Boy uzaması, direkt olarak genetiğe bağlı bir durumdur. Toplum içerisinde sıklıkla basketbol oynamak ve barfiks demirine asılı beklemek gibi egzersiz hareketleri boyun uzamasına yardımcı olduğuna inanılsa da böyle bir şey mümkün değildir.
Basketbol, Yüzme, Egzersiz Boy Uzatmaz! Hayır, Bir Yerden Asılmak Boy Uzatmaz!
Asılmanın boy uzatmadaki etkisi çoğu zaman geçicidir ancak sürekli yapılan asılma hareketleri uzun vadede boyunuzu uzatabilir. Asılma hareketleri çoğunlukla 2 ile 5 santimetre arasında değişen bir boy artışı sağlayabilir. Aynı zamanda bilek, kol ve kaslarınızı güçlendirir.
mr.esat dedi: Basketbol ekstra olarak boy uzatmaz, barfiks çubuğuna asılmak boy uzatmaz, bodybuilding boy uzamasını engellemez. Ama spor yapmak ve dengeli beslenmek boy uzamasını destekler.
Boy uzatan besinler arasında süt ve süt ürünleri, yumurta, organik sebze (brokoli) ve meyveler, organik susam (GDO içeren ithal susam değil), soya fasülyesi, balıklar ve kuruyemişler (badem, ceviz, fındık) başta gelmektedir. Süt, çocukluk çağı beslenmesinde ayrı bir öneme sahiptir.
İlgili 44 soru bulundu
Kızlarda büyüme adet görmeye başladıktan birkaç yıl sonra durur ancak erkeklerde 17-18 yaşına kadar az da olsa devam eder.
Dolayısıyla çocuklar 4 yaşta ortalama 102 cm boy ile doğum boyunun 2 katına ulaşırlar. Sonraki yıllarda ergenliğe kadar yıllık büyüme hızları ortalama 5-6 cm devam eder. Böylece 12 yaşta, erkekler ortalama 150 cm ve kızlar 153 cm ile doğum boyunun 3 katına ulaşır.
Bu amaçla özellikle kasların gerilmesine neden olan basketbol, voleybol, yüzme ve jimnastik gibi sporların boy uzamasını uyardığı gözlenmektedir. Bu amaçla atlamalı, sıçramalı, kaslar üzerinde gerilme stresi yaratan sporlar boy uzamasını olumlu yönde etkilemektedirler.
Ortalama olarak, erkekler 15-18 yaşları arasında hızla boy uzamasına devam ederler ve genellikle 18 yaşından sonra boy uzamaları durur. Kadınlar ise genellikle 16-17 yaşlarında boy uzamalarını tamamlar. Ancak, bu ortalamalar herkes için geçerli olmayabilir ve bireysel farklılıklar bulunabilir.
Tek bacak üzerinde zıplamak etkili bir boy uzatma hareketi olmasının yanı sıra karın kaslarının güçlenmesine de yardımcı olur.
Boy: Zamanında doğan bir bebeğin ortalama boy uzunluğu 50 cm kadardır. İlk 3 ayda 8 cm, ikinci 3 ayda 8 cm, üçüncü 3 ayda 4 cm, dördüncü 3 ayda 4 cm boy uzaması olur. Yani 1 yaşında ortalama 24-25 cm kadar boy uzamış olur ve 75 cm ulaşmıştır. 2 yaşına geldiğinde boy 10-12 cm daha uzayarak 85 cm ulaşır.
Her hafta yaklaşık olarak 150-200 gr. kilo alır ve yaklaşık 4,5 ila 5 kg. ağırlığa ulaşır. Boyu da bir ay içinde yaklaşık 1-1,5 cm. uzar.
Yaşamın ilk 6 ayında bebekler her ay yaklaşık 1.5-2.5 cm uzarlar. 6-12 ay arasındaki dönemde ise her ay yaklaşık 1-1.5 cm uzarlar.
10 cm boy uzatma mümkündür. Ancak 4 kemiğe de müdahale gerekir. Tedavi süreci uzun olur ancak teknik olarak 10 cm uzamak mümkündür.
İlk adet sonrası büyüme potansiyeli azalır ve ortalama 5-6 cm (3-10 cm) boy uzar. Erkeklerde boy kazanımı ergenliğin daha geç dönemlerinde belirgindir ve büyüme hızı 9-10 cm/yıldır. Ergenlik sürecinin üç dört yılda tamamlanmasından sonra nihai erişkin boya ulaşılır.
Boy kısalığı ve büyüme geriliği nedenleri beslenme yetersizliği, kronik hastalıklar, raşitizm ve diğer kemik hastalıkları, gebelik haftasına göre küçük (SGA) doğum, genetik bozukluklar ve endokrin hastalıkları içerir. En sık endokrin nedenler tiroit ve büyüme hormonlarının yetersizliğidir.
Fizyolojik uzama özellikle buluğ çağında hızlanarak 18 yaş civarında büyüme plaklarının kapanması ile tamamlanır. Bu yaştan sonra artık uzama olmadığı gibi, uzama için ameliyat dışında da bir seçenek artık kalmamıştır.
Beslenme Düzeni ve Spor
Bu açıdan kalsiyum, magnezyum ve D vitamini takviyeleri normal kemiklerin korunmasına katkıda bulunmaktadır (12). Kemiklerin doğal yapısında bulunan kalsiyum, normal kemik yapısını desteklemektedir. Ayrıca hormon sentezini uyararak büyüme ve gelişme sürecine katkıda bulunmaktadır.
Basketbol oynamak veya boyumuzu esnetecek faaliyetlerde bulunmak (örneğin zıplamak, ip atlamak, vs.) herhangi bir geçici değişime neden olmamaktadır. Yani durduğumuz yerde sürekli zıplarsak uzamayız, zıplamayı bıraktıktan bir süre sonra boyumuz eski haline dönmez. Dolayısıyla ortada bir modifikasyon bulunmamaktadır.
Kombine Boy Uzatma Tekniği (LON: Lengthening Over Nails)
Tek seansta ortalama 6 – 7 cm'lik uzama sağlanır. Hem alt hem de üst bacağa işlem uygulanırsa tek seferde 10 – 14 cm'lik uzatma mümkündür.
40 yaşından sonra boyları 10 santimetre uzadı.
Boy yalnızca çocuklukta ve ergenlikte uzamıyor, Prof. Dr. Metin Küçükkaya, boy uzatmanın yaşı olmadığını belirterek, "40'ından sonra uzayan çok kişi var" diyor.
Doğumdan sonra ilk yıl ortalama 25 cm, ikinci yıl 10-12 cm, üçüncü yıl 8 cm, dördüncü yıl ise 7 cm uzama beklenir. Dört yaş ile puberte başlangıcı arasındaki uzama yılda ortalama 5-6 cm'dir.
- Patolojik boy kısalıklarında nihai boy, hastalıklar arasında değişiklik gösterse de genelde kızlarda 130 - 140, erkeklerde 140 - 150 santimetre arasında değişir. İskelet sistemi hastalıklarında nihai boy daha kısadır (120 santimetre civarı).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri