Cift rahim sorunu 2 farklı tip olarak görülür. Bu problemle karşı karşıya kalan kadınlarda çift rahim durumu çift rahim ağzı veya ikiye ayrılmış şekilde bulunan 2 vajina şeklinde görülebilmektedir. Bu 2 tip çift rahim durumunda da cerrahi müdahaleler ile düzelme yani tedavi sağlanabilmektedir.
Tanı nasıl konur? Doktorunuz normal muayene sırasında rahim ağzınızın çift olması ve rahminizin farklı şekilde olmasından dolayı teşhisi koyar. Ancak anormal bir durumdan şüphelenirse diğer tetkikleri de ister. – Ultrasound, bilgisayarlı tomografi (CT), manyetik rezonans (MR) ile iç organlarınız taranır.
Çift rahmi olan kadınlarda hamilelik döneminde olumsuz durumlarla karşılaşılabilmektedir. Düşük riski artmaktadır, rahim büyüklüğü yetersiz olduğu için erken doğum riski artmaktadır. Rahim iç kavitesinin dar olması nedeniyle bebeğin rahim içinde ters durmasına neden olabilmektedir.
Çift rahimli kadınlar, normal yollarla gebe kalabilir. Önemli nokta gebelik sonrası kontrollerin yapılmasıdır. Her iki rahminde döllenmesi durumunda, rahimdeki bebeğin gelişmesine bağlı sığmaması veya pozisyonu risk oluşturabilir. Bu durum oldukça risklidir ve doktor kontrolü gerektirir.
Normal bir rahim, ters armut şeklindedir. Bu ters armut şeklinde herhangi bir değişiklik olması rahmin fonksiyonlarını etkiler. Bu bozukluk birkaç farklı şekillerde görülebilir. En nadir görüleni Agenezi'dir.
İlgili 44 soru bulundu
Rahim sarkması ileri evrelerde her zaman elle hissedilir ve vajene geri itilmeye çalışılır. Daha erken evrelerde ise ıkınma, ağır kaldırma vb gibi karın içi basıncın arttığı durumlarda elle hissedilebilir.
Vajinanın deforme olması sorun yaşayan kişinin hayatını olumsuz etkilemektedir. Hem görünüm açısından hem de cinsel hayat açısından kişiye sıkıntılar vermektedir. Vajina, çok doğum yapmış kişilerde, vajina da geçirilen travma sonucunda ve doğuştan gelen şekil bozukluklarında deforme olabilmektedir.
Septum (çatal rahim; rahim içi perde), rahimin doğuştan gelişen bir anomalisi olup, rahim boşluğunun bir duvar veya perde ile yukarıdan aşağıya doğru ikiye bölünmüş olmasına verilen isimdir. Rahim boşluğundaki bu doku fazlalığı rahim iç hacmini daralttığı için önemlidir.
Yumurtanın aynı anda iki farklı sperm tarafından döllendiği düşünülüyor. Avustralya'da bilim insanları, dünya üzerinde bilinen ikinci "yarı-özdeş ikiz" vakasını tespit ettiklerini açıkladılar.
Kalp şeklinde rahim, olarak bilinen Arkuat Uterus, rahmin üst kısmından hafif bir eğim olmasıdır. Normal şartlar altında rahmin dış üst kısmı dışarı doğru bombelidir. İç kısmı ise aynı doğrultuda düz ya da dışa dönük olabilir.
Çift rahim, kadınlarda nadir görülen bir durumdur. Doğum öncesi dönemde iki ayrı tüp şeklinde bulunan ve daha sonra birleşerek rahmi oluşturacak olan müllerian kanalların birleşmemesi durumunda oluşur. Sonuç olarak rahim iki ayrı boşluğa, yani embriyonun tutunacağı iki ayrı iç duvara sahip olduğu bir yapıdadır.
Ters rahim kadında cinsel ilişkiye ve cinsel ilişkiden doyum sağlamasına engel olmaz. Ancak ters rahim nedeniyle cinsel ilişki ağrılı olabilir. Kadının üstte olduğu cinsel pozisyonlarda ağrı daha belirgindir.
Gebeliğin ileri ki aylarında ise oluşmaya başlayan yumurtalık tüpleri iyice gelişerek birleşir ve bebeğin rahmini oluşturur. Bu, normal bir rahim oluşmasının aşamalarıdır ancak bazı durumlarda tüplerin birleşmesi aşaması gerçekleşmez. Bu durumda bebekte bir değil, iki rahim oluşmuş olur.
Histerektomi yaptığımız bir hasta da doğal yollardan gebelik elde edilemez. Tüp bebek de mümkün değildir. Bu durumda tek yöntem taşıyıcı annelik ile yumurtanın başka kadının rahmine yerleştirilmesidir.
Bicornuate uterus : İki boynuzlu rahim olarak da bilinen bu şekil bozukluğunda rahim kalp şeklindedir. Eğer rahimdeki bu yapısal bozukluk, kalp şeklindeki gibi bir girinti yerine tepede bir çıkıntıya sahipse buna da kavisli uterus adı verilir.
Doğuştan ve sonradan oluşmuş olabilen rahim bozukluklarının çok belirgin bir işaret verdiklerini söylemek yanlış olabilir. Ancak adet görememe, karın ve kasıklarda ağrı, sızı, adet döneminde ağrı, bebekte gelişim bozuklukları, düşük gebelikler ve erken doğum rahim bozuklukları belirtileri olarak sayılabilmektedir.
Bunun için şunu söyleyebilirim, adet döneminden bir hafta öncesi ve adet dönemi dahil ve adet döneminden bir hafta sonrası en koruyucu olan dönemdir. Bu dönemlerde gebe kalmanız hemen hemen imkansız denebilir.
Bebek sahibi olmak için sabırsızlanan çiftler 1 ayda hamile kalma yöntemleri hakkında da bilgi sahibi olmak ister. Düzenli ve korunmasız ilişki yaşayan sağlıklı çiftler için tek seferde ve 1 ayda hamile kalma ihtimali vardır. Hamile kalmak için en kolay zaman yumurtlama dönemidir.
Özellikle kıyafet olmadan yakınlaşan çiftlerde hamilelik olasılığı da artar. Cinsel ilişki olmasa da özellikle yakınlaşma sırasında erkekte boşalma vajina girişinde olduysa gebelik oluşabilir. Cinsel birleşme sırasında gebeliğin ortaya çıkması için birçok değişkenin aynı anda bir araya gelmesi gerekiyor.
Rahim içi temizleme işlemi (dilatasyon & küretaj)
Dilatasyon & küretaj (D&C), rahim ağzı dokusunun (serviks) genişletilerek ince aletlerle (küret&kanül) rahim içindeki dokunun cerrahi olarak çıkarılma işlemine verilen isimdir.
Rahimde perde, rahimde doğuştan oluşan bir şekil bozukluğudur. Rahmin üst kısmından başlar ve aşağı doğru iner. Bu yapı normalde anne karnında rahmin oluşumu sırasında mevcuttur ve anne karnında gelişim sırasında rahim ortasındaki perde zaman içinde eriyerek absorbe olarak ortadan kaybolur.
Rahim İçi Yapışıklığı Tanısı
Tanı için vajinal yolla yapılan ultrason muayenesi, rahim filmi (HSG),ve histeroskopi kullanılabilecek araçlardır. Bunların içinde tanıyı kesinleştiren ve aynı seansta tedavi olanağı sağlayan histeroskopi altın standart olarak kabul edilmektedir.
Vajina İç Dudak Sarkmasının Sebepleri
Hormonal Değişiklikler: Hormonal değişiklikler, özellikle ergenlik döneminde ve menopozda iç dudaklarda sarkmalara neden olabilir. Doğum ve Gebelik: Vajinal doğum ve gebelik, vajina iç dudaklarının esnekliğini etkileyebilir ve sarkmalara yol açabilir.
İç dudaklar özellikle ergenlikten sonra sarkabilir. Aileden gelen genetik yapı, kolajen bağ dokusunun zayıflığı ve çevresel faktörler iç dudak sarkması için önemli etkenlerdendir. İç dudak sarkması durumunda yapılan labioplasti ameliyatları ülkemizde ve tüm dünyada her geçen gün hızla yayılmaktadır.
Cinsel ilişki sonrasında bölgenin su ile yıkanması yeterlidir. Diğer vücut fonksiyonları gibi vajina florasının korunması için de dengeli ve yeterli beslenme önemlidir. Menstrüal dönemde kullanılan tamponların en geç 2 saatte bir yenilenmesi gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri