Chomsky güçlü bir dille doğuştancılığı savunmaktadır. Chomsky'e göre çocukların ilk dillerini edinebilmelerini sağlayan şey içsel bilgidir. Her çocuk dilbilgisel ilkeler ile doğar ve çevresindeki dili edinmek için analiz etmeye başlar.
Bu kurama göre, insanda dil yetisi doğuştan gelen ve diğer bilişsel yetilerden bağımsız bir yetidir. Bu yetiye bağlı olarak bir dil kullanımında, sınırlı sayıda sözcükle sınırsız sayıda cümlenin biçimini ve özgül anlamını olanaklı kılan kuralların oluşturduğu bir sistem söz konusudur.
Chomsky Hiyerarşisi
Chomsky, hiyerarşisinde dilin bâzı yönlerinin sınıflandırılması için daha zorlayıcı ve karmaşık dil bilgisi yapılarının olması gerektiğini savunmuştur.
dil Noam Chomsky'nin dil kuramının temelini oluşturan en önemli sav, yetisinin doğuştan gelen ve diğer bilişsel yetilerden bağımsız bir yeti olduğu savıdır. Doğuştan var olan dil yetisini temsil eden ise Evrensel Dilbilgisi'dir.
Dil gelişimi kuramları, çocukların isteklerine yön veren seslenmeleri taklit etmelerini içeren davranışçı yaklaşım kuramı, yetişkinlerin model alındığı sosyal etkileşim kuramı ve Chomsky'nin temsilcisi olduğu psiko-linguistik yaklaşım kuramıdır.
İlgili 40 soru bulundu
Eşzamanlı ikidillilik, çocuğun doğduğu andan başlayarak ya da doğumu izleyen bir yıl için- de iki ya da daha fazla dili edinmesi ya da edinmeye başlaması durumudur (Genesee, Paradis ve Crago, 2006). Bu durum ikidilli ilk dil edinimi olarak da adlandırılmaktadır (Genesee ve Nicoladis, 2006).
İnsan türünün belki de en büyük başarısı olarak adlandırabileceğimiz dil olgusunun evrimsel açıdan çok yakın bir zamanda, 75.000-100.000 yıl önce ortaya çıktığı varsayılıyor.
Edinç, kişinin kendi anadili konusunda sahip olduğu sezgisel bilgi olarak tanımlar. Edinç kendi anadilinde konuşan özneye bilmediği, işitmediği ya da söylemediği tüm tümceleri üretebilme ve onları anlayabilme olanağını verir. Edim edincin konuşucular tarafından dilin kullanımı sırasında gerçekleştirilmesidir.
Dil gelişimi kuramları, çocukların isteklerine yön veren seslenmeleri taklit etmelerini içeren davranışçı yaklaşım kuramı, yetişkinlerin model alındığı sosyal etkileşim kuramı ve Chomsky'nin temsilcisi olduğu psiko-linguistik yaklaşım kuramıdır. Chomsky'e göre çocuk doğuştan gelen bir yetenekle dili kullanmaktadır.
Doğuştancı Kuram (Nativist Theory) : İnsanın dil yetisinin biyolojik bir temeli olduğunu, doğarken dil yetisiyle doğduğunu varsayan bir kuramdır. Eric Lenneberg ve Noam Chomsky bu kuramın öncülerindendir. Steven Pinker da bu kuramın temsilcilerinden olmakla birlikte Chomsky'den evrimci yaklaşımıyla ayrılır.
Çocukta dil gelişiminin önemli özelliği ilk dönemlerin evrensel oluşudur. Farklı dilleri konuşan toplumların çocuklarında dil gelişiminin benzerlik gösterdiği görülmüştür. İlk yıllardaki bu evrensellik 18-32 aydan sonra, sosyal sınıf farklılıklarının etkisiyle yok olur.
Bu konuda farklı görüşler vardır. Monojenistler: Dilin bir tek kaynaktan yani tek bir dilden ortaya çıktığı. Polijenisler: Dilin ayrı ayrı kaynaklardan doğup geliştiği. İnsanların çeşitli olaylar veya durumlar karşısında çıkardığı, duygularını ve iç dünyasını yansıtan ünlemlerden dilin doğduğunu savunan kuramdır.
Yaşamın ilk 3 yılı, beynin en hızlı geliştiği, konuşma ve dil becerilerinin kazanılması için en kritik dönemdir. Bu beceriler, sesler, görüntüler, değişik ortamlar ve başkalarının konuşma ve seslerine sürekli maruz kalma ile zengin uyaranların sunulması ile en iyi şekilde gelişir.
Toplumun yaşamındaki değişmeler, farklı kültürlerden ve bununla birlikte o kültürlerin dillerinden etkilenmeler ile dil, tıpkı yaşayan bir varlık gibi, zaman içinde değişir, gelişir. Her dilin tarihi içinde dönem dönem farklılıklar ve bazı bölümlere ayrılmalar görülür.
Dil gelişimini etkileyen birçok etmen vardır. Bunlar zeka, cinsiyet, beyin, sosyal çevre ve aile, sosyo-ekonomik etmenler, ailenin eğitim durumu, iki dillilik, oyun ve sağlık durumudur. Dil gelişimi zekâ ve zihin gelişimi ile doğru orantılıdır.
İnsanları diğer canlılardan ayıran düşünme yetisi, dil ile sembolleştirilerek ifade edildiği için dil kazanımı düşünebilme yetisi ile de ilişkilidir. da fonem (phoneme), sıra ya da biçimbirim(morpheme), söz dizimi ya da sentaks (syntax), anlam (semantik) ve kullanımdır (pragmatik).
Ardışık dil edinimi:
İlk dil edinildiken sonra diğer dilin edinilmesi durumudur. Genel olarak ikinci dilin 3 yaştan sonra edinilmeye başlanmasına ardışık dil edinimi denir.
Bunlar; davranışsal, bilişsel, gelişimsel, sosyal bilişsel, yapılandırmacı ve sosyo-kültürel teorilerdir.
Stephen Krashen'in dil öğrenme teorisine göre, yabancı dil öğrenirken önemli olan öğrenilen dilde etkileşime odaklanmak. Her sene yılbaşında yeni yılda yapacağımız değişiklikleri umutla planlarız.
çocuğun dil gelişim süreci, psiko-motor gelişim süreciyle paralellik arz eder. Çocuktaki fiziki gelişim onun zihin ve dil gelişiminin temelini oluşturur. Eğitimde çocuğun dil gelişim aşamalarma göre hareket etmek onun dil gelişimini sağlıklı bir şekilde etkilemektedir.
Dil Gelişimi. Bloom ve Lahey dili biçim, içerik ve kullanım şeklinde 3 temel bileşene ayırmışlardır.
Yapılan son araştırmalarda dil ediniminin anne karnında başladığı ortaya konmuştur. Modern dilbiliminin kurucusu, tarihçi, yazar ve Profesör Noam Chomsky'ye göre birey dil edinim düzeneği ile dünyaya gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri