Cezzar Ahmed Paşa, Trablus, Kudüs ve Şam valiliklerini elde ettiğinde Osmanlı Devleti'nde tahtta III. Selim oturmaktaydı. Bu dönemde aynı zamanda III. Selim'in kurduğu Nizam-ı Cedit ordusu Akka Kuşatması'nda yardımcı olmak üzere gönderilmiştir.
Selim, Amcası I. Abdülhamit'ten sonra Osmanlının başına geçti… Tam 1789'daki Fransız İhtilâli sırasında padişah olan III. Selim, ülkeyi 1808 yılına kadar, yani 19 yıl boyunca Osmanlıyı 28'inci padişah olarak yönetti…
Napolyon Bonapart'a karşı Akka Kalesi'ni savunarak büyük bir zafer kazanan Cezzar Ahmet Paşa'nın karşısında ilk yenilgisini yaşayan Napolyon Bonapart: ''Akka'da durdurulmasaydım, bütün Doğu'yu ele geçirebilirdim!'' sözünü söylemiştir.
Osmanlı Devleti'nde ilk büyük celâlî isyanı XVI. yüzyılın sonlarında Karayazıcı lâkabı ile bilinen Abdülhalim tarafından başlatılmıştır.
Babanzade Ahmet Paşa İsyanı, 1812'de, Babanzadelerin ilk isyanından 6 yıl sonra, Babanzade Ahmet Paşa'nın amcası Babanzade Abdurrahman Paşa'nın intikamını almak için çıkardığı isyandır. Kısa zamanda bastırılmıştır. İsyan bastırıldı.
İlgili 33 soru bulundu
Ahmed Paşa'nın zaferi Osmanlı ordusunda muazzam bir kibir ve rehavet yaratmıştı. Nitekim Napolyon ve ordusunu Mısır'da kıskıvrak esir almak içten bile değilken Napolyon büyük Osmanlı ordusunu 1799 tarihinde tamamen yok etti. Bu zafer sonrası Napolyon hem itibarını hem de canını kurtarmıştı.
Tek bir kişi hariç... Napolyon gene de ününü sıkça duyduğu Cezzar Ahmet Paşa'ya iki kere elçi gönderdi ancak Ahmet Paşa elçileri idam ettirmesi üzerine Napolyon şiddet düzeyini oldukça arttırıp ilk hamlede kenti kuşattı ardından yirmi dört saat hiç durmadan süren top ateşine tuttu.
Napolyon ilk yenilgisini 1796 yılında İkinci Bassano Muharebesi'nde Habsburg Hanedanlığı'ndan, ikinci yenilgisini ise 1798 yılında Nil Muharebesi'nde İngilizlerden almış. 1799 yılında Akka Kalesi Kuşatması'nda Osmanlı İmparatorluğu'na karşı aldığı yenilgisi ise Napolyon'un üçüncü yenilgisi.
Fransızlar, Akka savunması karşısında direnç gösteremedi
İki aydan fazla süren kuşatma, Osmanlı donanması ve Nizam-ı Cedid ordusundan destek gören Cezzar Ahmet Paşa'nın güçlü savunması karşısında başarısızlıkla sonuçlandı. Bunun üzerine Napolyon Bonaparte, 21 Mayıs 1799 tarihinde Akka'dan çekilmek zorunda kaldı.
Abdülaziz (Saltanatı hidivlik altında devam etti.) Mısır Eyaleti veya Mısır Beylerbeyliği, 1517 yılında Yavuz Sultan Selim'in Ridaniye Muharebesi'yle Memlûk Sultanlığı'nı yıkarak Mısır'ı Osmanlı topraklarına katması sonucunda kurulmuş olan bir Osmanlı eyaleti.
Her zafer zafer değildir, her yenilgi de yenilgi değildir. Her zaferden sonra pişmanlık duyulur. Pişmanlık duyulmayan tek zafer cehaleti yenmektir.
Cezzar Ahmed Paşa yeni kurulan Nizam-ı Cedid askeri birliklerini de bu savunmada başarıyla idare etmiştir. Bonapart'ın terk ettiği Mısır ve Suriye bundan sonra Fransa'nın etkin olarak bir daha boyunu gösteremeyeceği bir bölge olacaktır.
Osmanlı vezirlerinden Cezzar Ahmet Paşa'nın adı. Zalim, gaddar, kanlı. Eli kanlı, eli bıçaklı. Deve kasabı.
Waterloo Muharebesi veya Waterloo Savaşı; 16-18 Haziran 1815 tarihleri arasında gerçekleşen, Fransa İmparatoru Napolyon'un mutlak yenilgisiyle sonuçlanan ve Avrupalı güçler arasında 23 yıl süren silahlı mücadelenin (Fransız Devrim Savaşları ve Napolyon Savaşları) sonunu getiren muharebe.
Napolyon ölmüştü. İmparator, ölümünden üç hafta kadar önce doktoruna, ''Ölümümün ardından ki bunun fazla olduğunu sanmıyorum, vücudumu açmanı istiyorum. Bunu yapmadan hastalığımın ne olduğunu anlayamayacaksınız. Bu incelemede, en ufak bir ayrıntıyı bile atlamamalısın'' demişti.
Louis (d. 17 Kasım 1755 - ö. 16 Eylül 1824), 1795'ten sonra Fransa kralı unvanını taşıyan ve Napolyon'un yeniden imparatorluğunu ilan ettiği Yüz Gün (1815) dışında, 1814-1824 arasında tahtta kalan hükümdar.
10 Ocak 1732 tarihinde imzalanan antlaşma, Safevileri memnun etmemiştir. Bunun üzerine Safevi şahı tahttan indirilmiştir. Şah Tahmasb'ın yerine Nadir Şah'ın oğlu Abbas tahta çıkmıştır. Ayrıca bu antlaşma ile Osmanlı Sadrazamı da değişmiştir.
Süleymaniye'nin temeline ilk taşı o koyar. Sultanı Kıbrıs'ın fethine ikna eder. Nitekim bir ilim adamının varacağı son noktaya getirilir ve tam 30 yıl şeyhülislâmlık yapar. Ebusuud Efendi Sultan Süleyman'a “Kanuni” adını kazandıran kânunların mimarıdır.
Sadrazam Pargalı İbrahim Paşa isyanı bastırmak ve Mısır eyalet idaresini yenileştirmek için Mısır'a gelmiştir. Ahmet Paşa bu kötü hareketi dolayısı ile hain lakabı ile anılmaya başlanmıştır. Sicil-li Osmani onu şöyle değerlendirir: Kibirli, haset, divane -meşrep ve kötü bir şahıstı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri