Bunun yanı sıra çiçeğin yerini sevmemesi, toprağının uygun olmaması, düzensiz sulama durumu ve çiçeği aşırı güneş ışığı alan yerlerde bırakmak gibi durumlar da çiçeğin solmasına neden olmaktadır.
Solmuş çiçeklerinizi aslında canlandırmanız mümkün. Solmuş çiçeğin dibine organik maddeler karıştırarak çiçeği canlandırabilirsiniz. Kompost, yaprak, çiftlik gübresi, gübre yaprakları gibi organik maddeler karıştırılmalı ve toprağa eklenmelidir. Toprağın düzenli olarak havalandırılması da çiçeği sevindirecektir.
Toprakta yeteri kadar vitamin ve mineral olmaması çiçeklerin yapraklarında sararmaya neden olur. Topraktan yeteri kadar beslenemeyen kökler gövdeye de besin ulaştıramaz. Bu durumda besin takviyeleri veya toprak değişimi yapılması gerekir. Her çiçeğin hava, ışık ve su ihtiyacı diğerlerine göre farklıdır.
Çiçeklerin Solmasını Geciktirebilirsiniz
Son olarak 3 çorba kaşığı sirke ile 2 çorba kaşığı şekeri karıştırıp çiçekleri koyduğunuz suya dökün. Bu yöntemle de çiçeklerinizin solma süresini ciddi oranda geciktirebilir ve güzel görünümlerinden daha uzun süre faydalanabilirsiniz.
İlgili 31 soru bulundu
⏩ Sulama toprak tam kurumadan yapılmalı ancak çok sık yapılmamalıdır, haftada 1 sulanması yeterlidir. Sulama yaparken yapraklara ve çiçeklere su değdirilmemelidir. Fısfıs ile sulama yapılmamalıdır.
Çiçeklerinize arada sırada şekerli su vermeniz iyi olacaktır. Çiçekli suyu kesinlikle yapraklara veya çiçeklere fısfıs ile sıkmamanız gerekmektedir. Sadece toprağa dökmeniz yeterli olacaktır.
Bunun için tek yapmanız gereken; 3 litre suya bir yemek kaşığı kuru maya koyarak karıştırmak ve elde edilen su ile çiçekleri sulamak. Burada dikkat etmeniz gereken bir püf noktası var; sulama esnasında suyun bitkinin yapraklarına değmemesine dikkat etmelisiniz. Su doğrudan toprağa temas etmeli.
Bitkilerin köklerine dağıtılan çay artıkları, toprağın böceklenmesini ve kurumasını önlemektedir. Bu yöntemi haftada 1 defa deneyebilirsiniz. Çay tercihiniz tamamen sizin elinizde. Bitki çayı posası eklemek isterseniz, bitkilere daha fazla vitamin desteği vermiş olursunuz.
Saksı çiçeklerinin bazılarında sadece çiçekleri solarken bazılarında ise çiçekler tamamen solmaktadır. Bu durum tamamen çiçeğe gereken bakımın yapılmamasından kaynaklıdır. Bazı çiçek türleri ise yetiştirilmesi gereken dönemde yetiştirilmediği için solmaktadır.
Bir tane aspirin ve bir çorba kaşığı kuru mayayı bir litre suyla harmanlayın. Maya ve aspirin suda çözünmeye başlayınca çiçeklerinizi bu tarifle sulayın. Kısa bir sürenin ardından çiçeklerin adeta coşmuş olduğunu ve bol bol çiçeklendiğini göreceksiniz.
Budama. Spatifilyum, çok yıllık bitkiler arasında değerlendirilir. Dallar çiçek açtıktan sonra solma dönemine girdiğinde, bitkinin yeniden çiçek açabilmesi için solan çiçeklerin ve varsa yaprakların budanması gerekir. Ancak kesilen bu bölgenin içine hava girmesi önlenmelidir.
Aşırı sulama ise bitki köklerinin zarar görmesine, bu sebeple bitkilerin su ve besin alamamasına, çiçeklerin küflenmesine, yaprakların dökülmesine sebep olabilir. Bitki köklerinin zarar görmesi, bitkinin ölümüne neden olabilir1.
Kökleri Nazikçe Ayırın Ve Nefes Almasına Yardımcı Olun
Ölmek üzere olan bitkinizi kurtarmak için saksısını değiştirdikten sonra bitkinin köklerini hava alması için ayırmanız gerekir. Bitkilerin besin maddelerini ve suyu daha iyi emebilmeleri için köklerinin düzenli aralıklarla temizlenmesi gerekir.
Normal dönemlerde kullandıkları gübre ve sular bitkinin sıcaklığındaki pH düzeyini artırmaktadır. İşte bu sebepten dolayı en az üç ayda bir kez olmak üzere bir çay bu topraklarda kullanıldığında fayda sağlamaktadır.
Çiçek coşturan nasıl kullanılır? Çiçeklerinizin sağlıklı ve hızlı büyümesi, dayanıklı olması, bol yaprak ve çiçek vermesi için her sulamada 1 litre sulama suyuna bir kapak çiçek coşturan katarak çiçeklerinizi sulayın.
Aspirin bitkilerdeki mantar hastalıklarını önler
Yapılan bir araştırmaya göre, aspirin sprey kullanımı, bitki üzerindeki mantarın yayılmasını önemli ölçüde azaltabilir. Bitkiler, özellikle stresli olduklarında doğal olarak az miktarda salisilik asit üretirler.
Çiçek coşturan besin adından anlaşılacağı üzere bitkini coşmasına neden olduğu için genellikle bahar döngülerinde kullanılmaktadır. Özellikle sonbahar mevsiminin başladığı ilk aylarda ve ilkbahar mevsiminin ortasındaki aylarda bitkilere destek sağlamak amacıyla kullanılmaktadır.
Bu durumda suyu tamamen değiştirmek yerine kaba su eklemelisiniz. Suyu tamamen değiştirirseniz bitkinizin köklenme süresiniz uzatmış olursunuz. Bir başka püf noktası ise aspirin. Köklendirme yapmak istediğiniz suya bir adet aspirini koyup eritirseniz köklenmenin daha hızlı gerçekleştiğini göreceksiniz.
Hala gelişmekte olan ya da herhangi bir sebep ile zayıflayan çiçeklerde, pirinç suyu kuvvetli bir canlandırıcı görevini görür ve kimyasal olan gübrelere en iyi seçenektir. Bir bahçeniz var ise, sebzeniz için kuvvetli bir ekstra enerji kaynağı olarak da tercih edebilirsiniz.
Beyazlatıcı: Vazodaki 1 litre suya ¼ oranında çay kaşığı beyazlatıcı eklerseniz dalından koparılan çiçekleriniz daha uzun süre taze kalacaktır. Bunun için diğer bir formül ise, 1 litre suya 3 damla beyazlatıcı ve 1 çay kaşığı şeker koymaktır. Bu yöntem, aynı zamanda suyu bulanıklaştırmaz ve bakteri oluşumundan korur.
ÇİÇEK AÇTIRAN DOĞAL BAKIM ÖNERİLERİ PAROL LİMON TARÇIN ŞAŞIRACAKSINIZ ÇİÇEK ÇOŞTURANLAR huri metekmutfakta NASIL YAPILIR : 1 PAROL VEYA HAFİF AĞRI KESİCİLER DE OLUR 2 LİTRE SU YARIM LİMON PEÇETE SUYUN İÇİNE AĞRI KESİCİ ATILIR ERİYENE KADAR KARIŞTIRILIR DİREK TOPRAĞA UYGULANIR BU SUYU TÜM ÇİÇEK AÇAN AÇMAYANLAR DA ...
Yeni bir saksı içerisine gübreli toprak dökerek solmuş yapraklardan arındırdığınız çiçeği yeni saksıya yerleştirmelisiniz. Gübreli toprak attığınız saksıya kurumuş yapraklarını kestiğiniz çiçeği yerleştirdikten sonra sulamaya başlayarak canlandırabilirsiniz. Bu yöntem çoğu zaman işe yaramaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri