İnsan vücudunda bulunması gereken fosfor miktarı her yaş döneminde farklılık gösterir. Yetişkin bir bireyin vücudunda bulunması gereken fosfor miktarı 2,5- 4,5 mg/dl şeklinde olmalıdır.
Kanda yüksek oranda fosfor bulunması, hiperfosfatemi olarak adlandırılır. Hiperfosfatemi; kemik ve kaslarda sorunlara neden olabilir, ayrıca kalp krizi ve felç riskini artırabilir. En önemli nedeni böbrek hastalıklarıdır. Kanda fosfor yüksekliği, genellikle belirti vermese de kalsiyum seviyesinde düşmeye neden olur.
- 18 yaş ve altı gece ve emzikli kişilerde bu oran 1250 mg/gün olması gerekir. - 19 yaş ve üzeri hamile ve emzikli kişilerde 700 mg/gün olması gerekir. Fosfor insan vücudunda yaş grubuna göre belirli bir aralıkta olmalıdır. Bu değerlerin altında olması durumuna fosfor eksikliği denir.
Fosforun yüksek çıkmasına neden olan durumlarda; aşırı D vitamini alma, kalsiyum ve magnezyum eksikliği, diyabet hastalığı, böbrek hastalığı, iltihaplı hastalıklar, karaciğer hastalığı, kemoterapi gören kişilerin kullanmış oldukları ilaçtan kaynaklı olarak fosforda yükselme görülür.
Normal plazma değeri 2.5-4.5 mg/dl arasında değişir. 1.5 mg/dl altındaki serum fosfor düzeyinde ölüm riski vardır (1,2). Fosfor dengesinde gastrointestinal, üriner ve iskelet sistemi rol alır. Günde oral yoldan yaklaşık 1-1.5 gr fosfor alınır.
İlgili 33 soru bulundu
Fosfor yüksekliğinde böbrek fonksiyonları daha düşük çalışıyor. Kanda fosforun birikmesi sonucunda kemiklerinizden kalsiyum çekiliyor. Kan damarlarında, akciğerlerde, kalpte kalsiyum birikmesine yol açıyor. Kardiyovasküler hastalık, damar kireçlenmesi, kalp krizi, felç veya ölük riskini artırıyor.
Protein açısından zengin olan yiyecekler fosfor açısından zengin kaynaklardır. Örneğin; süt ve süt ürünleri, et ve kümes hayvanları, balık, tahıl ürünleri, baklagiller. Protein oranı düşük olan yiyeceklerde de fosfor vardır.
Yetişkin bir bireyin vücudunda bulunması gereken fosfor miktarı 2,5- 4,5 mg/dl şeklinde olmalıdır. Bu değer çocukluk dönemlerinde daha yüksek olup 2 yaş ile 12 yaş arasındaki çocukların 4,5- 5.5mg/dl aralığında kanlarında fosfor miktarı bulunmalıdır.
Süt, kuruyemişler, karaciğer gibi bu mineralden zengin gıdalar daha az miktarda tüketilmelidir. Nedeni tespit edildikten sonra buna yönelik tedaviye başlanmalıdır ve gerektiğinde idrar sökücü ilaçlar kullanılabilir. Kalsiyum karbonat içeren suplemantlar ya da alüminyum hidroksit içeren bazı ilaçlar kullanılır.
Artan kalsitriol ise hipokalsemi oluşturur. Hipokalsemi PTH'yi artması yönünde uyarır, hiperparatiroidizm görülür. Böbrek yetmezliklerinde kalsiyum metabolizmasının bozulması sonucunda vücutta kalsiyum ve fosfor birikimi görülebilmektedir.
Fosfor tayini için spektrofotometrik ya da AAS, ICP gibi metotlar kullanılabilmektedir. Su numunelerinde, tespit edilecek fosfor formuna göre direkt olarak ya da süzme işlemin yapıldıktan sonra hidroliz veya asitle parçalamaya tabi tutulur. Sonrasında ise spektrofotometrik olarak okutma yapılır.
Fosfat, fosforik asit tuzu olarak da bilinmektedir. Bunun yanında kil tortularından elde edilen inorganik bir mineraldir. Bahçecilik işlerinde ise fosfat gübre olarak da kullanılmaktadır. Bu sebeple de oldukça önemlidir.
Malabsorbsiyon, D vitamini eksikliği, uzun süreli kusmalar, glukokortikoid fazlalığı, hiperparatiroidizm; antiasit, tiazid grubu diüretik ve fosfat bağlayıcı ajan kullanımı hipofosfateminin sebepleri arasında sayılabilir.
Kalsiyumdan sonra vücutta en fazla bulunan mineral olan fosfor hücre çalışması için gereklidir. Fosforun yüzde 90'ı kemik ve dişlerde bulunurken vücut sıvı ve hücrelerinde yüzde 10'u bulunur. Aynı zamanda vücut sıvılarının asitlere dönüşmesini önler. Kemik ve dişlerin oluşumda görev alır.
Balık kemikler için oldukça yararlıdır; özellikle kılçığıyla beraber yenilebilen balıklar (ton, sardalye, somon, hamsi) iyi bir kalsiyum ve fosfor kaynağıdır.
Rovita Phosphorus. Kullanım Amacı: Fosfor vücudun mineral dengesinin korunmasında önemli bir mineral olması sebebiyle eksikliği başta yatalak hastalığı olmak üzere iştah azalması, yabancı cisim yeme gibi birçok rahatsızlığa neden olur. Rovita Phosphorus Kalsiyumla birlikte fosforu dengeli bir şekilde içerir.
Çoğunlukla hiperfosfatemi bozulmuş renal fosfat atılımı olan ve yüksek miktarda fosfat alımı olanlarda görülür (örneğin; böbrek yetmezliği, süt alkali sendromu). D vitamini toksikasyonu sindirim sisteminden aşırı fosfat emilimi ve böbrek geri emilimini arttırarak hiperfosfatemiye neden olabilir.
Uzatılmış diyalizin, gece boyu yapılan diyalizlerin fosfor kan düzeyini normal diyalize göre daha fazla düşürdüğü kanıtlanmıştır. Diyaliz hastalarının yaptığı en büyük hata fosfor bağlayıcılarını doğru kullanmamalarıdır. Bu tür ilaçlar sadece her öğün değil, yenilen her ara öğün ve atıştırmalarla da kullanılmalıdır.
İstatistikte, p değeri, bir istatistiksel modele bağlı olarak gözlemlenen örneklem sonuçlarının (bir test istatistiği) ne kadar aşırı olduğunu ölçmek için kullanılan bir fonksiyondur. P değeri ile yapılan istatistiksel hipotez testleri sosyal bilimlerin ve doğa bilimlerinin birçok alanında kullanılır.
En çok kullanılan yöntem; fosfat minerallerinin sülfürik asit ile tepkimeye girmesidir. Diğer işlem ise çok düşük miktarda fosfat içeren kaynaklardan damıtma yoluyla beyaz fosforun üretilmesidir. Beyaz fosfor daha sonra fosforik aside oksitlenir ve ardından fosfat tuzları vermek üzere baz ile nötrleşir.
® tabletler yemeklerle birlikte alınmalıdır. İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız. Ürüne ait gebelik döneminde elde edilen yeterli veri bulunmamaktadır. Hamilelik sırasında doktorunuz bu ilacı kullanıp kullanmamanıza karar verecektir.
Fosfor, kalsiyumdan sonra vücutta en çok bulunan mineraldir. %90'ı kemik ve dişlerde bulunurken %10'u ise vücut sıvı ve hücrelerinde bulunmaktadır. Vücut sıvılarının asitlere dönüşmesini de önlemektedir. Fosfor, vücudumuzda atıkları filtrelemek, doku ve hücrelerin onarılması gibi birçok alanda görev almaktadır.
Kalsiyumun Görevleri: Kemik ve dişlerin yapı taşıdır. Kas kasılmasında sorumludur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri