'yahve' ya da 'yehova' olarak da bilinen "yhvh", yahudilikte tanrının hz.musa'ya vahyettiği özel adıdır.tanrının adının açıkça yazılıp söylenmesi yasak olduğu için, bu adı oluşturan dört ünsüzle belirtilmesine özen gösterilir. ibrani alfabesindeki yazılımıyla yahve biçiminde okunan sözcük 'tetragrammaton(dört harfli)' ...
Ayrıca Yehova Şahitleri azizleri ve Papa'yı kabul etmez. Bu kitapta Allah'ın adı olarak Tevrat'ta geçen Yehova'yı kullanmaları da Yahudileri kızdırıyor. Çünkü Yahudiler “Allah'ın adını boş yere anmayın” ayeti üzerine Allah'ın en büyük ismi olan Yehova'yı kullanmazlar.
Tanrı'nın Adı: YHVH veya YEHOVA
YHVH (יהוה) (ya•'ve) İncil'de Tanrı'nın birincil İbranice adıdır.
Tanrı bütün yeryüzünün efendisi/rabbı olduğu için, kendisinden kelimenin gerçek anlamında Adonai diye söz edilir. Adonai YHVH şeklinde, “efen- dim/rabbim” anlamında kullanılır.
3-“ Tanrın Rab'bin adını boş yere ağzına almayacaksın.” Tanrı'nın ismini boş yere ağzımıza alarak O'nun adının kolayca yalan dolu cümlelerle kirletmek, Tanrı'ya karşı yapılan bir saygısızlık olacağından, bu buyrukla bu tür uygunsuz söylemleri önlemek amaçlanmıştır.
İlgili 45 soru bulundu
Yahudilik panteizmi reddeder. Tanrı'nın en kutsal adı “Yehova”dır. Bu ismi gereksiz yere söylemek yasaktır. Yahudiler, onun bu ismini söylemekten çekindikleri için, ona “Ha-Şem” (İsim), Elohim (Rab) veya “Adonay” (Efendimiz) diye seslenirler.
Şema'nın ilk cümlesi aynı zamanda Yahudilikteki monoteist inancı da açıkça ifade etmektedir: “Tanrı tektir”. Yahudi düşüncesinde monoteizm, Yahve'den başka bir tanrının olmadığı anlamına gelmektedir.
ʼElohim. İbranice ʼelohim (tanrılar) sözcüğü, görünüşe göre, “güçlü olmak” anlamına gelen bir kökten türemiştir. ʼElohim, ʼElṓah 'ın (Tanrı) çoğul halidir. Bazen bu çoğul, birkaç tanrıyı belirtir (Başlangıç 31:30, 32; 35:2), ancak daha sıklıkla heybet, yücelik veya ihtişamın çoğulu olarak kullanılır.
Tanah'a göre Yaradan YHVH, tüm evrenin yaratanıdır. Bazı bölümlerde YHVH için "İbrahim'in Tanrısı, İshak'ın Tanrısı, Yakup'un Tanrısı" olarak bahsedilse de Yeremya 32:27'ye göre aslında O bütün insanlığın tanrısıdır.
“Allah”; Aramiceden doğan Süryani dilinde “Aloho” ve Tevrat İbranicesinde “Elah/Elahim” demekti. “Allah” adını; Mizrahi/Doğulu Yahudiler, Bahailer, Arapça konuşan Ortodoks ve Katolik Hıristiyanlar, Türkiye'de yaşayan bazı Hıristiyanlar da kullanıyordu. Evet.
Kur'an'da isimleri anılan peygamberler ve bunların kitapları kendilerini sıklıkla Yehova'ya bağlamalarına rağmen İslam'da Yahve/Yehova ismi kullanılmaz ve bilinmez. Kur'an'da Cebrail, Mikail gibi melek isimleri diğer İbrahimî dinlerde olduğu gibi El (ya da İl) ile bağlantılıdırlar.
Ayrıca, YAHOVA, İLİYON kelimeleri de İbranice'de “Allah” kelimesi yerine kullanılan meşhur isimlerdendir. Yahudi ve Hristiyanlarda da hem peygamberlere iman hem de ahiret inancı vardır. Zaten bütün semavî kitaplarda iman esasları aynıdır.
İbadetleri yalnızca evrenin egemeni olarak kabul ettikleri Yehova'yadır. Yehova ilk olarak İsa Mesih'i yaratmıştır ve geri kalan her şey İsa aracılığıyla yaratılmıştır. İsa, Tanrı'nın doğrulmamış oğludur.
Yehova, Yahudilikte ve Hristiyanlıkta Tanrı'nın adıdır. İlk kez Tevrat'ta geçmiştir bu isim ve YHWH diye yazılır. Yehova Şahitleri bu yüzden kendilerini Tanrı'nın Şahitleri olarak tanımlarlar.
Tanrı mutlak ve tek bir tanrıdır (Galatyalılar 3:20; Tekrar 6:4). Ancak, ilk ve vasıtasız olarak yaratmış olduğu İsa onun ilk yarattığı olarak oğludur ama ona asla eşit değildir, ona hiçbir şey eşit olamaz. Dolayısıyla Yehova Şahitleri Teslis'e diğer Hıristi- yanların inandığı gibi inanmamışlardır.
Örneğin 'Allah' veya 'Tanrı' anlamıyla gelen dört isim vardır: El, Elohim, Elah ve Teos. İlk ikisi İbranice, üçüncüsü Aramice ve dördüncüsü ise Yunancadır.
Arapça Tanrı anlamına gelen İlah'ın Aramice kökeni Elah, İbranice Eloah'tır. El'den türemiş birbirine benzer sayısız isim vardır.
Yehova Şahitleri, inanışları gereği kan naklini reddetmektedir. Şahitler, bu tür bir inanışa sahip olmalarını ve kan naklini kabul etmeme tutumunu geliştirmelerini “Kutsal Kitabın” aşağıda belirtilen ayetlerinden çıkardıkları yorumlar desteklemektedirler. “3. Yeryüzünde yaşayan her hayvan size yiyecek olacak.
Yehova şahitlerinin amacı Tanrı'nın denetimi ve Hz. İsa'nın liderliğinde tek bir din oluşturmaktır. Birçok kişiye göre Yehova, Hıristiyanlık ve Yahudilik karması olarak düşünülmektedir.
Tanrı'nın yedi ismi
Rabbi Jose Tzevaot'u yaygın ad olarak kabul ederken Rabbi İşmael Elohim'i yaygın ad olarak kabul etmiştir. "Bağışlayıcı", "Rahim" ve "Vefalı" gibi diğer tüm adlar yalnızca Tanrı'nın insanla ortak olan özelliklerini tarif eder.
İbrahim'i tek Tanrıcılık yahut mutlak Tanrıcılık ile anılmasına neden olan -el Şadday (yüksek, mutlak, otorite olan) kelimesi oldukça dikkat çekerken bazı kaynaklarda bu kelimenin Amorice'den geldiği vurgulanır.
Eski dilde buz anlamına gelen sözcük. Ah!, ya!
Yahudiliğe göre; yenilmesi serbest veya yasak olan hayvanların listesi Tevrat'ta verilmiştir. Buna göre: Karada yaşayanlardan geviş getiren ve çift tırnaklı olan hayvanların yenmesi serbest, bu özelliği taşımayanlar ise yasaktır; bunlara ek olarak domuz, tavşan ve deve eti yasaktır.
"Yahudi" isminin küçük düşürücü ve küfür ifade edici bir muhteva kazanması dolayısıyla Yahudiler, Hıristiyan topraklarında, zaman zaman bu isim yerine "İsraelî" (İsraelite) ismini kullanmayı tercih etmişlerdir. Bununla birlikte bugün Yahudiler, “İsrail” ve “Yahudi” ismini kullanmaktadır.
Musa (İbranice: Moşe Rabenu משה רבנו), Yahudiliğin peygamberi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri