7 Yarım+şar kelimesi de üleştirme sayı sıfatı olarak kabul edilir. 8 Yarım, çeyrek kelimeleri de kesir sayı sıfatıdır.
İsimlere belirsizlik anlamı katan kelimeler de belirtme sıfatı olarak nitelendirilir. 2- Bazı kitapları tekrar tekrar okumak gerek. 1- Bütün günümü araştırma yaparak geçirdim. 2- Bütün emeklerim boşa gitti.
Belirtme Sıfatı Nasıl Bulunur? İsim veya nesne için sorulacak soru, belirtme sıfatının türüne göre değişir. Buna göre, belgisiz sıfatları bulmak için 'kaç tane' ve 'ne kadar' soruları sorulmalıdır. İşaret sıfatları için 'hangi', sayı sıfatları için de, tıpkı belgisiz sıfatlar gibi 'kaç tane' sorusuna cevap aranmalıdır.
yüz yirmi iki gün b) Sıra Sayı Sıfatı: Varlıkların sıralarını bildiren sözcüklerdir. Bu sıfatlar “-inci, -ıncı” ekiyle yapılır. İsimlere sorulan “Kaçıncı?” sorusunun cevabıdır.
Belirtme sıfatları İsimleri ve diğer sıfatları sayı yönünden tamlayan, yerlerini işaret eden, özelliklerini belli belirsiz olarak bildiren sıfatlar ve soru şeklinde olan sıfatların tümüne birden belirtme sıfatları denir. Belirtme sıfatları varlıklara ait olmayan, "geçici" özelliklerini bildirirler.
İlgili 17 soru bulundu
İsmi nitelemesine rağmen, net bir sayı belirtmeyen ön adlara belgisiz sıfat denir. Bazı belgisiz sıfatlarla belgisiz zamirler aynıdır. Cümle içerisinde ikisini ayırt etmek için kelimeden sonra isim soylu bir sözcük gelip gelmediğine bakılmalıdır.
İsimlerin miktarını, şeklini ve genel özelliklerini öğrenmek için doğrudan isme yöneltilen sorulara, soru sıfatı denir. Örneğin ''Kaç kitap'' sorusundaki ''kaç'' kelimesi soru sıfatıdır. Çünkü mevcut kitapların kaç adet olduğunu öğrenmek için sorulmuştur.
7 Yarım+şar kelimesi de üleştirme sayı sıfatı olarak kabul edilir. 8 Yarım, çeyrek kelimeleri de kesir sayı sıfatıdır.
İşaret sıfatı, kavramları ve nesneleri işaret etmek amacıyla kullanılan kelimeler olarak ifade edilebilir. İşaret sıfatları cümlede her zaman isimlerden önce gelirler. İsimlerin önünde yer alan işaret sıfatları, isimlere sorulan ''hangi'' sorusuna cevap verirler.
Aşağı, yukarı, nazikçe, çok, az, fevkalâde, en, ileri, geri, şimdi, geç gibi kelimeler cümle içerisinde zarf olarak kullanılabilir. Türkçede pek çok sıfat aynı zamanda zarf olarak da kullanılabilir.
Kelimelere azlık, yetersizlik, eksiklik ve benzerlik anlamı katan sıfatlara küçültme sıfatı denir. Küçültme ekleri şunlardır: 1- (-ce, -ca): Bu ekler daha çok, sözcüklere benzerlik ve yakınlık anlamı katmak için kullanılır.
türkçe dilbilgisi terminolojisinde niteleme sıfatı olarak adlandırılan sıfat çeşidi. ismin önüne geldiğinde onun niteliklerini anlatan sıfattır.
Türkçede bir cümlenin ya da metnin anlamını vurgulamak için kullanılan sıfatlara pekiştirme sıfatı denir. Bazı sıfatlarda renkler bazılarında ise ''mı'' ya da ''mi'' edatı ile pekiştirme yapılır.
Niteleme sıfatları çekim ekleri alarak veya almadan isimlerin yerine tutmak suretiyle adlaşmış sıfat oluştururlar. Kurulan bu kelimelere ise adlaşmış sıfat denmektedir.
Yapısında birden çok sözcük barındıran sıfatlara birleşik sıfat denir. Birleşik sıfatlara verilebilecek örnekler arasında varyemez, kısa boylu, boşboğaz, mirasyedi, küçük çiçekli gibi sözcükler bulunmaktadır.
Öncelikle sıfat tamlamasının nasıl anlaşılabileceğini kolayca anlatmak mümkündür. Burada eğer kalıba 'Nasıl, kaçıncı, kaç, hangi ve kaçar' gibi sorular sorulduğunda cevap alınıyorsa o zaman sıfat tamlamasına oluştuğunu söylemek mümkün. - Yaşlılığında kötü bir hastalık geçirdi. (Nasıl bir hastalık?)
Demir 2006: 295, 321, 484), Bilgin; böyle, şöyle, öyle sözcüklerini gösterme sıfatı, niteleme belirteci; böylesi sözcüğünü belgisiz sıfat, böylesine, öyle, öylesine sözcüklerini aşırılık belirteci alt başlıklarıyla tanıtır (Ayrıntılı bilgi için bk.
İşaret Sıfatı; Şu Kalem, Öteki çocuk, o insan.
En az iki sözcükten oluşan ve nesne ya da isimlerin çeşitli özelliklerini niteleyen kelimelere kurallı birleşik sıfat denir. Anlamca kaynaşmış sıfatlardan farkı ayrı yazılmalarıdır. Bu sıfatlar iyelik eki (-lı -li) alarak oluşturulur.
Kesir sayı sıfatı, sayılara +dän eki getirilerek yapılır: beşdän ikki (beşte iki), yettidän bir (yedide bir), säkkizdän üç (sekizde üç). “yärim” (yarım) kelimesi getirilerek de yapılır: yärim yol (yarı yol), bir yärim såät (yarım saat), yärim häzil yärim çin (yarı şaka yarı ciddi).
Önad; adlardan önce gelerek onları niteleyen ya da çeşitli yollarla belirten sözcüklerdir. Sözcükler yalnız başlarına önad (ön ad) olamazlar. Ör : "Mavi" sözcüğü yalnız başına kullanıldığında "renk" bildiren bir sözcüktür. "Mavi" sözcüğünün ön ad olabilmesi için kendinden sonra bir ismin gelmesi gerekir.
Bu örnekler haricinde ilk orta ve sonuncu durumlarını belirtmek içinde sıra sayı sıfatları kullanılır. İlk kelimesi birinci sıfatı yerine, orta yerine ortanca sıfatı, son yerine ise sonuncu sıfatları kullanılmaktadır.
Unutmayın ki sıfatlar isimleri niteler ve isimlerden hemen önce gelirler. Zarflar ise fiilleri nitelerler ve cümle içerisinde herhangi bir noktada bulunabilirler.
Bu noktada dikkat edilmesi gereken husus, soru bildiren sözcük bir isimden önce kullanıyorsa soru sıfatı; bir ismin yerini tutuyorsa soru zamiridir. Örnek: Hangi soruyu yanlış cevapladın? (Soru sıfatı) Hangisini yanlış cevapladın? (Soru zamiri)
Soru zarfı ile sıfatları sıklıkla birbirine karıştırılıyor. Soru sıfatları ismin önüne zarfları ise fiilin önüne getirilir. Örneğin: ''Nasıl bir insan?'' cümlesindeki nasıl soru sıfatıdır. ''Buraya nasıl geldin?'' cümlesinde ise ''nasıl'' kelimesi soru zarfı olarak kullanılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri