Check-in, insanların bir otele, havaalanına, hastaneye, liman veya etkinliğe varışlarını bildirdikleri işlemdir. Havaalanlarındaki check-in işlemi, yolcuların hava alanı girişi ve başka yerlerde bagajlarını uçağa kontrol etmelerini ve biniş kartı almalarını sağlar.
Check-in işlemi havaalanında bagaj verme ve bilet kontrol işleminden geçme olayıdır. Misafirlerimiz havaalanına gitmeden önce flypgs.com'dan Check-in sekmesinden Rezervasyon (PNR) Numarası ve ad- soyadınızı girerek işleminizi yapabilirsiniz.
Yolcuların hava alanına geldiklerini bildirmesine ve uçakta yer belirleme işlemlerini yapmasına check-in deniyor. Koltuk belirleme işleminin web sitesindeki check-in sekmesinden, mobil uygulamadan ya da havaalanındaki kiosk cihazlarından PNR kodu ile yapılması ise online check-in olarak adlandırılıyor.
Uçak kalkışından 24 saat öncesinde yapılmaya başlanan bu işlem yolcular açısından oldukça önemlidir. Bilette yaşanan herhangi bir sorun ya da aksaklık anında fark edilerek kolayca giderilebilir. Check in uçak harekete geçmeden önce biniş kartı alınması açısından yolculara kolaylık sağlar.
Oysa check-in işlemleri genellikle uçuş saatinden yarım saat öncesinde kapanır. Bu sebeple uçuş saatine en az 45 dakika kala check-in işlemlerini başlatmanız yeterlidir. Ancak check-in işlemleri kapandığında uçak kalkmamış olsa da uçağa alınmanız mümkün olmayabilir. Bu durumlarda bilet parası iadesi de yapılmaz.
İlgili 45 soru bulundu
Online Check-in Yapmak Zorunlu mu? Bu işlemi yapmak zorunlu değil, fakat zamandan tasarruf etmek isteyenler için en uygun seçenek. Özellikle bagajı olmayan ya da sadece el bagajı olan yolcular, bu işlem sayesinde yalnızca biniş kartını kontrol görevlisine göstererek doğrudan uçağa giriş yapabilmektedir.
Online check-in işleminizi önceden yaptığınızda, havalimanında biniş kartınızı almak ve bagajlarınızı teslim etmek için check-in bankolarına başvurabilirsiniz. Uçağın kalkış saatinden dış hat seferleri için 60 dakika, iç hat seferleri için 45 dakika öncesine kadar bu işlemleri tamamlamış olmanız gerektiğini belirtelim.
Ancak genel olarak kontuar check-in süreleri; yurt içi uçuşlarınızda uçuşunuza ortalama son 45 dk ya da 60 dk kalaya kadar devam ederken yurt dışı uçuşlarınızda bu süre son 90 dk'ya kadar sürmektedir.
Havayolu firmalarının tamamına yakını bu hizmeti vermektedir. Çoğunluğu online check-in için bir ücret talep etmezken, bazı şirketlerde bir miktar check-in bedeli alınabilmektedir. Online check-in yapmadan önce biletinizi almış olmanız gerekiyor.
İç hat uçuşlarında uçuştan 60 dakika, dış hat uçuşlarında ise uçuştan 75 dakika önce check-in işlemleri sona erer.
Online check-in işlemleri uçuş saatinden 24 saat önce başlar ve uçuşa 90 dakika kala biter. Bu süre içinde check-in işleminizi yaptırabilirsiniz.
Havayolu firmalarının kiosk makinelerinde check-in işleminizi yapabilmeniz için TC kimlik numaranız ve uçuş PNR kodunuzu giriş yapmanız yeterlidir. Daha sonra kiosk ekranı sizi, uçak koltuk seçimine yönlendirerek koltuğunuzu seçip biletinizi basarak biniş kartınızı size teslim ediyor.
İç hat seferlerinde uçuşun tarifeli saatinden 45 dakika önce, dış hat seferlerinde uçuşun tarifeli saatinden 60 dakika önce check-in işlemleri sona erer. Bu süre bazı istasyonlarda (Ör: Karakas, Lagos, Abuja'da 120 dakika önce) değişiklik gösterebilir.
Genel olarak online check-in işlem süreleri, ortalama uçuşa 24 saat kala başlayıp iç hatlar uçuşu için son 1 saat kala, dış hatlar uçuşu için uçuşa 3 saat kala sona ermektedir.
Havayolu şirketinizin bankolarını bulup sıraya giriyorsunuz. Sıra size geldiğinde resimli kimliğiniz ya da pasaportunuzu görevliye verip gideceğiniz lokasyonu ve uçuş saatini söylüyorsunuz. Biniş kartınız bastırılmadan bagajınız tartılıyor ve uygun ağırlıkta olup olmadığı kontrol ediliyor.
Kontuar check-in, uçuş saatinden belirli bir süre önce kontuar alanına giderek check-in işlemi için başvuru yapmak demektir. Yani hava yolları firmasının uçuşlarda check-in için ayırdığı bölüme gider ve gişe çalışanının desteği ile uçağa kabul işlemlerinizi başlatırsınız.
Koltuk Seçimi olanağı, yolcuya otomatik atanan koltuğu tercih etmemesi durumunda ücretli şekilde yapılabilir. Yolcu, koltuk seçimini uçuşa 6 saat kalana kadar yapabilir. Koltuk seçimleri esnasında yolculara sunulan seçenekler mevcut check-in prosedürleri paralelindedir.
En öndeki koltukların seçimi için ise iç hatlarda 40 TL, 20 euro ödemek şart. Herhangi bir koltuğu seçmek için iç hatlarda 10 TL, dış hatlarda ise 10 eurodan başlayan fiyatlarla koltuk satın alınabiliyor. Ücretsiz koltuk seçimi uçuşa 24 saat kala başlıyor. Sistem ücretsiz koltuk seçimini otomatik atıyor.
Uçağa yanınızda taşıyacağınız el bagajında/çantasında sadece 1 adet, 1 litrelik ağzı kilitli torba içerisinde her biri maksimum 100 mililitrelik kaplarda sıvı, jel, aerosol taşıyabilirsiniz. Ağzı kilitli torba olarak 1 litrelik (yaklaşık 20cm x 20 cm) kilitli buzdolabı poşeti kullanabilirsiniz.
Bu kural bazı istasyonlarda yerel otoritelerin uygulamalarına göre değişebilmektedir. İç hatlarda uçuşunuzun kalkış saatinden en az 45 dakika ve dış hatlarda 60 dakika önce biniş kartlarınızı almış ve bagaj işlemlerinizi tamamlamış olmanız gerekmektedir.
Kiosk check-in işlemleri, uçağın tarifeli kalkış saatinden 12 saat önce başlar; iç hatlarda tarifeli kalkış saatine 45 dakika kala, dış hatlarda ise 60 dakika kala sona erer.
Check-in işleminizi mobil uygulamamız veya internet sitemizden gerçekleştirerek zamandan tasarruf ederken; koltuk seçiminizi kendiniz yapabilir, kontuar sırası beklemeden biniş kapısına gidebilir, mobil biniş kartı kolaylığından faydalanabilirsiniz.
Online Check-in yaptırdıysanız bagajınızı teslim etmek ve biniş kartınızı almak için Check-in bankolarına gidebilirsiniz. Eğer bagajınız yok ve biniş kartınızı bastırdıysanız direk uçuğa biniş kapılarına geçebilirsiniz.
Ancak işlemlerinizin sorunsuz yapılabilmesi için uçuşun kalkış saatine; iç hat uçuşları için 1,5 saat ve dış hat uçuşları için 2 saat kala havalimanında bulunarak check-in kontuarlarına başvurmanızı tavsiye ederiz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri