Mekan tutulacaksa mekanın kiralama ücreti, ikram edilecek yemeklerin masrafı da kız tarafına aittir. Fakat, kına gecesinde gelinin kına elbisesini ve aksesuarlarını (ayakkabı, çanta, küpe, kolye) damat tarafı karşılayabilir.
Erkek tarafı nişan töreni öncesi kıza nişan elbisesi, ayakkabı ve çanta gibi ürünle alır. Ayrıca gecelik takımı, sabahlık, iç çamaşırı, makyaj takımı, çorap, terlik, parfüm gibi hediyeleri alır.
Erkek iç çamaşırı, erkek pijama takımı, erkek pijama altı, tıraş takımları, erkek sabahlık, kişisel bakım ürünleri, terlik, çorap, havlu, cüzdan, kemer ve kol saati gibi eşyalar erkek çeyiz bohçasının olmazsa olmazlarıdır diyebiliriz.
Erkek tarafı, salon, oturma odası ve beyaz eşya takımlarını almakla yükümlü iken, kız tarafının ise mutfak eşyaları, yatak odası ve banyo ürünlerini alması beklenir.
Bornoz, nevresim takımı, halı, perde, havlu, yatak örtüsü gibi ev tekstili ürünleri de kız tarafına aittir. Bunun bir de çeyiz alma adeti var: Çeyiz Alma Adetleri Nelerdir?
İlgili 21 soru bulundu
Nişanda geline damadın ailesi tarafından takı seti armağan ediliyor. Buna ek olarak 2 veya 3 adet bilezik de takılabiliyor. Takı setlerini tercih etmeyen aileler ise doğrudan bileziklere yönelebiliyor. Bazı nişan etkinliklerinde geline yalnızca nişan yüzüğüyle birlikte bir tane künye ya da bilezik hediye ediliyor.
Düğünde iki tarafında alması gerekenlerin karışmaması için dikkatli olmak gerekir. Yatak odası ve çeyiz seti gibi temel şeyleri kız tarafı alırken evlilikte beyaz eşyaları genellikle erkek tarafı alır. Bu tarz paylaşımların yöresel olduğunu ve yöreye göre detaylarının değiştiğini de unutmamak gerekir.
Günümüzde, çeyiz düğünden iki üç gün evvel getirilmekte ve gelin evi iki üç gün evvelden hazır edilmektedir. Kız evinden ve oğlan evinden birkaç kişi çeyizi döşer. Sandık çeyizini kızlar açar ve kızlar yerleştirir. Çeyiz almaya, toy beyi ve damadın yakınlarından genç erkekler gider.
Asıl konumuz bugün, Damatlığı Kim Alır? Konusuydu. Elbette ki gelinlik nasıl damat tarafı tarafından alınıyorsa, damatlık ta gelin tarafınca almalıdır.
Kına, kız tarafının kadın akrabaları ve arkadaşlarının katılımıyla gerçekleşeceği için kına masrafları kız ailesi tarafından karşılanır. Mekan tutulacaksa mekanın kiralama ücreti, ikram edilecek yemeklerin masrafı da kız tarafına aittir.
Genel olarak kına gecesi masraflarını erkek tarafı karşılar. Gelin adayının elbisesi, ayakkabısı, takacağı takıları, kuaför masrafını ve sayılabilecek birçok şeyi erkek tarafı karşılamaktadır. Yine kına gecesinde içilecek ve yenilecek malzemeleri de erkek tarafı karşılar.
Kız ve erkek birbirlerinin nişan yüzüklerini alırlar. Kız tarafı erkeğe pijama takımı, robdeşambr, el yüz havlusui bornoz takımı, seccade, kemer ve cüzdan alır. Bu hediyeleri özel dekoratif kutularla, sepetlerle veya bohçalarla erkek tarafına götürür.
Gelinlik, nikâh, nişan ve kına gecesi için alınan tüm elbiselerin, aksesuarların ve kuaförün ücretini ise adetlere göre damat tarafı öder.
Erkek tarafı geline genelde kolye, küpe, yüzükten oluşan takı seti hediye eder. Geline ayrıca 2,3 tane de bilezik takılabilir. Geline tüm bunlar takılırken damada da nişan töreninde saat, künye, kolye ya da şık bir bileklik takılabilir. Bu tamamen ailenin zevkine ve tercihine göre değişir.
Söz merasimleri kız tarafının evinde yapılır ve çok yakın aile üyeleri hariç pek kimse çağrılmaz. Merasim sırasında aileler birbiriyle tanışmış olur ve evlilik onların da onayına sunulmuş olur. Merasim için kız tarafının uygun olduğu gün belirlenir ve kız istemeye gidilir. Kız tarafı evde misafirlere ikramlar hazırlar.
Gelin, koca evinin kapısından içeri girerken kaynana, daha önceden hazırladığı cam bir kaba veya küp (cere) gibi bir şeyin içerisine buğday, şeker, para koyar. Gelin içeriye girerken kaynana bunları gelinin üzerine saçar.
Nişan takıldığı dönemde erkek tarafının gelin için, kız tarafının da damat için hazırlamış olduğu bohçalar, günümüz modern çağdaki adı ile kız ya da erkek çeyiz seti, oldukça zengin bir içeriğe ise çoğu zaman yöreye ve adetlere göre değişiklik göstermektedir.
EL ÖPTÜRME : Şerbet gününden 2-3 gün sonra damat babası,annesi ve yakınları belirlenen günün akşamı kız tarafına misafirliği gider.Akşam yemeğinden sonra gelin adayı kız,gelen misafirlerin elini öper.Damadın babası,annesi ve yakınları kıza hediyelerini ( Altın bilezik,kolye,saat,küpe ve giyim eşyası)takar.
Bunları aynı zamanda taşınmaz olarak da düşünebilirsiniz. Bir evde taşınması mümkün olmayan; fırın, ocak, ankastre, kombi, duşakabin, klozet, lavabo, petek gibi sökülüp götürülemeyecek ürünler evin demirbaşlarıdır. Ev demirbaşları arızalandığında bunların masraflarının karşılanması gayrimenkul sahibine aittir.
Gelinin ailesinin kızlarına 2 veya 3 bilezik takması uygun görülüyor. Anne de baba da hayattaysa, iki kişi de birer bilezik takabiliyor. Damadın ailesinin ise geline takı seti ve 2 adet bilezik takması ideal olarak görülüyor.
Aile ve çiftlerin evlilik için söz kestiği bu özel günde söz yüzüklerini erkek tarafı alabilir. Söz yüzüğü, sağ elin parmağına takılır ve nişan törenine kadar parmağınızda kalır. Bazı çiftler nişan töreniyle söz kesmeyi birlikte yapabilir.
27 yaşını doldurmadan ilk evliliğini yapıp evlilik tarihinden itibaren 6 ay içinde belgeleriyle başvuranlar devlet katkılı Çeyiz Hesabı'ndan yararlanabilecektir. Çeyiz Hesabı 18 yaşından büyükler adına açılabilmekte olup, 18 yaşından küçükler adına veli veya vasisi tarafından açılabilmektedir.
Düğün haftası gelince, düğünden iki veya üç gün önce atlarla davul,zurna eşliğinde, kız evine gidilir ve kızın yapmış olduğu çeyizler alınır.
Özellikle yeni evlenecek çiftler için hazırlanan ve içerisinde farklı ürün barındıran gelin setinde pek çok ürün yer alır. Bunlar: yatak örtüleri, yorgan, yastık, nevresim takımları, seccade takımı, gecelik ve sabahlıklar, iç çamaşırları, havlular, kozmetik ürünleri gibi sayılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri