Ahmet Hamdi Martonaltı ya da bilinen adıyla Telgrafçı Manastırlı Hamdi Bey, İstanbul'un İngiliz birlikleri tarafından işgal edildiği 16 Mart 1920 günü işgal haberini ve gelişmeleri Milli Mücadele'nin lideri Mustafa Kemal Paşa'ya ileterek tarih sahnesine çıkmış telgraf memuru.
İstanbul'un İşgali, Osmanlı İmparatorluğu ve İtilaf Devletleri arasında imzalanan Mondros Bırakışması ile Birinci Dünya Savaşı'nın bu ülkeler arasında sona erdiğinin ilan edilmesinin ardından gerçekleşmiştir.
Son İtilaf birliği ise 4 Ekim 1923 günü Dolmabahçe Sarayı önünde düzenlenen bir törenle Türk bayrağını selamlayarak şehri terk etti. 6 Ekim 1923'te ise Şükrü Naili Paşa komutasındaki 3. Kolordu İstanbul'a girdi ve işgal resmen sonlandı. İşgal 4 yıl 10 ay 23 gün sürdü.
Milli Mücadele Hareketi karşısında konumlarını güçlendirmeyi amaçlayan İtilaf Devletleri 16 Mart 1920 tarihinde İstanbul'u resmen işgal altına aldılar. Resmi işgal sürecinde İstanbul'u tam manasıyla denetim altında tutan İstanbul İşgal Yönetimi'nin baskı ve müdahaleleri daha da arttı.
İstanbul, 16 Mart 1920'de İtilâf Devletleri'nce resmen işgal edilmişti. İngiliz, Fransız ve İtalyan Yüksek Komiserleri, sabah erkenden Sadrazam Salih Paşa'ya bir nota vererek saat 10'dan itibaren İstanbul'un işgal edile- ceğini bildirmişlerdi1.
İlgili 17 soru bulundu
İstanbul'un işgali Osmanlı Devleti'nin tarih sahnesinden çekilişinin başlangıcı olmuştur. Yeni Türk Devletinin de kuruluşunu hızlandırmıştır. Mustafa Kemal Paşanın tahminleri doğru çıkmış, artık bütün halk onun etrafında toplanmaya başlamıştır.
24 Temmuz 1923'te Lozan'da barış antlaşması imzalandı ve 23 Ağustos 1923'te Lozan Antlaşması TBMM'de onaylandı. Lozan Antlaşması gereğince 2 Ekim 1923'te işgal kuvvetleri İstanbul'u terk ettiler. 6 Ekim 1923'te General Şükrü Naili Gökberk komutasındaki Türk birliği, halkın coşkulu gösterileri arasında İstanbul'a girdi.
2 Ekim 1923'te İtilaf devletlerinin İstanbul'daki son birlikleri, bir törenle Türk bayrağını selamlayarak İstanbul'dan ayrıldı. 6 Ekim 1923'te Şükrü Naili Paşa komutasındaki 3. Kolordu törenle İstanbul'a girip şehrin askeri yönetimini devraldı. O günden sonra 6 Ekimler “İstanbul'un Kurtuluş Bayramı” olarak kutlandı.
Doğrulanmış Cevap. Cevap => Istambul işgalinde Atatürk 'ün söylediği söz " Geldikleri gibi giderler" sözü olmuştur .
İtilaf Devletleri'nin İstanbul'u kesin olarak işgal etme kararı almasını sağlayan olaylar ise şu şekildedir; Mebusan Meclisi'nde alınan Misakı Milli kararları, İtilaf Devletleri'ni kızdırmış ve bu olay İstanbul'un işgalini hızlandırmıştır.
Arabic vapuruna binen son İngiliz subay ve askerleri 2 Ekim 1923 günü İstanbul'u terk etmişlerdi. İyi de neden 6 Ekimde kutlanıyor. Sebebi basit: 2 Ekim günü İstanbul Kumandanı olan hakiki bir Osmanlı karakterine sahip Selahaddin Adil Paşa'ya zaferden hisse vermemek için.
"İşgal kuvvetleri evlere, binalara el koydu"
Yaşanan birçok olumsuzluktan sonra Milli Mücadelenin başarıya ulaşmasıyla tedricen İstanbul'daki hayat normalleşmiş ve 6 Ekim 1923'te esir şehir İstanbul nihayet hür şehir olmuştur." ifadelerini kullandı.
İngiltere bölgedeki işgallerine, 30 Ekim 1918'de Mondros Mütarekesi imzalandıktan sonra başladı. Zira 3 Kasım 1918 tarihinden başlayarak sırasıyla Musul, İskenderun, Kilis, Antep, Cerablus ve sonrasında da Maraş, İngilizler tarafından işgal edildi.
Bütün Anadolu'da İstanbul'un işgal edilmesi protesto edildi. Meclis burda işgal edildiğinde Mustafa Paşa, yayınlamış olduğu bildiriyle meclisin bundan sonra İstanbul'da değil Ankara'da toplanacağını duyurdu. Esas itibarıyla İstanbul'un işgali Anadolu'da TBMM' 'nin açılışını hızlandırmış oldu."
AtatürkÜn İstanbul'a Kurtuluş savaşı sırasında yeterli direniş gösterilmemesi ve Lozan'a İstanbul hükümetinin yasal hükümet olduğu gerekçesiyle katılmak istemesi nedeniyle kırgın olsuğu ve başkent yapılmamasında da bunun rolü olduğu bir gerçektir.
Harbiye Nezareti (1918-1919)
Birinci Dünya Savaşı'nın son aşamalarında, geriye kalan en büyük Osmanlı tümeni olan Yıldırım Ordular Grup Komutanlığı'nı komuta etmekle görevlendirildi.
Misak-ı Milli kararlarının kabul edilmesi İtilaf Devletlerinin gözdağı vermek için sert bir şekilde İstanbul'u resmen işgal etmelerine neden oldu.
Mustafa Kemal Paşa, 16 Mayıs 1919'da, İstanbul'dan Samsun'a doğru yola çıktı. Bandırma Vapuru'na bindiğinde yanında, kendisi gibi vatan sevgisiyle gözünü karartmış silah arkadaşları da vardı. İşte Bandırma Vapuru'yla yapılan o yolculuğun hikayesi.
II. Mehmed, vezirleri ve komutanlarıyla birlikte St. Romanos Kapısı'ndan (Topkapı) şehre girdi.
Mondros Ateşkesi'nin, işgallere olanak tanıyan müdahalelerine ve özellikle İngilizlerin İskenderun'a asker çıkarmasına karşı çıkan Mustafa Kemal, 7 Kasım 1918'de İstanbul'a geri çağrıldı.
Yarın 6 Ekim, İstanbul'un kurtuluş günü; eskiden 6 Ekim'ler “kurtuluş bayramı” olarak kutlanırdı. İstanbul, fethinden tam 465 yıl sonra, 13 Kasım 1918'de fiilen, 16 Mart 1920'de de resmen işgal edildi. 5 yıl kadar işgal altında kan ağlayan İstanbul, 6 Ekim 1923'te kurtarılıp yeniden vatan yapıldı.
Kurtuluş Savaşı'nda İstanbul da düşman birlikleri tarafından işgale uğramıştı. Ancak 24 Temmuz 1923 tarihinde imzalanan Lozan Barış Antlaşması sonrasında İtilaf kuvvetleri bir bir bu topraklardan ayrılmaya başladı. 6 Ekim 1923'te ise 3. Kolordu'nun İstanbul'a girişiyle şehrin kurtuluşu kesinleşti.
İstanbul'un 16 Mart 1920 günü İtilâf Devletleri tarafından işgali, Millî Mücadele'nin bir dönüm noktasını teşkil ettiği kadar, hem Atatürk'ün 19 Mayıs 1919'dan bu tarihe kadar olan kurtuluş faaliyetlerinin işgalci devletler üzerindeki etkisini göstermesi ve hem de, işgalci devletler arasındaki, rekabet ve menfaat ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri