevre koruma denilince akla ilk gelen bitki örtüsü kesinlikle ağaçlar. Görüntüleriyle, oksijen kaynağı ve erozyonla mücadelenin başrolü olmalarıyla temiz bir çevrenin vazgeçilmezlerinden olan ağaçları, korumak için de bir şeyler yapmamız mümkün.
Çevrenin canlı ögelerinin hayat aktivitelerini olumsuz yönde etkileyen, cansız ögelerin üzerinde ise yapısal zararlar meydana getiren ve niteliklerini bozan yabancı maddelerin hava, su ve toprağa yoğun bir şekilde karışması olayına çevre kirliliği denir.
Çünkü çevre dediğimiz şey aslında bizim de içinde bulunduğumuz, yaşamımızı sürdürebilmemiz için gereken her şeyi barındıran bir bütündür. Bu yüzden çevreye sevgi göstermek ve onu korumak bizim en temel görevlerimizden biridir. Doğa bize temiz hava, temiz su, besin kaynakları ve birçok güzellik sunar.
Çöplerimizi kesinlikle doğaya atmamalı, kağıt,cam,plastik gibi atıkların geri dönüşümünü sağlamalıyız. Ev ve fabrika bacalarından çıkan gazlar hava kirliliğine yol açtığı için filtre kullanmalıyız. Yeşil alanları arttırarak orman tahribatını önlemeliyiz. Ozon tabakasına zararı olan herhangi bir üründen kaçınmalıyız.
Çevre kirliliği çeşitleri genel olarak; hava kirliliği, su kirliliği, toprak kirliliği, gürültü kirliliği ve görüntü kirliliği olarak sınıflandırılır. Çevre kirlilikleri doğaya zarar vererek doğrudan veya dolaylı olarak doğada yaşamını sürdüren tüm canlıların zarar görmesine neden olmaktadır.
Bunlara bağlı olarak enerji kıtlığı,beslenme sorunları, canlı çeşitliliğinin azalması, toprakların kaybı, sağlık problemleri de gelişerek canlı yaşamının devamlılğını tehdit eder. Sadece insanlar için değil birçok kara ve deniz canlısı için de yaşam alanlarının daralmasına sebep olabilmekte.
Sağlıklı bir çevrede yaşama hakkı, insan hayatına yaraşır barınma, yiyecek ve yeterli suya erişimin sağlanmasını; çevre ve doğanın düzenini ve aynı zamanda yurttaşların sağlığını olumsuz etkilemeyen bir ortamda yaşamayı ifade eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri