Çift başlı kartal eski dönemlerde nazarlık, tılsım, aydınlık ve güneşi temsil eder, sikkeleri üzerinde kullanıldığında hükmetme gücünü destekler, Artuklu sikkelerinde ve Anadolu Selçuklu yapılarında surlarda, camii ve medreselerde, saraylarda; kötü güçlerden koruyucu olarak kullanılmıştır.
Artuklu sikkelerinde ve Anadolu'daki Selçuklu yapılarında kullanılan çift kartal simgesi surlarda, cami ve medreselerde, saraylarda; koruyucu ve hakimiyet sembolü olarak ve kötü güçlerden koruyucu olarak kullanıldı.
Kartal, eski Türklerde kutsal sayılmıştır. Şamanlar, kartalın bir kadınla birleşmesinden çift başlı kartalın meydana geldiğine inanıyorlardır. Kartal, Orta Asya Türklerinde koruyucu ruh olarak kabul edilmiş, kartallı tuğ ve asalar, kudret ve asalet sembolü olarak kullanılmıştır.
Torku Konyaspor'un sembolü "çift başlı kartal" ise Anadolu Selçuklu Devleti'ne dayanıyor. Doğunun ve batının hakimi olarak nitelendirilen "çift başlı kartal", futbolun da hakimi olmak için yeşil-beyaz takımın ambleminde yer alıyor.
Bu semboller Hititler tarafından da benimsenmiştir. Hititler'de çift başlı kartal kraliyet nişanesi olarak yorumlanmıştır. Alacahöyük'te çift başlı heykel kabartması bulunmuştur. Miken Uygarlığı bölgesindeki mezarlık kalıntılarında da benzer sembollere rastlanmıştır.
İlgili 36 soru bulundu
Artuklu sikkelerinde ve Anadolu'daki Selçuklu yapılarında kullanılan çift kartal simgesi surlarda, cami ve medreselerde, saraylarda; koruyucu ve hakimiyet sembolü olarak ve kötü güçlerden koruyucu olarak kullanılmıştır.
Bu motif, Bizans'ta: devlet ve kilisenin, tek bedende, bir arada tutulup yönetildiğini simgelemekteydi. Çift başlı kartalın gücünü parmağında hissetmek isteyenler için tasarlanan kartal başı tasarımlı yüzüklerimize göz atın.
Rusya'da çift başlı kartal Çar ile kilise dayanışmasını, birlikteliğini ve bütünlüğünü simgelerken, Avrupa'da özellikle Viyana'da çok sık ele alınan bu motifin Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun güç ve kudret birlikteliğini içeren Büyük Krallık yönetimini ifade ettiği düşünülmektedir.
Kartal, önemli bir türeme simgesiydi. Özellikle Göktürk ve Uygur devirlerinde kartal hükümdar ya da beylerin timsali olurken koruyucu ruhu ve adaleti de temsil ederdi. Güneşi temsil etmesinin yanı sıra güç ve kudreti de ifade ediyordu (Çoruhlu, 2000: 134).
1. ABD - Beyaz Başlı Kartal. Bir diğer adıyla; kel kartal. Uzun ömrü, gücü ve havada özgürce süzülebilmesi nedeniyle ABD'yi en iyi şekilde temsil ettiği düşünülmüş, ülkenin sembolü haline gelmiştir.
Tasavvufta kartal gibi yırtıcı kuşlar akla işaret sayılır. Bu kuşların davranışları bize aklın davranışına örnek verir. Onlar yüksek yerlerde insanlardan ve diğer hayvanlardan uzakta yaşarlar.
Diğer yırtıcı kuşlar gibi eğri gagaları, kaslı bacakları ve güçlü pençeleri vardır. Eğri gaga yapısı avlarının etlerini söküp almaya yardımcı olurken, kaslı bacakları ve kilitlenebilen pençeleri sayesinde kendilerinden daha ağır avları bile uçarak taşıyabilirler. Kartalların görme yetenekleri çok gelişmiştir.
Çift başlı kartal motifine; eskiçağlarda Sümerler ve Hititlilerde rastlanır. Sümerler'de Lagaş kentinin simgesi çift başlı kartaldır.
Her kabilenin mübarek bir kuşu ve ağacı vardı. *Selçuklu hanlığının bayrağı üzerindeki çift başlı kartalın anlamı şudur. “Göğün göbeğine tünemiş çift başlı kartal, iki âlemi de görür, bu kartal, Tanrının elçisidir.”
Gümüş Çift Başlı Selçuklu Kartalı Erkek Kolye
Çift başlı selçuklu kartal anlamı; hakimiyetin sembolü Türk ve birçok medeniyetin koruyucusu olan bir gücü simgelemektedir.
Göktürk ve Uygur dönemlerinde kartal ve kartal benzeri yırtıcı kuşlar hükümdarın timsali, adaletin ve koruyucu ruhun simgesi olarak algılanıyordu. Kartal, aynı zamanda Güneş'i, gücü, kudreti ve olumsuz kavramlara karşı iyiyi de ifade ediyordu.
Arnavutluk bayrağı, Arnavutluk Cumhuriyeti"nin resmî bayrağıdır. Kırmızı olan bayrağın ortasında çift başlı siyah bir kartal vardır.
Bozkurt'un kutsal sayılmasının ve Türklerin ulusal sembolü olmasının en önemli nedeni, Türklerin bir bozkurdun soyundan geldiklerine inanmalarıdır. Bozkurt, bugün Türk milliyetçiliğinin sembolüdür. Atatürk tarafından da ulusal sembol ilan edilmiş ve birçok yerde kullanılmıştır.
Kartal figürü ayrıca, Arnavut halkının milli sembolüdür ve Arnavutluk'un milli arması olan Skanderbeg'in armasından esinlenilmiştir. Skanderbeg, Osmanlı İmparatorluğu'na karşı mücadele eden Arnavut bir liderdi ve Arnavut halkı tarafından milli kahraman olarak kabul edilir.
Kartal başlarının birinin sınırsız geçmişe, diğerinin ise sonsuz geleceğe baktığına ve Anadolu'nun konumu itibarı ile Doğu'nun ve Batı'nın hâkimiyetini temsil ettiğine inanılır. Türk Hava Kuvvetlerinin sembolü de tek başlı Anadolu Selçuklu kartalıdır.
Bugün Tanuşevci'de 2001 krizinin başlangıcının 15. yıldönümü nedeniyle başkent Üsküp'te Çayır Belediyesine Bağlı Topansko Pole Semtinde dikilen Arnavutların simgesi olan çift başlı kartal heykelinin açılışı yapıldı.
Doğada yaşayan yırtıcı kuşlardan biri de kartallardır. Bu canlıların farklı pek çok türü de bulunur. Şah kartal, kaya kartalı, tavşancıl kartal, bozkır kartal bu türlerden birkaçıdır. Yırtıcı bir tür olan bu canlılar son derece tehlikeli bir türdür.
Harpia Kartalı - Dünyadaki En Güçlü Kartal - YouTube.
Kar yağmaması iz sürmeyi zorlaştırıyordu. Av için uygun bir zaman değildi. Kolundaki kuşun sakin ve tetikte olmasını sağlamak için gözlerini kapatmıştı. Dağın eteğine birkaç et parçası yerleştirdikten sonra kartalın gözlerini açarak uçurdu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri