Bunların en başında eş anlamlısı olan iki sözcüğü yer almaktadır. Bir sayı olan iki, çift kelimesinin eş anlamlısıdır ve cümle içinde yan yana kullanımı da bulunmaktadır. Bunun haricinde çift kelimesinin anlamına benzer sözcükler ise şu şekildedir: İkili.
Yazılışları ve okunuşları farklı fakat aynı anlama gelen sözcüklere eş anlamlı (anlamdaş) sözcükler deniliyor. Genellikle birbirlerinin yerine kullanıldıklarında cümlede anlam kayması ve bozulma olmuyor. Vasıta - araç sözcükleridir.
Bunun için “kara” ve “siyah” sözcükleri eş anlamlıdır denilebilir. Bunun gibi; “okul – mektep”, “ayrım – fark”, “serüven – macera”, “kelime – sözcük”, “sağlık – sıhhat”, “hak – adalet”, “hediye – armağan” sözcükleri hep eş anlamlıdır.
Eş anlamlı kelimeler birbirlerinin yerine kullanabilmekte olup dilimizde pek çok eş anlamlısı olan kelime yer almaktadır. Eş anlamlı olan sözcüklere örnek olarak; baş-kafa, adet-sayı, kıymet-değer, beyaz-ak gibi kelimeler kullanılabilmektedir.
Bu yüzden de cümle içerisinde sıkça kullanılması tercih edilir. Günümüze eski Türkçeden uyum sağlayan ve günümüzde hemen hemen her cümlede kullanılan eş kelimesinin eş anlamlısı olan kelimeleri, hayat arkadaşı, benzer, refika olarak sıralayabiliriz. Ancak eş kelimesinin her eş anlamı birbiri yerine kullanılamaz.
İlgili 20 soru bulundu
Yazılış ve okunuşları farklı fakat anlamca aynı olan kelimelere eş anlamlı kelimeler denir. Bu tür kelimeler birbirlerinin yerini tutabilir. Eş anlamlı kelimeler, cümlede birbirleri ile yer değiştirdikleri zaman cümlenin anlamında herhangi bir değişiklik ve bozulma olmaz.
Yazılışları ve okunuşları farklı anlamları aynı olan kelimelere eş anlamlı kelimeler denmektedir.
TDK'ye göre, derisinin altında çok yağ birikmesi sonucundan vücudu daha şişkin gözüken kişi ya da hayvan olarak tanımlanan şişman kelimesinin de farklı yazılışlarda olan eş anlamlı kelimeleri bulunur. Bu kelimeler, büyük, balaban, iri, şişko ve dolgundur.
Eş anlamlı kelime; yazılış ve okunuş bakımından farklı fakat anlamca aynı olan kelimelerdir. Bu tür kelimeler birbirlerinin yerini tutabilir. Anlamdaş kelimelerin birisi genelde yabancı kökenlidir.
EŞ ANLAMLI KELİMESİNİN ANLAMI
Bu kelime genellikle eşanlamlı şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı eş anlamlı şeklinde olmalıdır.
Yazılışları farklı anlamları aynı olan kelimelere eş anlamlı kelimeler denir. Sözcüklerin eş anlamı olup olmadıkları cümle içerisinde kullanılarak anlaşılabilir. Anlamdaş da denen bu kelimelerin sayısı iki ya da ikiden daha fazla olabilir.
Öğretmen Kelimesinin Eş Anlamlısı Nedir? Öğretmen kelimesinin eş anlamlı kelimesi muallimdir. Bu sebeple cümle içerisinde aynı anlam barındırdığından öğretmen ve muallim kelimeleri birbirlerinin yerlerine kullanılabilir.
' Okul kelimesinin eş anlamlısı, 'mektep ve meslek'tir.
Doktor kelimesinin eş anlamlısı olarak 'hekim' ve 'tabip' karşımıza çıkmaktadır.
Tek kelimesinin zıt anlamı olan kelime; çifttir. Tek; herhangi bir durumun bir tane olmasını belirtirken çift ise; birden fazla olmasını ifade eder.
Yani yüz ile çehre aynı anlama sahip eş anlamlı kelimelerdir. Bu nedenle bu iki kelime de cümle içerisinde rahatlıkla birbirinin yerine kullanılabilir.
Eş anlamlı kelimeler birbiriyle aynı anlama gelir. Yani tam olarak aynı cümle içerisinde kullanılabilmektedirler. Ancak söz konusu yakın anlamlı kelimeler olduğu zaman, bu kelimeler birbirine benzerlik gösterse bile aynı değildir.
SİYAHIN EŞ ANLAMLISI
Bu kelimenin eş anlamlısı beyazın karşıtı olan karadır. Bilindiği gibi kara sözcüğü eş sesli bir sözcüktür.
Cümle kelimesinin eş anlamlısı tümce kelimesidir.
Rüzgar kelimesinin eş anlamlı kelimesi yeldir.
Konut kelimesinin eş anlamlıları olarak ikametgah, mesken ve ev sözcüklerini kullanabilirsiniz.
Yaşlı kelimesinin Türk Dil Kurumu'na göre eş anlamlısı olarak 'ihtiyar' sözcüğü karşımıza çıkmaktadır.
Birden fazla anlamı olan binin eş anlamlısı da bin sözcüğü yerine kullanılabilir.
Zor kelimesinin bir adet eş anlamlı kelimesi bulunmaktadır. Zor Kelimesinin Eş Anlamlısı " Güç" kelimesidir. Güç kelimesi aynı zamanda zor anlamına da gelmektedir.
Doğa kelimesinin bir tane eş anlamlısı kelime bulunmaktadır. Bu doğrultuda doğa eş anlamlısı "Tabiat" kelimesi olup aynı zamanda doğa da demektir. Dolayısıyla bu kelimeyi eş anlamlı olarak kullanmamızda bir sakınca yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri